Egypťan Sinuhe II.

Egypťan Sinuhe II. https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174463/bmid_egyptan-sinuhe-ii-t9A-174463.jpg 5 64 6

„Waltariho historický román je jedinečné a nekonvenčné literárne dielo. Opreté o dejiny starého Egypta, Sýrie, Babylonu, Kréty zahrňuje v sebe typický románový príbeh s konkrétnymi postavami a konfliktmi (skoncentrovanými okolo Sinuheho — kráľovského lekára a podvrhnutého potomka egyptských faraónov), no koncipované panoramaticky, v širokých rozmeroch, je zároveň monumentálnou freskou o živote ľudí a spoločnosti antických orientálnych civilizácií. V každom prípade, čo autor napísal, znamená viac ako pútavý román alebo skutočnosť, že zasvätene uviedol čitateľa do konkrétneho historického obdobia. Sústredený najmä na Egypt obdobia faraónov XVIII. dynastie, na politické stretnutia stúpencov starých egyptských bohov (Amóna a Atona), na život v kráľovskom dome, vojnové výpravy do susedných krajín ap., postihol charakteristické dobové mravy, zvyklosti, predsudky, antické orientálne ponímanie človeka, život súkromný i verejný. Literárna stránka prítomného románu je o to pôsobivejšia, že autor využívajúc svoju rozsiahlu erudíciu, exponuje svojich hrdinov, či ide o radových slobodných občanov, otrokov alebo o príslušníkov aristokracie, z pozícií praktického života a zároveň zoči-voči ich ľudskej existencii. Obe tieto hľadiská uplatnil Waltari nielen realisticky, ale tiež moderne, tak, že jeho román, hoci je evidentne zasadený do prostredia antických čias, prihovára sa čitateľovi dôverne, bezprostredne, no bez tzv. aktualizácií." (Z posudku Valéra Peťku)... celý text

Přidat komentář

braunerova
27.07.2022 5 z 5

Úchvatný příběh o lidském bláznovství a fanatismu ve jménu pravdy a lásky, které je v protikladu k realitě života. Během těch tisíciletí jako by se nic nezměnilo. Dnes jen místo kultu slunce máme zelené náboženství, místo Achetatonu Brusel, místo fanatických Křížů aktivisty všeho druhu a válka s barbarskými Chetity z Východu je za dveřmi. Jen toho Haremheba nikde nevidím.

"Vše je opět, jak bylo dříve, a nic není nového pod sluncem, a člověk se nemění, i když se mění jeho šat, ba i slova jeho řeči."

archivářka115
22.03.2021 5 z 5

Nádherná a zajímavá knížka. Obdivuhodný překlad.


renefer
16.09.2019 5 z 5

Moje srdcová záležitost, člověk musí trochu dospět, aby si čtení užil.

Romanka89
28.01.2019 3 z 5

Mrzí mě to, vážně mě to mrzí, ale s touto knihou jsem se prala skoro 3/4 roku. Čtu i náročnější knihy, nevím co mi nesedělo, možná mi prostě nesedí Egypt, možná vážně moc nahuštěný text s minimem přímé řeči, těžko se mi to četlo, četla jsem mezi tím i spoustu jiných knih. Byly pasáže, které mě i zajímaly a bavily, ale více bylo těch popisných a pro mě útrpných. Připadám si vážně jako barbar ale mě toto dílo nesedělo.

Šárkaxx
13.01.2019

Když jsem se do té knihy pouštěla, nevěděla jsem, jestli to dočtu - jednak počet stran, jednak téma - historie faraonů není zrovna můj šálek čaje. Nicméně už od prvních stránek mě kniha tak chytla, že jsem ji přečetla za pár dní.
Celkový dojem byl po ní lehký smutek, napadlo mě, že od těch dob se, co se týče politiky a jejích dopadů, změnilo jen velmi málo.
Nicméně vřele doporučuji.

jaja1989
17.04.2015 5 z 5

Supr kniha o egyptanech a jejich rituálech.