Eddica Minora

Eddica Minora https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141602/eddica-minora-141602.jpg 4 11 3

Edica minora je soubor staroseverských básní doby vikinské a období skandinávského středověku, dochovaných roztroušeně na pergamenech. V tomto unikátním korpusu jsou obsaženy zejména ságy o dávnověku, které popisují život a slavné činy dávných severských hrdinů, najdeme zde ale také další básně a zlomky, texty právní, magické a jiné, jež dokazují, jaké role poesie u starých Seveřanů hrála. Do češtiny jako komplet přeloženo poprvé, s úvodní studií Jiřího Starého.... celý text

Přidat komentář

jindrich7442
31.12.2017 5 z 5

Mám tuto knihu již zhruba dva roky, otevřít mě ji donutila vlastně až čtenářská výzva, i když jsem to nechal takřka na poslední chvíli. Proto jsem ji četl více v kvapu než v klidu, jak by si zasloužila. Jednoduché nebylo pročíst se ani úvodem a vzhledem k náročnosti literárního žánru, ani samotnou statí. Každopádně příběhy ve mně opět po dlouhé době probudili zájem k specifickým severským příběhům. Několik podobných žánrů na mě ještě v knihovně čeká.

KaRei
07.12.2016 1 z 5

Tak s touto knihou jsem šlápl hodně vedle.
Sbírka fragmentů z různých ság, které dohromady vytvářejí guláš, pod který by se mohli podepsat Pejsek a kočička.
I když jsou jednotlivé fragmenty seřazeny podle příslušnosti k ságám, a autor se u každého střípku snaží uvést čtenáře do kontextu, o nějakém vtažení do děje a jeho sledování nemůže být ani řeč. Na to je to příliš roztříštěné. Kniha je vhodná pro někoho, kdo to studuje a zabývá se staroseverskými ságami a básněmi odborně. Takovému člověku poskytne velké množství materiálu. Ale pro laického čtenáře je toto dílo nezkousnutelné. Pro laika je lepší sáhnout po nějaké kompletní sáze a přečíst si její ucelené znění. Bude z toho mít mnohem lepší požitek.
V jedné věci by se ale mohli vydavatelé ság touto knihou inspirovat, a to mapkami na vnitřní straně desek s vyznačenými místy se jmény, pod jakými se v ságách vyskytují. To by u množství ság pomohlo ve sledování jejich děje.


Zmiu
05.03.2013 5 z 5

Konečně jsme se dočkali dalšího překladu staroseverské literatury s pořádným úvodem, poznámkovým aparátem, a tak krásnou grafickou úpravou, že už od pohledu jsem si tu knihu zamilovala. Je zde sice pár drobností, které mi zcela nesedí, ale nebudu hnidopich, tato kniha si zaslouží právem nejvyšší hodnocení, a doufám, že podobných vydání bude přibývat. Stejně jako Sága o Hervaře, i Eddica Minora vyšla u vydavatelství Herrmann & synové.

Kniha Eddica Minora je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce19x
Chystám se číst16x
Chci si koupit7x