Einstein: člověk, génius a teorie relativity

Einstein: člověk, génius a teorie relativity https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394156/bmid_einstein-clovek-genius-a-teorie-rel-fGP-394156.gif 4 28 8

Nová monografie největšího vědce za posledních sto let – Alberta Einsteina – se opírá o exkluzivní dokumenty a informace z rodinného archivu. Kniha se tedy nevěnuje jen vědeckým teoriím, ale odkrývá i Einsteinův osobní život: jeho léta dospívání a první experimenty v Německu, práci na švýcarském patentovém úřadě, dvě manželství a děti, jeho roli při vývoji atomové bomby nebo nabídku stát se prezidentem Izraelského státu.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Einstein: The Man, the Genius and the Theory , 2018


více info...

Přidat komentář

Dragon
05.12.2023 5 z 5

Einstein je komplexný portrét slávneho vedca doplnený o vzácne dokumenty z jeho archívu. Odkrýva jeho osobný i pracovný život – dospievanie a prvé experimenty v Nemecku, prácu vo švajčiarskom patentovom úrade, dve manželstvá a deti, jeho úlohu pri vývoji atómovej bomby či ponuku stať sa prezidentom Izraelského štátu.

-----Keď sa Einstein v New York Times dočítal o tom, že ho možno nominujú na prezidenta, spočiatku si myslel, že je to len vtip, ktorý rýchlo odznie. Spolu so sekretárkou Helen Dukasovou a s jeho sestrou a nevlastnou dcérou si uťahovali z toho, aké právomoci by mal ako prezident a koho by zvolil za svojich zástupcov. Vážne to začal brať až vtedy, keď správy neutíchali a zrazu dostal telegram od izraelského veľvyslanca vo Washingtone Abbu Ebana so žiadosťou o stretnutie. Einstein pred ním zabedákal, že ho to stavia do zvláštnej pozície.-----

Komplexný portrét, ktorý z výnimočného výskumu a Einsteinových osobných dokumentov a informácií z rodinného archívu odhaľuje oveľa viac než len prelomové teórie.
Walter Isaacson je absolútne špičkový autor, majster životopisných príbehov.
Aj pri Einsteinovi vidíme, čo všetko si musel naštudovať, pozisťovať a s koľkými ľuďmi sa musel rozprávať. Napokon z toho vznikol takmer napínavý príbeh o človeku, ktorý dodnes fascinuje. Príbeh, ktorý nezaťažuje okrajovými faktami, nudnými číslami, či nepodstatnými udalosťami. Isaacson vás vie vtiahnuť, nadchnúť a zaujať. Má úžasný štýl, vie vydestilovať to dôležité a zaujímavé.

Majrek
16.10.2023 5 z 5

Velmi zajímavá publikace, shrnující zejména Einsteinův vlastní život a skromnější měrou i ten "vědecký" (zájemcům o vlastní Einsteinovo dílo bych doporučil spíše složitější monografii Einsteinův vesmír od Michia Kaku), s bohatou fotodokumentací. Jen ten nadšený, americky laděný tón bych možná zmírnil - Einstein byl nepochybně svobodomyslným člověkem, ale zároveň i realist a nejen naivní snílek. Některé věty jsou k pousmání, např. ze strany 147 (v souvislosti s McCarthismem): "..nebyl zvyklý (Einstein) na bouřlivé projevy demokracie, a tak si neuvědomil, že nakonec půjde jen o další z rychle se střídajících módních politických nálad..". Nu, pokud byl mccarthismus "módou" společnosti, tak tedy dost nebezpečnou a pro některé jedince doslova smrtelnou.. Ale budiž, politiky a amerického nazírání na svět je v knize opravdu jen velmi málo. Takže odřených pět hvězd - ale knihu určitě doporučuji!


valda
26.05.2023 4 z 5

Isaacson se dostal mezi mé oblíbené životopisce. Četl jsem jeho Steva Jobse a Inovátory. Stejně jako předchozí knihy i tahle je výborná. Jedná se o takový nahuštěný životopis Einsteina plný fotografií. Je vidět, že autor má nastudována kvanta materiálů, ale snaží se v této knize vydestilovat, jen to nejdůležitější, k pochopení Einsteina tak, aby se vlezl do 160 stran. Jestli jsem to pochopil dobře, tak o rok dříve napsal i rozsáhlejší verzi životopisu.

