Edith Piaf

Edith Piaf https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86729/edith-piaf-86729.jpg 5 317 68

Poutavé svědectví o životě Edith Piaf z pera její o dva roky mladší nevlastní sestry, také zpěvačky Simone Berteautové. Simone Berteautová popisuje závratný umělecký vzestup Edith, s níž se znala od svých třinácti let a už se pak nikdy neopustily. Měly společného otce – Louise Gassiona, takže vlastním jménem byla Edith Piaf Edith Giovanna Gassionová. Piaf je přezdívka, znamená česky „vrabčák“. S. Berteautová sleduje uměleckou kariéru Edith až do jejího předčasného tragického konce. Pro svou bezprostřednost a důvěrnou znalost prostředí jde o svědectví zcela unikátní.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Piaf , 1969


více info...

Přidat komentář

Anikkk
12.02.2024 4 z 5

Pútavo napísaný životopis. Vyzerá, že realisticky vyobrazený, bez pozlátok.
Zaujímavé, ako nás niekedy prekvapí, že aj mimoriadne úspešní ľudia sú iba obyčajnými ľuďmi.

ivetka859
21.01.2024 5 z 5

E.P. svůj život skládala a stavěla cihlu po cihle, učila se, posouvala, dřela... A přitom byla tolik bláhová ve vztazích s lidmi.
Byť je to bichle, je neuvěřitelně čtivá. Nešlo mi jí odložit ani, abych si dohledávala všechna jména a písničky, o kterých vypráví. A pár týdnů jsem měla v hlavě písničku Milord.


VílaElvíra
05.01.2024 5 z 5

Úžasná kniha, divoký život, strhující příběh. Velice čtivě napsáno, hltala jsem jednu stránku za druhou.

mgeisselreiter
08.12.2023 5 z 5

To tedy byla jízda. Poutavé, skoro až strhující vyprávění, ve kterém se odkrývá drsný a nevázaný život velké Piaf. Před četbou jsem viděl hned dva filmy podle této knihy, z roku 2007, který byl dle mého mínění úplně zbytečně natočen, když existuje výborný film z roku 1974, který je s románem rovnocenný. Oba filmy končí ale v tom nejlepším, kniha tak je jednak doplněním, jednak i jiným způsobem podaný hektický život Edith (a její sestry, která vše výtečně sepsala). Dávám všech 5 hvězd, 8. 12. 2023.

Luciana11
29.06.2023

Knihu jsem četla před mnoha lety a velmi se mi líbila. Jak jsem se ale teď dozvěděla z jiných zdrojů, Simone Berteaut NEBYLA nevlastní sestrou Edith Piaf. Proto si myslím, že je třeba brát knihu spíše jako román s prvky dokumentu, ale rozhodně ne jako pravdivou výpověď o životě Edith Piaf. Na mnoha místech se Simonina výpověď liší od výpovědí jiných lidí z okolí Edith i od výpovědí Edith samotné.

roman9276
14.11.2022 5 z 5

Edithin život byla jedna velká jízda, její vzlety a pády, úspěch a neúspěchy mě bavily a jsem jejím životem fascinován. Do filmu se nevešlo všechno, co zda psala její sestra. Neskutečný příběh. To byl teda život. Jen wow...

andrii24
19.07.2022

Tehdy. Za bídy, Zpívá. Za světla. K obědu. Uličkám, bulváru. Večer. Pelíškům šantánu. Za lesku. Profi. V noir saténu. Ke kávě smetánkám. Mademoiselle dešťových kapek. Madame nočních koktejlů. Ptáček pařížských lokálů. Přes lávku. Ložím mekk. Pěnice se slávou, lávou v hrdle. O širém životě, v šeru.

MarkétkaD
05.04.2022 5 z 5

Na tuto knihu jsem narazila náhodou v antikvariátu. Musím říct, že jsem se od ní nemohla odlepit. Je to smršť neuvěřitelných událostí od začátku do konce. Čtenář se nenudí ani minutku a naopak je stále v údivu. Vyvolává emoce. Po přečtení jsem si nutně musela dva dny pouštět Edithiny šansony. Rozhodně nejlepší a nejdetailnější životopis, co jsem kdy četla. Rozhodně doporučuji !!

boxas
16.03.2022 5 z 5

Skvělá kniha o neméně skvělé ženě!
Čte se to samo. Dříve či později od knihy vstanete a začnete si k četbě přehrávat písně Edith Piaf, toho malého Vrabčáka s velikým srdcem a tak smutným osudem.
Momonka věděla, o čem píše, když tuhle knížku o své sestře dávala dohromady...
Jak už tu někdo konstatoval, je to asi nejlepší životopis, jaký jsem kdy četla.
P. S. Nikdy nezapomenu na procesí kurev, které jdou do kostela poděkovat dobrému Pánu Bohu za uzdravení maličké (slepé) Edith nebo na to, jak nemocná Edith stojí na pódiu a zpívá, že ničeho nelituje...
Osobně si myslím, že za posledních 70 let byly jen tři naprosto výjimečné, nezaměnitelné a nenapodobitelné hlasy: Edith Piaf, Johnny Cash a Freddie Mercury. Nikdo další.

