Bílý žár

Bílý žár https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142186/bily-zar-142186.jpg 4 38 9

Edie Kiglatuk Mystery série

1. díl

V chladných osadách na Ellesmerově ostrově v Arktidě je život těžký. Jeho inuitští obyvatelé zahánějí deprese a chmury alkoholem, jen někteří, jako lovkyně a průvodkyně turistů Edie Kiglatuková nebo její nevlastní syn Joe, mají nějaký cíl. Ediino odhodlání abstinovat však zakolísá, když je na lovecké výpravě zastřelen jeden z jejích klientů, a definitivně padne poté, co po další výpravě s tragickým koncem spáchá Joe sebevraždu. Netrvá ale dlouho, a Edie si začne klást otázky. Opravdu se Joe zabil sám? Proč přibývá mrtvých klientů? A není kolem nich až příliš podivných náhod? Odpovědi zdá se leží až v Grónsku. Edie se za nimi vydává, netušíc, jak těžká zpáteční cesta ji čeká – sama v malém člunu na zamrzajícím moři…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

White Heat , 2011


více info...

Přidat komentář

SynD
13.01.2022 4 z 5

lumíci!

Estenbuk78
16.09.2020 4 z 5

Za mě příjemné čtení, nelehký život a velká zima.


veskr
08.10.2017 3 z 5

Vcelku dobrá knížka , ale na můj vkus občas až moc popisů okolí a chvílemi jsem se v ní trošku ztrácela. Každopádně mě přiblížila život v krajině, kam se asi v reálu nikdy nepodívám, takže díky za to.

Edana
17.09.2014 4 z 5

Příběhy z nejvzdálenějších a nejzapadlejších koutů světa mají vždycky zvláštní kouzlo. Arktické prostředí má ještě nějaký ten bonus navíc.... Alespoň pro mě od té doby, co jsem četla Terror od Simmonse. Mám sice trošičku obavu, že kdyby podobná zápletka byla zasazena do nějakých klidnějších a všednějších vod, ani pes by po ní neštěkl.... nicméně, tady všechno funguje, jak má. Čtení mě bavilo (více než 200 stran za jeden den mluví samo za sebe), nejen díky náhledu do svým způsobem exotického světa Inuitů, ale také děj měl slušný spád. Některé viníky rozsáhlého komplotu jsem sice tipovala skoro od začátku, ale řada střípků, které bylo třeba dát dohromady, se objevovala v rozumných dávkách až ke konečnému rozuzlení. Samotný závěr knihy byl možná až příliš pohádkový a přeslazený (pokud z iglú nevylezli, leží v něm asi dodnes, všem energetickým společnostem i globálnímu oteplování navzdory), ale celkový dojem zas tolik nezkazil.
Závěrem si nemůžu odpustit poznámku k vlastním jménům některých postav, které mi lehce komplikovaly život. Včetně hlavní postavy, neb Edie mám zařazeno spíše jako mužské jméno, naopak Willa a Simeonie jsou dle mých očekávání spíše ženská.

Henriette
22.06.2014 4 z 5

Velmi zajímavá tématika. Ze začátku jsem myslela, že to číst ani nebudu. Nějak mi to nezaujalo. Až po cca 40-ti stránkách mě začal zajímat děj a pak už jsem si četbu užívala. A nakonec se to ukázalo jako napínavá detektivka z velmi mrazivého prostředí. Nemusela bych to číst každý den, ale rozhodně nelituji času, který jsem knížce věnovala. :)

soukroma
17.02.2014

Mně se kniha velice líbila - nabídla poměrně podrobný pohled na každodenní život kanadských Inuitů v Arktidě, na ostrovech královny Alžběty, těsně sousedícími s dánským Grónskem. Nesporně zajímavé prostředí (nikoli však přitažlivé k životu) a ve všech směrech odlišní lidé (asi se nedivím jejich inklinaci k alkoholu a jiným návykovým látkám a činnostem, protože v tom mrazu a se sto dny tmy v roce to snad ani jinak "zvládat" nejde), doplněné napínavou zápletkou, vlastně hned několika, pro mě činí knihu velmi příjemným objevem.

učtese
19.08.2013 4 z 5

Já jsem se u knihy velice dobře bavil, je to napínavé od začátku do konce. Je pravda, že způsob jakým dvě zahraniční společnosti usilují o nalezení ložiska ropy může působit trochu nevěrohodně, nebo naivně komplikovaně, ale nějak mi to u téhle knihy nevadilo a myslím, že to ani není tak důležité. Hlavní je, že se ocitnete na tom severu, kde se i krátký výlet do přírody může kvůli změně počasí změnit v boj o život, kde jsou lidé závislí nejvíce sami na sobě, na svých zkušenostech, dovednosti a kvalitním vybavení. Jedno špatné rozhodnutí může znamenat, že už se nevrátíte domů. Bílý žár je především o odhodlanosti, vytrvalosti a trpělivosti.

evasamankova
29.06.2013 3 z 5

To, co dělá tuto knihu čitelnou a zajímavou, je popis života za Polárním kruhem, kdesi v Arktidě. Styl života jejich obyvatel Inuitů, kde o všem rozhoduje krutá příroda a instinkt. Samotný kriminální příběh v knize nemá nic společného s běžnou detektivkou, kde vyšetřovatelé mají k dispozici spoustu techniků a laboratoří. V Bílém žáru na to jdou hrdinové instinkty a pomocí přírody. Tady to zajímavé ale končí. Samotná zápletka je neoriginální a v závěru hodně překombinovaná. Autorka se do toho hodně zamotala.
Měla jsem trochu problém i s jejím stylem psaní. Většina důležitých pasáží knihou proletěla rychlostí formule a některé nezajímavé části se občas dost vlekly. Někdy to celé bylo zase dost povrchní. Myslím, že kniha by byla poutavější, kdyby byla vystavěna čistě jako dobrodružná. Kriminální hábit ji moc nesluší.

Boboking
25.02.2013 4 z 5

Asi největším plusem knihy jer prostředí, kde se to odehrává. Současné osady eskymáků (Inuitů) za polárním kruhem v Kanadě. Jejich myšlení, chování a i právní status jsou v knize tím nezajimavějším. Samotný krimi příběh není až tak originální a přiznám, že v závěru jsem se tak trochu zamotal kdo, co a proč vlastně ty činy udělal.

Autorovy knížky

2012  74%Bílý žár

Kniha Bílý žár je v

Právě čtených2x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce32x
Chystám se číst26x
Chci si koupit2x