Ulala
26.02.2023 4 z 5

Albert Einstein byl velikánem, který posunul vědu o velký krok dopředu a proto si zaslouží, aby o jeho životě a díle četli i lidé, kteří jeho teorii relativity ani za mák nerozumí, jako třeba já. Monografie W.Isaacsona poodhalila jeho život, práci a mně postrčila o kousek dál ke snaze porozumět.

tanuki
23.12.2021 4 z 5

Občas mě znepokojuje, že jednoho dne odejdu z tohoto světa, aniž bych byť jen rámcově a zjednodušeně pochopil, o co tady vlastně jde. Lidé se o to snaží už od nepaměti. Pohledy na svět a na vesmír bývají poměrně ustálené, ale v historii se čas od času objevují silné osobnosti, které dokážou překročit práh vědomostí a obecné lidské představy o světě a vesmíru. Mikuláš Koperník, Galileo Galilei, Isaac Newton nebo Albert Einstein. Všichni museli svým netradičním způsobem myšlení udělat krok stranou od toho, co bylo bráno jako většinový názor tehdejší doby. Přes veškeré snahy však jednotná koncepce vesmíru stále neexistuje. Albert Einstein udělal svými myšlenkovými experimenty obrovský průlom, ale ten jen vytvořil mnoho návazných otázek, které se stále nepodařilo uspokojivě objasnit.

Občas si představuju sondu Pioneer 10, jak se pomalu vzdaluje od Země. Ta nejdřív zaujímá celé její zorné pole. Pomalu se však zmenšuje, je z ní obrovská koule, pak malá kulička a následně neznatelná tečka, která se ztrácí ve svitu Slunce a hloubce černého vesmíru, až zmizí úplně. A to ve chvíli, kdy sonda doletí sotva na konec naší Sluneční soustavy, která představuje jen miniaturní kousek z celého vesmíru. Je to jen za rohem a i tak už Země není vůbec viditelná, natož tak lidé, kteří na ní žijí. Mají vůbec naše zanedbatelně velké mozky někdy šanci pochopit, jak ten obrovský a téměř nekonečný systém planet, černých děr, hvězd, mlhovin, galaxií, ale i atomů, fotonů či gravitace dohromady funguje?

Aprilek
23.04.2021 5 z 5

Velmi poučná kniha o Einsteinovi.

zuzi1162
28.02.2021 5 z 5

Ke konci to bude z bylo trochu moc politické, ale on takový holt byl :). Krásná kniha se spoustou obrázkových dokumentů. Trochu mě mrzelo je to, že tam bylo jen málo o jeho první ženě a nebylo třeba řečeno nic moc o postoji jeho rodiny k ní. Četla jsem její životopis, který sice možná nebyl úplně objektivní :), ale některé věci jako by v této knize o Einsteinovi prošly cenzurou.

Greenfingers
15.09.2020 5 z 5

Jsem rád, že mohu jako první připojit svůj komentář k této ojedinělé publikaci.
Oceňuji především to, že autor podrobně zmapoval celý Einsteinův život, a to nejenom profesní, ale i soukromý. Aniž by zabíhal do přílišných detailů, vcelku srozumitelně popsal jeho největší objevy. Vědec byl tak zapálen pro svou práci, že jí částečně obětoval i svůj rodinný život.
Isaacson podal nezaujatý obraz života génia, včetně jeho tak trochu naivních představ o politickém uspořádání světa.
Kniha je zpracována velmi přehledně, grafika je na vysoké úrovni a množství dobových fotografií a dokumentů vhodně doplňuje text. Doporučuji!

Štítky knihy

Albert Einstein

Autorovy další knížky

Walter Isaacson
americká, 1952
2011  91%Steve Jobs
2015  87%Inovátoři
2018  89%Leonardo da Vinci
2018  88%Einstein: Jeho život a vesmír
2019  84%Einstein: člověk, génius a teorie relativity

Kniha Einstein: člověk, génius a teorie relativity je v

Právě čtených4x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce56x
Chystám se číst74x
Chci si koupit33x
dalších seznamech1x