Egypťan Sinuhet

Egypťan Sinuhet https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405366/bmid_egyptan-sinuhet-r6q-405366.jpg 5 5068 706

Nesmrtelný román ze starověkého Egypta. Snad žádný jiný beletrista nedokázal vzbudit o starověký Egypt a jeho historii takový zájem jako finský spisovatel Mika Waltari svým úspěšným románem Egypťan Sinuhet. V patnácti knihách ze života lékaře Sinuheta se čtenář ocitá ve 14. století př. Kr., v době, kdy Hornímu i Dolnímu Egyptu vládl proslulý faraon Tutanchamon. Pozoruhodné a barvité osudy vypravěče Sinuheta čtenáře zavedou do významných míst tehdejšího světa, do válečné vřavy, nelítostných bojů o moc, dvorských pletich a úkladů tak podrobně a věrohodně, že lze jen obdivovat, jak nestárnoucí obraz této doby i podobenství lidského života v samotném Sinuhetovi i osudech obyčejných lidí autor vytvořil. Mistrné vypravěčství, lehké pero a humor i moudrost, které tento román prostupují, zaručují tomuto dílu nesmrtelnou přitažlivost.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Sinuhet egyptiläinen , 1945


více info...

Přidat komentář

andrii24
01.04.2024 5 z 5

Hroty mají pyramidy, stejně tak i lidský rod. Honosí se, zaštiťují egy, ale přesto se ptám, moudří pod modří, jsou na světě tací, jen se slunnými, bez vlastností, která utvrzují nezbytný vpád bytí, pod hrobové "peřiny?"

Ozymandias
18.03.2024 5 z 5

O zítřku předem nikdo nic neví.
Bylo napsáno ve hvězdách již přede dnem mého zrození.

A autor jistě znal Bibli, zvláště knihu Kazatel...


sarka45
13.03.2024 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha skvěle načtená Lukášem Hlavicou. Román sám o sobě je skvělý, ale pan Hlavica ho ještě povýšil na další úroveň.
V knize se dozvíme spoustu informací o době, ale hlavně o lidech, kteří se časem nemění, mají stejné sny, dělají stále stejné chyby a nikdy se nepoučí.

AlexandraBane
12.03.2024 5 z 5

Když jsem viděla, jaká je to bichle zhrozila jsem se. Ale pak mi stránky utíkaly pod rukama. Pak jsem se sice trošku zasekla v jistém momentě, ale hned jsem se zase rozečetla a najednou koukám, že jsem na konci.

forestka1195
03.03.2024 5 z 5

Kniha je krásně tlustá,ale nebojte ono Vás to tak pohlti ,že Vám to nepřijde a klidně by jste si to daly znovu..

Pafka643
20.02.2024 5 z 5

Zprvu jsem se té pekelně tlusté bichle zalekl. Po začtení jsem byl mile překvapen, a zhruba v půlce knihy už z toho byla láska jako hrom.

Kvalitní kus papyru. Chytlavý, napínavý příběh s postavami, které přirostou k srdci. Mistrovská práce s filozofickým přesahem (názor od amatéra, který o filozofii neví zhola nic). Autor nicméně (dle mého mínéní) myšlenky nevnuvuje, ale pouze předkládá čtenáři v dobře stravitelné formě. Skvělá práce

-Sinuhet, Ten-jenž-jest-osamělý

kurama45
19.02.2024 4 z 5

Zaujímavý a prekvapivo zábavný pohľad do histórie aj pre neegyptofilov. Ak nesúhlasíte, vaše slová sú ako bzučanie muchy v mojich ušiach.
A kiežby na mňa zostúpila aspoň štipka Kaptahovho prefíkaného obchodného ducha.

heavy66
18.02.2024 5 z 5

Egypťan Sinuhet je kniha, která dokáže poskytnout útěchu ve smutné životní situaci. Před dvěma týdny mi umřel dlouholetý kamarád. Pár dnů před smrtí jsem ho navštívil, ale neloučili jsme se, protože jsem si nedokázal připustit, že se vidíme naposledy. Teď cítím smutek a ztrátu, proto bych si chtěl připomenout, co říkal o smrti lékař Sinuhet.
„Nicméně ti pravím této noci, kdy plamen tvého kahanu se chvěje, ve smrti není čeho se obávat, smrt je dobrá. Vedle všeho zlého, co se na světě děje, je smrt člověku nejlepším přítelem. Smrt je jako dlouhý spánek a jako svěží noc po horkém dni. Vskutku, život je jako žhavý popel a smrt je jako svěží voda...“

ElikaS
29.01.2024 5 z 5

O knížce jsem toho strašně moc slyšela, ale hrozně dlouho mi trvalo se do ní pustit. Nakonec jsem si zvolila audioknihu, kterou načetl Lukáš Hlavica a dobře jsem udělala. Těch 41 hodin uteklo jako nic. Příběh byl opravdu zajímavý, prokládala jsem si ho i hledáním historických faktů. Tak můžu říct, že i celkem věrný.
Líbilo se mi, jak autor popisuje mentalitu různých národů a opravdu tam bylo plno zajímavostí. Stejně tak bylo fajn sledovat vývoj nebo možná spíše dospívání Sinuheta. Prostě paráda a nemám co vytknout.

elexmil
22.01.2024 4 z 5

Není vůbec špatné vrátit se k titulu, který byl populární v mém dávném mládí, stále stojí za to. Po přečtení ve mně narostla chuť vidět památky Egypta konečně na vlastní oči.

heavy66
07.01.2024 5 z 5

Od 7.října 2023 plní světové zpravodajství zprávy z izraelsko palestinského konfliktu ve městě Gaza. Již egyptský lékař Sinuhet podal svědectví o bitvě mezi Egypťany a Chetity o Gazu, před 3.300 lety.

