Egypt, Egypt

Egypt, Egypt https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95041/bmid_egypt-egypt-kyd-95041.jpg 5 8 2

Kniha je na rozhraní cestopisu a historicko-politické publicistiky. Je provázena barevnými fotografiemi a doplněna chronologickou tabulkou nejdůležitějších událostí Egypta od roku 4000 př. Kr. do současnosti. Navštivte místa, která patří k známým turistickým trasám Egypta (pyramidy, Údolí králů, Asuánská přehrada, Suezský průplav), ale i ta, kam se běžný návštěvník nedostane: do zapomenutých vesniček, do soukromí egyptských rodin. Poznejte nejen lesk turistické velmoci, ale také všední život jejích obyvatel.... celý text

Přidat komentář

Abroš
22.03.2020 5 z 5

Historie Egypta posledních cca 100let v kostce.Autorka působila na blízkém východě jako zpravodajka.V knize je popsána mentalita arabů,historie,vývoj.Kdysi jsem si chtěl Egypt projet od severu na jih.V knize je popsáno,jak to tam pro turistu chodí.Četl jsem ji hned jak vyšla a v dnešní situaci už moc aktuální není.Už bych tam nejel

1amu
13.01.2020 4 z 5

Vyprávění fundované novinářky, která má země okolo Egypta "v malíčku". Čtenář sleduje vývoj jedné z nejstarších civilizací na tomto světě. A i její současní obyvatelé dávají cizincům jasně najevo, že jsou na svou zemi hrdí.
"My nejsme Arabové - my jsme Egypťané !" To je jejich motto.
Smůlou země byl vojenský potentát jménem Gamál abd an Násir (1954-1970), velký fanda SSSR. Zvolil si nesprávnou stranu.
Ten zavedl socialistický způsob vlády. Zestátnění Suezského kanálu v roce 1956 vedlo k vojenskému napadení Izraelem, které bylo součástí tajné dohody mezi Jeruzalémem, Londýnem a Paříží. Vzápětí vyslala Velká Británie a Francie své jednotky údajně pro udržení svobody mezinárodní plavby Suezským průlivem. Vypukla tzv. Suezská krize. Poté, co USA daly ruce pryč od celé akce, o které nebyl Washington informován dopředu, a Moskva pohrozila bombardováním Paříže a Londýna, všechny tři útočící strany se stáhly. Výsledkem bylo posílení egyptské pozice a zvýšení vlivu Sovětského svazu na Blízkém Východě. To mu ale pořád nestačilo. V roce 1967 vyslal Násir armádu na Sinajský poloostrov a donutil pozorovatelskou misi OSN se stáhnout, vzápětí uzavřel Tiranskou úžinu, což Izrael předtím prohlásil za Casus belli. 5. června zahájil Izrael preventivní letecký úder, zničil egyptské letectvo a během Šestidenní války obsadil nejen Gazu, ale i celý Sinajský poloostrov.
V roce 1973 Egypt a Sýrie znovuvyzbrojené moderními sovětskými zbraněmi zaútočily za Jomkipurské války na Izrael. Po prvních dvou dnech, kdy se Egyptu podařilo překročit Suezský kanál a postupovat do hloubi Sinajského poloostrova, zatímco syrské obrněné jednotky dobyly zpět severní polovinu Golanských výšin ztracených v roce 1967, zahájil Izrael protiofenzivu. V důsledku porazil útočící arabské armády a jednotky Ariela Šarona dokonce obsadila Port Said na africkém břehu Suezského poloostrova.
V roce 1977 odvážně zahájil Anvar Sadát mírové jednání s Izraelem. To vedlo k podpisu mírové smlouvy v roce 1979 a k odchodu izraelského vojska ze Sinajského poloostrova, která však vyvolala odpor islamistů z Muslimského bratrstva. V roce 1981 byl Sadát zavražděn a jeho nástupcem se stal Muhammad Husní Mubarak. T.zv. "Arabské jaro" uspíšilo i jeho konec.
Ano Egypt je zajímavá, ale již dlouho nešťastná země.
V roce 1977 odvážně zahájil Anvar Sadát mírové jednání s Izraelem. To vedlo k podpisu mírové smlouvy v roce 1979 a k odchodu izraelského vojska ze Sinajského poloostrova, která však vyvolala odpor islamistů z Muslimského bratrstva. V roce 1981 byl Sadát zavražděn a jeho nástupcem se stal Muhammad Husní Mubarak. Ani ten dlouho nevydržel, t.zv. Arabské jaro" mu oznámilo konec. Země se začala zmítat a zmítá v žabomyších problémech, kterým není konec.
Paní Pavla Jazairi napsala dobrou knihu.