Dzeržinskij - Láska a revoluce

Dzeržinskij - Láska a revoluce https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273137/bmid_dzerzinskij-laska-a-revoluce-7cC-273137.jpg 5 11 4

Rudý kat. Ochránce sirotků. Ozbrojená pěst dělnické třídy. Polský šlechtic. Leninův a Stalinův věrný sluha. Cynický politruk. Zaslepený fanatik. Ateista, který o sobě napsal: „Věřím jen Kristovu učení a Jeho evangeliu.“ Milující otec, starostlivý bratr a vášnivý milenec. Neuvěřitelné množství záhad a paradoxů v těle jednoho člověka. Kým byl Felix Dzeržinskij ve skutečnosti? Na tuto otázku se pokouší odpovědět polská novinářka a reportérka Sylwia Frołow a boří přitom mýty, které šéfa Čeky obklopují. Snaží se proniknout do způsobu jeho myšlení, aniž by ospravedlňovala jeho zločiny. Portrét stvořitele nejhorší tajné policie v dějinách vychází z dosud neznámých dopisů a poznámek samotného Dzeržinského i osobních rozhovorů s jeho příbuznými. Seznamuje nás s jeho osudem od dětství a školních let přes kněžský seminář a kariéru revolucionáře a teroristy až k postu nejvlivnějšího muže v sovětském Rusku.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Premedia
Originální název:

Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. , 2014


více info...

Přidat komentář

InaPražáková
28.06.2023 3 z 5

Kniha je na půl cesty mezi populárně naučnou a odbornou literaturou, což určitě může leckomu vyhovovat, jen je dobré s tím předem počítat. Frołow už v předmluvě emotivně líčí, jak si k "Felixovi" studiem pramenů vybudovala vztah, vedla s ním hovory a pře - ostatně kniha začíná smyšlenou vypjatě dramatickou scénou z fiktivního procesu, kdy se o Felixovo dílo a duši hádají žalobce a obhájce. Další románové úhyby už nenastanou, zpracování rodinné historie a Dzeržinského kariéry v Polsku v zásadě odpovídá odbornému textu, i když podanému co nejpřístupnějším jazykem. Ohledně jeho činnosti v bolševickém Rusku je autorka místy spíš obhájcem než nezaujatým kronikářem, chyby nezatajuje, ale dává jim mnohem méně prostoru než Dzeržinského zásluhám, jakkoliv třeba nedoloženým. Podle této knihy to skoro vypadá, že všechno, co bylo správného na ruské porevoluční ekonomice a fungování dopravy, je Dzeržinského zásluha, naopak vraždy a nezákonnosti Čeky se staly bez jeho vědomí (zato osobně propouštěl polské vězně).
Zaujatost nepřesahuje míru vkusu, a protože byl Dzeržinskij nepochybně zajímavá osobnost, která výrazně ovlivnila velké dějiny, je faktograficky kniha přínosná, byť pojatá spíš reportážním stylem a formou poněkud nevyvážená.

Rozhodně nesouhlasím s komentářem níže, že je to "velmi dobře vyzdrojované" - seznam literatury žádný, citace v poznámkách bez uvedení strany citovaného díla a všehovšudy z asi sedmi knih, z toho pět jsou memoáry a sebraná vydání dopisů - historický podklad asi Frołow měla, ale využila ho jen nepřímo, aby mohla dějiny převyprávět vlastním jazykem.
Vůbec provedení působí zase jako úprava pro méně náročné čtenáře - chybí jmenný rejstřík (při velkém počtu zmíněných osobností je to velká škoda), poznámky pod čarou jsou nesmyslně dlouhé a obsahují věci, které nepochybně měly být v hlavním textu, fotografie mají iritující formát, který o půl centimetru přesahuje na vedlejší stranu. Český překlad je také zvláštní, např. vytrvalé pojmenovávání města Petrograd neodpovídá žádnému v češtině zaužívanému označení (přitom v poznámce překladatelek se píše, že právě u Petrogradu střídaly název podle historické epochy - přitom jinak město nikde neoznačují).

knih-o-mol
06.04.2021 5 z 5

Pozoruhodná kniha. Jaképak ruské nebezpečí. Dzerdzinskij Polák praktikujici Kristovo učení a evangelium zde na zemi. Stalin, Gruzínec, student pravoslavného semináře. To nevymyslíš.


Arbenin
17.05.2019 4 z 5

Velmi dobre napsane a vyzdrojovane. Co vsak snizilo hodnoceni je uplne priserna technicka redakce knihy

bulat
19.01.2019 5 z 5

Triezvo napísaná biografia jednej z kľúčových osobností ruskej boľševickej revolúcie. Človek známy predovšetkým ako červený kat, šéf všemocnej a obávanej Čeky, ktorá mala na svedomí desaťtisíce obetí. Predovšetkým však nevyliečiteľný idealista a fanatik, ktorý chcel terorom dohnať ľudí ku šťastiu. A myslel to naozaj úprimne. Človek asketický, neskorumpovateľný, ale i krutý a nekompromisný. Vykonávateľ najhorších Leninových teoretických zvráteností. Ale i ochranca sirôt a osobne statočný človek. Skvelý organizátor a revolučný praktik. Až na konci života prehliadol ekonomickú absurditu komunistického systému. Ale politickú absurditu nikdy neodhalil. Po predčasnej smrti zatracovaný ako diabol i velebený ako modla. Každopádne zaujímavá a vrcholne kontroverzná postava moderných dejín.

Štítky knihy

životopisy, biografie polská literatura komunisté tajná policie bolševismus

Autorovy další knížky

Sylwia Frołow
polská, 1965
2015  91%Dzeržinskij - Láska a revoluce
2021  86%Boľševici a apoštoli: Osem portrétov z ruskej revolúcie

Kniha Dzeržinskij - Láska a revoluce je v

Přečtených14x
Knihotéce14x
Chystám se číst15x
Chci si koupit8x