Elektronika

Elektronika https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145823/bmid_elektronika-NQ8-145823.jpg 4 2 1

Učebnice popisuje metody řešení elektrickýc hobvodů, obecné vlastnosti základních pasivních součástek i jejich jednoduchých kombinací a chování těchto součástek v obvodech střídavého proudu. Dále se věnuje principům činnosti a vlastnostem polovodičových diod a různých druhů tranzistorů a vysvětlení činnosti a provedení některých typů laserů. Nově je doplněna kapitola o elektronických zobrazovacích jednotkách (LCD, plazmové a dotykové obrazovky). Publikace plní i funkci užitečné technické příručky. Určeno pro výuku ve 2. a 3. ročníku oborů elektronika, elektronická zařízení na SŠ, vhodná pro přípravu k maturitě.... celý text

Přidat komentář

Ikkju
12.06.2018

První informace k usměrňovací diodě je, že propouští jen v jednom směru. A teď děti diodu vezměte, otočte jí, a pusťte jí na bázi tranzistoru a voalá! máte jednoduché tepelné čidlo. V nepropustném směru totiž též propouští proud, i když jen zlomkové hodnoty, a je citlivá na teplotu.

Kniha je myslím vhodná pro čtenáře, kteří už o tématu něco vědí, a kterým vysvětlí základní jevy ve více souvislostech. Většina součástek si totiž s dvourozměrným grafem nevystačí, různé faktory (teplota, zbytkové napětí, atd) mu přidají další rozměry, které jsou snad v první fázi chápání na obtíž, po osvojení bývají ale nutné k správnému použití, v lepším případě jde těchto jevů přímo samostatně využít.

Potom může člověk začít frajeřit, a světelnou diodu použít jako požární čidlo, či důležitě poučit neznalého hackera začátečníka, proč na zahradní lampě chybí světelné čidlo (vychutná si ho tím spíš, že si dobře pamatuje, jak ho sám vyděšeně hledal, než mu došlo, že jako čidlo v obvodu funguje příkon ze samotného soláru)