Einsteinova krev

Einsteinova krev https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200289/bmid_einsteinova-krev-6pi-200289.jpg 4 51 11

Krátce před nástupem Adolfa Hitlera k moci najdou dva chlapci v lese za Berlínem nahou, zřejmě umírající dívku. Poté, co se probere z bezvědomí, mladá žena neví, kdo je, trpí ztrátou paměti. Jedinou stopou je vedle ní nalezená pozvánka na přednášku Alberta Einsteina. Psychiatr Martin Kirsch, kterého případ zaujme, odhalí dívčiny geniální matematické schopnosti a začne objevovat záhadné souvislosti jejího života. Má snad dívka s Einsteinem společného i něco víc, než je zájem o jeho práci? Kirsch se vydává do Curychu a začíná tušit, že tento psychiatrický případ je jeho poslední.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Einstein Girl , 2009


více info...

Přidat komentář

krtko
01.11.2020 3 z 5

Po pomalejším začátku, v čase kdy jsem zvažoval odložení "bokem", jsem se začetl. Spíš než popis předválečného Německa mě zaujali popis života na Balkáně a léčebné postupy. Ale každého zaujme něco jiného. Kniha má slabší pasáže, závěr je pritažený.

mosem
09.11.2018 4 z 5

Kde končí realita a kde začíná fikce? Věčná, a vděčná otázka, díky které je mnoho knih tak přítažlivých. Tato kniha, díky které si čtenář, pro kterého je jméno Alberta Einsteina spojeno jen s vědou a několika málo dalšími informacemi, uvědomí existenci ještě další "člověčí" roviny jeho života. A dokáže se možná na něj dívat i z jiného úhlu. Možná jej to dokonce bude inspirovat k hlubšímu zájmu o osobnost AE. Kniha však není jen informaci o něm, ale současně v ní nacházíme i pohled na počátek "vědeckého rasového výzkumu" v Německu 30. let, na období nástupu Hitlera k moci. I kdyby tomu tak nebylo, je kniha nesporně zajímavým čtením, které svoji dramatičnost graduje, byť některé pasáže z teorie fyzicky jsem doslova protrpěl. Já však knihu jako čistou fikci vnímat nedokázal, a tak samotný závěr mi přišel až příliš účelový. Stejně jako některé okamžiky, které se odehrávají v čase a místech, kdy a kde se skutečně odehrát nemohly. Za tyto dvě drobnosti jsem autorovi umazal jednu hvězdičku.


babicka_amalka
03.10.2017 3 z 5

ke konci už jsem dost přeskakovala; poměrně rozvleklé - to bych tomu ještě odpustila, protože popis meziválečného Berlína je dobrý, stejně jako popis psychiatrických metod v té hrozné době; ale jinak je to příliš velká fantasmagorie a nějak se mi příčily ty spekulace o dceři - trochu bulvární, byť se na toto téma spekulovalo již dávno;

Janek
12.12.2015 5 z 5

Skvělý, mnohovrstevnatý román, který zdaleka nemluví jen o Einsteinově krvi. Jen ten závěr se mi zdál zbytečný.

Paulika
31.08.2015 5 z 5

Velmi pekna kniha. Dobre se mi cetla. Kniha je vicevrstevnejsi a vyzaduje vice soustredeni a tim ctenare odmeni pohlcujici atmosferou. S predeslych nazoru ctenaru jsem ke knize pristupoval s odstupem, ale nakonec si me ziskala. Kniha opravdu nevynika popisem akcnich scen, ale jedna se spise o psychologickou baladu. Skvely popis atmosfery mezivalecneho Berlina vcetne strachu z nastupujiciho nacismu v nemeckem obyvatelstvu. Uveritelne realie. Popsane i socialni vztahy a tehdejsi mezilidske vztahy. Nadherne propletena fikce se skutecnostmi kolem Alberta Eisteina a jeho prvni rodiny. Zajimalo by me, jestli byl opravdu takovy, jak je v knize popisovan (asi budouci cetba jeho zivotopisu). Za me plny pocet hvezd!

zuzca.h
02.04.2015 3 z 5

Knížka byla zajímavá, místy se hůř četla ale celkově musím říc že byla Velmi dobrá, kdyby šlo dávat půl hvězdičky dala bych ji 3,5.
A musím říc že závěr mě opravdu překvapil.

Konvalinka987
29.03.2015 odpad!

Možná zajímavý námět, ale knížku jsem nedočetla. Je málo čtivá a místy rozvláčná.

džej
23.02.2015 5 z 5

Skvělý psychologický román, velmi hodnotím vhled do dějin kvantové fyziky i psychiatrie na přelomu 19. a 20. století a uvěřitelné vykreslení postav významných vědců - nejen A. Einsteina, ale i např. Maxe von Laueho. Rozhodně doporučuji všem, které zajímá zmíněná problematika = je tu o čem přemýšlet :-)

moni.ka
20.10.2014 4 z 5

Podle anotace jsem netušila, co můžu od knihy očekávat. Naštěstí to bylo příjemné překvapení: historický thriller z meziválečného Berlína (a Curychu a Srbska). Román o tom, že genialitu od šílenství dělí jen úzká linie, ve kterém významnou roli hraje psychiatrie jako lékařský obor na svém úplném počátku. Popisované šílené "léčebné" metody, které se zkoušely na začátku 20.století pro léčbu duševně nemocných, umocňují napětí a atmosféru děje.

hastings
29.09.2014 3 z 5

Dobrý námět a skvělé detaily- jakoby mimochodem, pro vykreslení nálady však důležité. Místy ovšem rozvláčná, malé mínus za negativně vykresleného Einsteina.

amladar
07.07.2014 2 z 5

Nevím nevím, ale tuto knihu jsem nepochopila. Ze začátku mě kniha chytla, ale posléze jsem se jí prokousávala velmi velmi těžko. Bezvadný námět, ale nějak špatně uchopený. Někde jsem četla, že kniha je pro chytré čtenáře, tak já k nim asi nepatřím. Škoda.

Autorovy další knížky

Philip Sington
britská, 1962
2014  73%Einsteinova krev
1997  85%Virus
1999  87%Omega
2000  70%Posedlí
1998  81%Pojistka

Kniha Einsteinova krev je v

Právě čtených2x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce69x
Chystám se číst38x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x