Elegantní Bůh - Alternativní model jsoucna

Elegantní Bůh - Alternativní model jsoucna https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206915/bmid_elegantni-buh-alternativni-model-js-206915.jpg 4 5 2

Tato kniha je českou obdobou knih světoznámých fyziků Gamowa, Capry, Hawkinga a Greena – popularizátorů vědy (zejména kosmologie) a přitom je syntézou vědy, mysticismu a alternativní filozofie. Jedná se o souhrn názorů, které lze zahrnout pod pojem alternativní paradigma nebo zjednodušeně model jsoucna (míněno alternativní k převládajícímu karteziánsko-newtonskému paradigmatu). Proto také podtitul Alternativní model jsoucna. Titul je parafrází na název knihy Briana Greena Elegantní vesmír.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura

Vydáno: , Pragma
více info...

Přidat komentář

ditul
10.04.2023 5 z 5

Miroslava Zelenku ráda poslouchám a tato kniha je shrnutí skvělých myšlenek o vesmírnu a božství..
*Jako analogii vývoje Bytosti použiji oblíbenou představu moře a kapky vody. V hlubinách oceánu není takřka žádný pohyb, nepronikají sem žádné zvuky a je tam stálá teplota a tma. Kapka moře je tam ve stavu, kdy si uvědomuje především sounáležitost s celkem, jednotu a neměnnost.
V průběhu nekonečné doby (z pohledu kapky) se vlivem různých procesů dostává kapka blíže k hladině. Stává se součástí mořských proudů a uvědomuje si již pohyb.
Později se dostává k mořské hladině a stává se součástí vlny. Zde již si plně uvědomuje pohyb, různé stavy, různé teploty, světlo a částečně už začíná z hladiny vnímat i Svět mimo oceán. Zde si již kapka uvědomuje svoji možnost spolupůsobení s ostatními kapkami ve vlně.
A pak dochází k tomu mimořádnému okamžiku v životě kapky, kdy při nárazu na další vlnu je kapka vymrštěna do prostoru. Kapka je nyní plně samostatná, zcela svobodná, plně si uvědomuje svoji jedinečnost a oddělenost od moře. Poprvé je schopna vidět "Svět" v celé jeho šíři, s určitým nadhledem (z pohledu kapky míněno doslova i v přeneseném slova smyslu). Obohacena o tuto zkušenost, o toto uvědomění, se kapka vrací zpět do moře.
Zprvu se stává opět součástí vlny, ale zmoudřelá kapka již není pouhou součástí vlny, ona má vědomí vlny, ona je vlnou. V počítačovém žargonu by se dalo říct, že se stává hlavním programátorem programu "vlna". S dalším postupem se opět stává mořským proudem a hlavním programátorem programu "mořský proud". Nakonec opět zcela splývá s mořem a stává se mořem a hlavním programátorem programu "moře".

Artim
17.12.2019 5 z 5

Pokud se zajímáte o duchovní literaturu a stále máte pocit, že vám různé informace do sebe moc nezapadají, nebo že jsou některé zatížené až příliš náboženskou doktrínou, nebo že jsou některé až příliš teoretické, nebo v případě Paula Bruntona příliš rozvleklé, pak určitě sáhněte po této knize.
Dosti komplexně a přitom jasně a výstižně, na velmi názorných příkladech, autor rozvíjí teorii o Bohu, vzniku vesmíru, duší, vývojových stádiích duší, vše v tzv. teorii jsoucna. Dle mého brilantní shrnutí všeho bez náboženského zatížení a dogmat.
Dostupné online na stránkách autora.


Autorovy další knížky

2014  88%Elegantní Bůh - Alternativní model jsoucna
2017  90%Umění žít a milovat

Kniha Elegantní Bůh - Alternativní model jsoucna je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x