Ego je nepriateľ

Ego je nepriateľ https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467275/bmid_ego-je-nepriatel-ako-zvladnut-svojh-uMO-467275.jpg 4 30 8

Mnohí si myslia, že hlavnou prekážkou úspešného života je vonkajší svet – nepriaznivé okolnosti a iní ľudia. V skutočnosti je ten najväčší nepriateľ často v nás: je to naše ego. Na začiatku kariéry nám bráni v učení sa a rozvíjaní talentu. Ak dosiahneme úspech, môže nás oslepiť, takže nevidíme svoje chyby, čím si zarábame na budúce problémy. A ak zlyháme, zveličuje každý úder, ktorý sme dostali, a sťažuje naše zotavenie. Autor vo svojej knihe vysvetľuje, prečo je ego taký mocný vnútorný oponent a prečo je potrebné uvedomiť si, aký ohromný vplyv má na náš život a osud. Čerpá z bohatého zdroja pútavých príbehov a často neznámych príkladov z literatúry, filozofie a histórie, pomocou ktorých ilustruje povahu a hrozby ega. Zároveň ukazuje spôsob, ako si zachovať skromnosť napriek ambíciám, veľkodušnosť napriek úspechu a odolnosť napriek zlyhaniam.... celý text

Přidat komentář

Booka
26.03.2023 odpad!

Hloupoucke, chybi psychologicke znalosti, rozbredle, radobymoudre blaboleni bez logickeho zakladu a dobre vystavene argumentace. Brak.

Žirafa94
07.05.2022 5 z 5

Hodně šokující kniha. Místy jsem zíral a přemýšlel, jak to vlastně autor myslí. Dosud jsem považoval vize a cíle za důležitou součást osobního progresu. Po přečtení knihy však nad tím mnohem více přemýšlím a pokládám si otázku, zda to vůbec dělám pro sebe nebo pro jiné. Za mě hodně důležitá kniha pro sebeuvědomění.


Martin_Eli
11.04.2022 4 z 5

Překvapující kniha, která vám pomůže urovnat si priority a uvědomit si, co je pro úspěch důležité. Předesílám, že ne se vším v knize jsem souhlasil.

jiri1089
28.01.2022 2 z 5

Řekl bych, že tuto knihu budete buď milovat anebo vás neosloví vůbec. Nic mezi. Já patřím do druhé skupiny.

Za mě je tu geniální myšlenka, která ale nebyla zpracováná dle mé chuti. Působí to na mě jako by si autor nějakou dobu zapisoval citace nebo příhody jiných lidí. Později se k nim vrátil, spojil je dohromady (ne vždy úspěšně) a vydal je jako knihu.

S danými příběhy jsem se často nedokázal vůbec ztotožnit. Neuměl jsem si představit, že během "skutečného" příběhu nějaké slavné osobnosti rozepsané na jeden odstavec jsem schopný říct, že daná osoba nutně narazila na své ego. Kniha tak dost často spadá do "za cokoliv co v životě poserete může vaše ego". A to mi příjde moc zkratkovité.

Vlastně mi v tomhle daleko více rezonuje film Creed, kde Rocky Balboa postaví mladého Creeda před zrcadlo, aby boxoval sám se sebou. "Tohle je tvůj největší nepřítel"
https://www.youtube.com/watch?v=qIsChfMANaE

mykes.m
13.02.2021 4 z 5

Tahle kniha je má oblíbená z kontroverzního žánru "seberozvoj". Je opravdu náročné aplikovat její myšlenky do praxe, ale když se vám to podaří, skutečně se dají rychle pozorovat výsledky. Kniha dle mého balancuje mezi naučnou, psychologickou a až trochu amorální literaturou. Je to chvílema opravdu návod jak s někým lehce manipulovat. Zaujala mě například myšlenka: "Nechte zářit někoho jiného, vyšlapejte mu cestu. Ten, kdo šlape cestu, udává směr"

lucin_a
13.01.2021 5 z 5

Kniha mě velice mile překvapila. Není stejná jako ostatní motivační knihy, i když tak vypadá. Bez doporučení by mě neoslovila. Nyní mohu s klidem říci: ,,Zařaďte knihu do povinné četby!''

richard5452
09.04.2019 4 z 5

Kniha nám pomôže pochopiť, že mnoho rozhodnutí, ktoré sme v živote urobili alebo robíme, nie sú z hľadiska dlhodobej perspektívy najlepšie pre nás, ba dokonca tieto rozhodnutia môžu mať deštruktívny dopad aj na naše okolie. Veľakrát totiž konáme nekriticky pod vplyvom svojho ega a nedokážeme sa z jeho vplyvu vymaniť.

Ako vyslobodenie z nadvlády egotizmu nám Holiday ponúka venovať sa zmysluplnej práci, ktorá je potrebná na dosiahnutie výsledkov a nie sa primárne sústrediť na potreby akými sú uznanie, sláva alebo moc. Tieto potreby sú v tomto kontexte sekundárne a vznikajú až ako výslednica zmysluplnej práce. V konečnom dôsledku sú aj tak pominuteľné. Ako ukotvenie nám môže poslúžiť kapitola “Meditujte o nesmírnosti”, v ktorej nám autor pripomína, že ako ľudia by sme mali rovným dielom rozjímať ako nad svojou výnimočnosťou, tak aj vlastnou bezvýznamnosťou vo vesmíre. Každý z nás je totiž výslednou rovnicou všetkých našich predkov. Áno, sme malí, ale zároveň sme súčasťou vesmíru a jeho procesov.

angloumene
05.10.2018 5 z 5

Pokud vás někdy napadlo, do jaké míry jednáte podle svých snů a představ a do jaké na základě tlaku společnosti, možná je kniha Ego je Váš nepřítel právě tím titulem, který dokáže nabídnout nějaké odpovědi. Autor se toto jednoduché, ale přesto do všech činností člověka zasahující téma přibližuje s pomocí několika tématických celků. Pro názornost obvykle uvádí příklad reálné osoby, která se nechala strhnout okolnostmi a podlehla svému egu a také příklad někoho, kdo naopak vytrval a své ego dokázal potlačit.

Text je jako celek zábavný, čtivý a dává smysl. Čtenáři skutečně velice jasně nastíní temné oblasti nespoutaného ega a tím mu vlastně dává návod, jak takové situace odhalit a převzít kontrolu sám nad sebou. Autor je navíc zcela upřímný, takže hned v úvodu konstatuje, že ego nemá zásadní vliv na to, zda je člověk úspěšný nebo ne. V historii lze najít mnoho příkladů lidí, kteří to dotáhli daleko i přes to, že jejich ego utvářelo podstatnou část jejich chování a naopak.

Knihu tedy mohu nejvíce doporučit všem, kteří se chtějí soustředit na dobře odvedenou práci, která jim dává smysl a navíc netouží po tom, dokazovat sám sobě i světu vlastní výjimečnost.