Elementum
Největším problémem Alexandra Summerse byla blížící se maturita. Nebo aspoň do doby, než se mu život obrátil naruby. Vše začne příchodem neznámého cizince. Alex se dozví, že je potomkem jedné z nejstarších, dávno zaniklých civilizací, jež vládla nejen politickou, ale také magickou mocí. Přesněji všemi silami přírody. Tato civilizace ale ve skutečnosti nezmizela. Už po tisíce let se skrývá mimo zraky lidstva a nyní se nachází ve velké krizi. Alex je nucen chopit se svých povinností a nově objevenou říši ochránit. Jenže s tajemstvím jeho minulosti odhalí i zdrcující pravdu o vlastní rodině. Jeho rodiče jsou už dávno mrtví a úhlavním nepřítelem se stává jeho vlastní bratr, kterého musí porazit.... celý text
Komentáře knihy Elementum
Prvotina od českého autora, ktorá nám ponúka magický fantasy svet, plný živlov.
Živelná mágia ma veľmi bavi - Zem, vzduch, oheň a voda a 5 elementom v tejto knihe nie je duch ale Navitas.
Alex, ktorý mal úplne iné problémy bežného smrteľníka,sa dozvie, že patrí k starému rodu, ktorý je v nebezpečenstve a on ako dedic trónu im má pomôcť.
Krásna predstava, že? horšie však je, že v krátkom časovom úseku sa musí naučiť ovládať všetky živly a pomocou nich poraziť nepriateľa.
Tato kniha bola skvelá, páči sa mi, že sa autor krasne povenoval každému živlu a vysvetlil ako ho použiť, ako ho využiť a ako sa obrániť.
Takže v tejto knihe máme úplne začiatky a tým padom sa v rámci konca teším na druhú časť kedy už bude Alex vycvičený.
A ktorým elementom by ste chceli kúzliť? za mňa jednoznačne ZEM
Zajímavý námět, pěkný příběh... ale ten jazyk! Původně jsem si myslela, že knihu překládal z angličtiny do češtiny Slovák či jiný nerodilý mluvčí. Až tady jsem zjistila, že autor byl v době psaní puberťák - což ospravedlňuje některé nedostatky textu, ale již ne neznalost češtiny (např. záměna "klimbat" za "kývnout").
Tedy: dílo je vynikajícím počinem na mladíka, který právě dokončil ZŠ, ale opravdu měl někdo zaplatit za korektora a jazykovou revizi.
(SPOILER)
Námět super, ale ten styl psaní je katastrofa!
"poklimbal hlavou"
"nahrnula čelo"
"pozasmát se"
atd.
Jako chápu, že to psalo vlastně dítě, ale fakt mu mohli udělat korekci.
Nejspíš je kniha určena dětem, jako byl autor, když knihu psal a těm je nejspíš nějaký styl psaní ukradený, ale mělo se počítat s tím, že si knihu může přečíst i dospělý čtenář.
Knihy jsem si všimla na veletrhu knih a naštěstí jsem si jí tam nekoupila..Autor je mladý -ok,ale to zde nehodnotime.Takže za mě-hezký nápad na fantasy,ale zpracovaní příběhu je fakt hodně špatný.Vlastne je mi to i docela lito,kniha mohla být super kdyby ji zpracoval nekdo komu by to šlo lip.Autorovi každopádně fandím a držím palce.
Na knihu jsem narazila úplně náhodou. Ze začátku jsem byla celkem skepticka, ale mile mě to překvapilo. Už se těším na další díly. Rozhodně doporučuji.
Ke knize jsem se dostala úplnou náhodou když jsem natrefila na autora na instagramu. Kdykoliv jsem četla knihu od českého autora tak mě moc nebavila, ale tahle kniha? To bylo něco úplně jiného. Hned od první stránky jsem si knihu zamilovala až do úplného konce. Samozřejmě na začátku to bylo takové méně pochopitelné, ale i tak dávám knize 10/10. Moc se mi líbila, doporučuji. Je to za mě nejlepší kniha, kterou jsem za poslední dobu četla. I když se jedná o fantasy knihu tak sem tam se objevovaly náznaky romantiky a to příběhu sedlo. Těším se až si přečtu další knihy ze série elementum. Moc povedená kniha.
Rozpačitá naivní fantasy prvotina českého autora. Napsal ji v 16 letech a to byl přesně ten důvod, proč jsem si knihu koupila, začala ji číst a zařadila ji tak k dalším dílům velmi mladých autorů, jako je Eragon či Kameny osudu. S oběma očima přivřenými jsem se snaživě prokousávala taji a zákoutími výcviku ovládání elementů a musím přiznat, že jsem se hrozně, ale fakt hrozně nudila. Mladým začínajícím autorům prominu fakt leccos, skousla jsem i ohromnou naivitu a přechod do magického království i naprosto černobílé vykreslení a nelogické jednání hlavní záporné postavy... jen tu nezáživnou část s výcvikem ne. Nijak negradovala, vše se vlastně nakonec dařilo a děj se nikam neposouval. Ani uspěchaná romantická linka to celé nezachránila. Obávám se, že se do dalších dílů už nepustím, i když v recenzích čtenáři psali, že se autor už více "vypsal".