"Nejprve však musím vypravovat o našem příchodu do Gazy a o tom, jak vypadalo město, když jsme do něho vstoupili. Mluvil jsem již o hradbách, jež byly tak vysoké, až jsem se kdysi velice bál, že si zlomím vaz, když mne velitel Gazy dal vytáhnout nahoru v koši. Tyto hradby zachránily Gazu, neboť byly postaveny z obrovských balvanů. Proto také Chetité celkem nic proti nim nezmohli, ačkoliv jejich veliké válečnické umění je přece dokázalo porušit na několika místech....Také staré město, jež bylo uvnitř hradeb, vyhořelo z veliké části, a ani jediný dům neměl střechu neporušenou...Chetité vrhali dnem i nocí oheň do pevnosti a na domy, a vrhali do města jedovaté hady, uzavřené v hliněných džbánech, jež se rozbily na gazských kamenech, a vrhali tam mršiny a také zajaté Egypťany vrhali vrhacími stroji proti hradbám, takže se o ně roztříštili. A nebylo mnoho obyvatel Gazy naživu, když jsme do ní vstoupili a z děr vyhořelých domů vyšlo nám vstříc jen několik osamocených stínů vychrtlých žen a starců"

Historie se opakuje, i lidská krutost je stejná, jen zbraně jsou modernější a motivace jiná.

Hanyzek777
02.01.2024 4 z 5

Tuto knihu jsem v průběhu života přečetla již potřetí. Byl to pro mne zajímavý výlet do rozličných kultur starověku, aby člověk zjistil, že přes všechny dobové rozdílnosti jsou lidské radosti i starosti stále tentýž.

TheCiko5
31.12.2023 5 z 5

Původně jsem chtěl Egypťana přirovnávat k velkým dílům jako Gargantua a Pantagruel, nebo k "Vladařovi", ale v průběhu četby jsem zjistil, že naopak Egypťan Sinuhet je dílo, ke kterému budou přirovnávány ostatní knížky.
Sinuhet je žhavý, útočný, ale nebál bych se napsat filozofický román, který přestože se na určitou problematiku dívá někdy až třemi úhly pohledu, tak neztrácí nic ze své poutavosti a čtivosti.
Waltariho znalost egyptské historie je samozřejmě fascinující a možná právě i díky ní je v knize ukryta spousta důležitých detailů, které jen podtrhovaly a zvýrazňovaly moji pozornost.
Velké dílo plné životních myšlenek je dnes "klasickým" dílem - přesně podle pana Wericha: "Odolává všem stylům, vlivům, směrům, zkrátka trvá ve své kvalitě."

janinaV123
25.11.2023 5 z 5

Jedna z mých oblíbených knih, kterou jsem četla již poněkolikáté. Nikdy mě nezklamala

Ronnie68
02.11.2023 4 z 5

Na tuto knihu jsem dostávala hodně doporučení, ať si ji přečtu... tak nastala ta doba, kdy jsem se ke knize dostala ... a popravdě mě fakt nezklamala, ba naopak ... I když není zrovna nejútlejší... tak je to skvělý historický román zasazený do egyptského světa (za doby faraonů) ... autor zajímavě popisuje i okolní země, kam se hlavní postava dostává a léčí... četlo se to fakt dobře...

stanislava9718
18.10.2023 3 z 5

Perfektně napsaný historický román z doby starověkého Egypta, autor v poutavém ději a popisuje prostředí a zvyky dávných zemí, kterými lékař Sinuhet prošel.

Aya81
09.10.2023 5 z 5

Výborná kniha, nevím, proč jsem se jí celé ty roky obávala. Výborně popsané svědectví o chování lidském. Reálie beru s rezervou (podle toho co jsem se dočetla ve skutečně historických pramenech, je řada faktů poměrně přiohnutá), popis civilizace bude asi do značné míry také autorem přibarven podle jeho vnímání ve 20. století. Přesto zejména moudra Kaptahova lze považovat za něco, co platilo, platí a platit bude. Lidé se příliš nemění, a až na vnější trendy zůstává jejich podstata stejná. Některé pravdy by se mohly tesat do kamene, rýt do hliněných tabulek, nebo třeba implantovat v čipech pod kůži, prostě zůstanou neměnné co lidstvo je lidstvem.

Veggi
01.10.2023 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, kterou jsem četla již vícekrát.
Miluji starověký Egypt se všemi jeho památkami, takže můj komentář není úplně nestranný.
Příběh je psaný neskutečně poutavě a čtivě a úplně cítíte sálat rozpálenou poušť nebo vůni koření z trhu.

uzivatel6305
22.09.2023 5 z 5

Skvost světové literatury! Již po druhé jsem se pustila do tohoto románu, na který jsem po prvním přečtení celá léta myslela. Tentokrát jsem poslechla audioknihu v podání Lukáše Hlavici, jehož přednes je výborný až na to neskutečně pomalé tempo. Kniha mě znovu nadchla obzvláště svými nádhernými myšlenkami (které jsem asi chápala lépe než před 20 lety), jazykem, popisem starověkých zemí a kultur, humorem a základní pravdou, že tu už opravdu všechno bylo, ať si to člověk připouští, nebo ne. Budu na ní zase myslet a příště si ji zase raději přečtu. Vrhněte se na Sinuheta i vy a uvidíte, že to, co je kolem nás se jen a jen neustále opakuje a lidstvo je nepoučitelné. Doporučuji.

Martin1974
24.07.2023 5 z 5

Po prečítaní tejto knihy prehlasujem, že Waltari je skutočným majstrom písaného slova..