jerisno
01.03.2022 5 z 5

K této pozoruhodné knize jsem se dostal někdy v polovině 80. let, na doporučení mého kamaráda. V té době jsem poslouchal zcela jinou hudbu (Hard and Heavy, Post-Punk, New Wave, popř. různé avantgardní výboje, jako RIO, Zeuhl, Electronic Music ...) a tak jsem k četbě o životě známé francouzské šansoniérky, přistupoval lehce nedůvěřivě.
Nevím co se stalo, jestli to bylo pohnutým osudem samotné Edith, nebo stylem vyprávění, nebo tou dobou, ale její životní příběh mě natolik vtáhl, že jsem si knihu bral všude, kam mě mé kroky zavedly.
Možná proto potom následoval i soustředěný poslech jejích písní, což by mě předtím asi nenapadlo. Možná proto mě potom hudebně navštívila i naše Hana Hegerová, Jacques Brell, Leonard Cohen, ale i Vladimir Vysockij, Bulat Okudžava, Žanna Bičevská a další.
Veliký talent, dramatický osud, hluboký příběh.
Už kvůli tomu, že tato kniha ovlivnila určitou část mého života, nemohu jinak, než nasypat maximální souhvězdí.

rumund
09.12.2021 4 z 5

Za mě určitě nejlépe napsaný životopis co jsem v životě četl. Edith Piaf, žila šílený život. Před touto knihou jsem toho o ní moc nevěděl, ale nyní jsem velice potěšen, že jsem knihu objevil ve své knihovně.

Iki1
25.06.2021 4 z 5

Velmi zajímavá sonda do života známé šansoniérky. Četl jsem po večerech se sklenkou vína v ruce a čtení jsem si doplnil poslechem šansonů, abych si navodil atmosféru tehdejší doby.

CharlotteD
16.05.2021 5 z 5

Nejdůležitější na tom je, že knihu psala její nevlastní sestra, která Edith znala jako nikdo jiný na světě, včetně jejich názorů, pocitů a osobnosti. Těžko by ji stejně vystihl spisovatel, kterého neznala. Knihu mi doporučila máma a ze začátku se mi do čtení moc nechtělo, ale stačilo překousat první stranu a četla jsem prakticky nonstop dva dny. Hodně zvláštně psaná biografie o velice zajímavém člověku.

cukrovka
09.05.2021 5 z 5

Čtivě napsaný příběh o životě jedné z nejlepších šansoniérek. Knížka nám přibližuje vzestupy i pády této slavné zpěvačky.

Janadvorackova
07.05.2021 4 z 5

Asi uměla z každé minuty vytěžit maximum, aniž by o tom nějak extra dumala.
Věci se děly a ona byla zrovna v jejich středu.
Ze začátku mi přišla strašně divná. Dítě vs. nevím, co s ním. Neznalost toho, že když se ušpiní oblečení, vypere se. Nepůsobila na mě jako ženská, spíš jako nějaké zvířátko, jehož se kdosi ujme a dá mu jíst.
Proto mě pak docela mile překvapila její snaha všechno dohnat. Je ovšem možné, že si její sestra "příběh o Edith" kapku přibarvila.
Nedokážu soudit více, měla jsem pouze takový dojem.
Kniha jako taková je zajímavá a věcná.

zdenaR
01.05.2021 4 z 5

Z mého pohledu čtivá a skvěle napsaná kniha od člověka, který Edith určitě velmi dobře znal .
Knihu mám již několik desítek let a občas se k ní vracím.

capricorn__
06.01.2021 5 z 5

Knížce moc pomohlo, že je napsána dobrou kamarádkou Edith Piaf, takže o ní věděla spoustu věcí a mohla tedy i s přesností odhadnout, proč se zachovala v určitých situacích tak či onak. Opravdu nenávidím biografie, které popisují danou osobnost skoro jako dalšího Boha a překypují větami: "Podívejte, jak tohle udělala, jako nikdo jiný... Tohle bylo zcela legendární a nikdy neviděné." Líbí se mi proto, že tato kniha je napsaná lidsky: ukazuje totiž všechny stránky ze života Edith Piaf, nebojí se zabruslit i do temných koutů, říct, jaká byla citlivá a milující, ale třeba prohlásit, že to byla docela komplikovaná osobnost (jako nad všichni umělci), častokrát mi jí bylo dost líto. Francouzsky neumím (ačkoliv jsem vždycky chtěl), ale líbí se mi, že k tomu, abyste jejím písničkám porozuměli, znalost francouzštiny ani nepotřebujete - Edith Piaf vás svým hlasem dovede přesně tam, kam potřebuje. "La Vie En Rose" je snad moje nejoblíbenější písnička ze všech.

Ava365
23.12.2020 5 z 5

Zajímavá kniha seznamující nás s životem snad nejznámější francouzské šansoniérky.

Nonča
14.09.2020 5 z 5

Velice čtivá, přečetla jsem téměř jedním dechem.

Katka2382
26.05.2020 5 z 5

Příběh malé dámy s obrovským srdcem a úžasnou duší.Škoda že jí byl na tomto světě vyměřen tak krátký čas.