Na úvod je třeba říci, že autorovi bylo šestnáct, když psal tento díl. A podle toho to vypadá. Prvních pár kapitol je hodně kostrbatých, oku nelahodících. V podstatě taková slohová práce. Ale kdo vydrží, zjistí, že se autorův styl zlepšuje. Někde ty psací zkušenosti získat musí. Jen bych ještě doporučila slovo "neboj" definitivně vyřadit ze slovníku. Jeho využití je v prvních dvou dílem enormní :-) Zato co se týká fantazie, není co vytknout. Vykreslený svět je pestrý a pochopitelný. Funkce pěti elementů , jejich využití nejen pro kouzelné účely, ale i pro běžný život se mi moc líbilo. Tím, že se s nimi Alex učí zacházet, se i my s nimi důkladně seznámíme. Stejně tak se postupně seznamujeme se všemi postavami. Co k nim říct? Psal to adolescent pro další dospívající. Takže je uvěřitelná i ta rychlá romantika. Nejvíc mě ale pobavilo to, že je Alex adoptovaný. Snad každý si v šestnácti přeje být adoptovaný, protože jinak si ty nemožné rodiče není možné vysvětlit :-)
Autora série a jeho vtipná videa vídám na IG, tak jsem se konečně pustila i do knihy. Bohužel to pro mne nebyla dobrá volba a ačkoliv odkládám knihu málokdy, tady jsem skončila asi v polovině páté kapitoly. Možná nejsem ta správná cílovka a ve svém věku už mi některé věci přijdou hloupě nelogické. Je vidět, že je to autorova prvotina. Věty jsou kostrbaté, občas nevhodně volené výrazy, nepřirozené jednání postav a zbytečně detailní popisy. Při čtení jsem si místy kladla otázku, jestli kniha před vydáním prošla nějakou korekturou. Podle jiných recenzí se autorův styl psaní časem zlepšuje, což mě těší a přeji mu to, ale nějak nemám chuť si to ověřovat a číst dál.
Knihu jsem nedočetla, takže hvězdičkami hodnotit nebudu.
Nedávno jsem dočetla poslední, čtvrtý díl. :-)) A myslím si, že se k sérii někdy zase vrátím. Z celého toho příběhu jsem prostě strašně moc cítila tu energii mé generace - Eragon, Nástroje smrti, Divergence... :-))
Kniha je víceméně klišé nicméně s potenciálem, který otevírá dveře mnoha zápletkám. Je znát, že jde o prvotinu. Druhá půlka knihy už měla větší záběr. Kniha je originální, co se týká fantasy nápadů ale také názvů i postav. Uvidíme co přinesou další části série.
Přišlo mi to trochu mdlé a nezáživné, k dočtení knihy jsem se musel nutit. Ovšem tohle je young adult a tak náctiletí budou mít asi jiný názor.
Elementum je prvotina mladého autora a je to na tom hrozně moc vidět. Děj je kostrbatý, zápletka těžko uvěřitelná, autor je nevypsaný. Celkově by to chtělo hodně zrevidovat. Uvidíme, jestli se autor v dalších dílech zlepší.
Do knihy jsem se nemohla vpravit a děj se mi zdál kostrbatý a těžko stravitelný, nedočetla jsem. Přesto autorovi fandím, popisné pasáže mohou někomu sednout, pro mě byly zdlouhavé. Opravdu jsem se snažila začíst, ale asi to není můj šálek kávy. I v rámci fantasy mi zápletka přišla těžko uvěřitelná a přitažená za vlasy. Každopádně, můžete to zkusit, knihu vůbec nezavrhuji.
začátek knihy - souhlasím že se těžce čte, právě kvůli kostrbatým větám. Měla jsem dojem, že čtu knihu nějakého začátečníka, protože pořád narážíte na to: on řekl, já jsem řekl a podobně. Naštěstí po nějaké delší době autor zjevně vyzraje a děj je mnohem čtivější, a na konci má už kniha i docela pěkný spád... je vidět jeho velký posun vpřed, četlo se to pak skoro samo, takže už se těším, jak nakousnu další.
Přesně to, co jsem hledala. Magii, ovládání živlů. Krásně popsaná příroda, děj se netáhne, postavy jsou hezky vykreslené. Už sahám po druhém díle a těším se, co se bude dít.
Tohle nebylo vůbec špatné! Velmi podařená prvotina, u které není absolutně poznat, že ji psal autor z českých luhů a hájů. Příjemné fantaskní čtení, které má sice nezvykle rychlý úvod do děje a uprostřed příběhu se na čtenáře nabaluje víceméně pořád to samé dokola, ale knize ani tak nelze upřít spád! Jsem moc zvědavý na to, jak se rozvinou další díly série ELEMENTUM.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
magie, kouzla tajemství česká fantasy výcvik bitvy královská rodina bratři pro dospívající mládež (young adult) ovládání živlůJiří Dittrich také napsal(a)
| 2016 | Elementum |
| 2018 | Tajemství sudby |
| 2020 | Pokrevní poselství |
| 2024 | Symbol střetnutí |
| 2025 | Tristan: Zrozeni ze stínu |

88 %
78 %

Na to, že má kniha né úpně dobré hodnocení tak vůbec není špatná.
Začátek byl celkem kostrbatý, ale postupně se to začalo zlepšovat.
Celý díl byl spíše o seznámení s celým světem, chyběl tomu nějaký pořádný zvrat, ale vůbec ničemu to nevadilo.
V sérii pokračovat budu, jen si jí musím nejprve pořídit, tento díl jsem poslouchala.