Ranhojič

Ranhojič https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175147/bmid_dynastie-coleovych-ranhojic-9Ri-175147.jpg 5 2108 424

Dynastie Coleových série

1. díl >

Poutavý příběh o neutuchající touze po vědění a vzdělání a uskutečňování šlechetného cíle. Robert Jeremy Cole, od svých devíti let sirotek, si uvědomuje, že dostal od Boha zázračný dar - schopnost vycítit v lidech blízkost smrti. Jako učeň potulného bradýře brzy poznává krutou realitu života; několik let rušného a současně krušného putování Anglií mu přinese cenné zkušenosti, ale Roberta stále víc trápí, že nemůže léčit nemocné. Je přesvědčen o tom, že se narodil proto aby je léčil, aby se stal lékařem. Proto se vydává do Persie, kde chce vyhledat nejslavnějšího lékaře své doby Ibn Sínu (Avicenu) a stát se jeho žákem. Aby mohl studovat na věhlasné akademii, musí předstírat židovský původ. Když se pak ožení s krásnou rudovlasou křesťankou Marií, vzbudí to nejprve pohoršení, ale s pomocí svých přátel , mladých lékařů Karima a Mirdina, si najde cestu k srdci svých sousedů. Robert uskuteční svůj sen, stane se lékařem, ve válce sbírá zkušenosti jako vojenský felčar, bojuje proti černému moru, je z něj výborný chirurg...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Physician , 1986


více info...

Kackac77
Kackac77
29.02.2024 5 z 5

Audiokniha
Skvěle strávených 29 hodin poslechu. Knížka je napínavá, dobrodružná, ale i poučná a zajímavá. Příběh Roberta, který v dětství přijde o rodiče, dostává se do opatrování k bradýři, se kterým putuje a občas "léčí", teda spíše se o to pokouší. V této době si Robert uvědomí, že má dar, dokáže vycítit blízkost smrti. Robert se rozhodne, že se chce stát lékařem. Je ochotný se kvůli tomu vzdát spousty věcí. Je ochotný kvůli tomu lhát, vydávat se za někoho jiného, riskovat. Putuje přes celou Evropu do Persie, kde se stane žákem a později i lékařem. Zajímavé bylo číst i o rozdílech náboženství, setkáváme se tady hodně s židovstvím a islámem. Taky se mi moc líbilo číst o počátcích lékařství. Skvělé čtení.

Market233
Market233
28.01.2024 5 z 5

Napínavá a originální kniha


Malýmedvěd
Malýmedvěd
12.01.2024 2 z 5

Velké zklamání, jak se ta kniha mohla dostat do top100? Sice tuším proč, ale za mne tam tedy nepatří. Začátek příběhu zajímavý s obrovským potenciálem a ve výsledku něco nepravděpodobného a stěží uvěřitelného. Postavy šablonovité, že víc už to snad ani nejde. Postoje a uvažování z 20. století v hlavách lidí ve středověku mě rozčiluje. Literárně je to šílené, ani kuchařka ani cestopis ani pořádný bildungsromán. Co chválím je osvěta jména "Abú ʿAlí al-Ḥusajn ibn ʿAbd Alláh ibn Al-Hasan ibn Ali ibn Síná" alias Avicenna.

sajanka
sajanka
03.12.2023 5 z 5

Kniha opravdu úžasná, četla jsem ráda. Film jsem neviděla, ale tištěnou knihu musím sehnat, měla jsem ji od někoho vypůjčenou. Je to jedna z těch, kterou bych ráda přidala do mé knihovny.

Darmoděj
Darmoděj
19.11.2023 5 z 5

Knížka úžasná, napínavá. Je to opravdu přehled kultur, náboženství, krajin.
Za mě měla být kniha ještě delší, protože posledních 10 let života hrdiny bylo vměstnáno na 30-40 stránkách.
Co mě, ale překvapilo, tam samotný film. Řekl bych, že byl lepší než kniha. A to kniha byla úžasná. Film se držel jedné linie, byl vygradován. Nádherně natočen. Byl jsem překvapen, že to byl německý film.

gaidzin
gaidzin
18.11.2023 5 z 5

Mám rád knihy, které jsou originální. Ještě nikdy jsem nečetl knihu, ve které vedle sebe najdete popis středověké Anglie raného středověku, židovského obchodnicko-kočovného života, perské muslimské společnosti a skotského venkova. To je materiálu na několik knih.
Je jasné, že za tak široký záběr se musí zaplatit. Nikde nepobudeme dlouho, nikde nejdeme příliš do hloubky, všude jen rychle proběhneme, žádná velká dobrodružství, jen takové epizodky.
Ale i tak je to kniha, která mi zábavnou formou rozšířila obzory. Takže 5/5

kurama45
kurama45
06.11.2023 5 z 5

Takto žiť. Prežiť láskyplné, aj keď ťažké detstvo s milujúcou mamou a množstvom súrodencov. Nevzdávať sa, snažiť sa znovu a znovu, až kým to nevyjde a učiť sa nové veci. Zažiť bujarú mladosť. Hľadať poznanie. Určiť si cieľ a všetko mu podrobiť. Cestovať, spoznávať a nájsť si partnera. Zažiť s ním romantickú aj pragmatickú lásku. Obetovať sa, keď bude treba. Zmeniť aspoň jedného človeka alebo sa o to aspoň pokúsiť. Všetko podriadiť pravde. A na staré kolená sa usadiť, prežiť pokojnú jeseň života v kruhu najbližších, do smrti iným pomáhať, odovzdať im svoje poznatky a niečo po sebe zanechať.
Nemôžem uveriť, že som sa musela k čítaniu dokopať. Pripisujem to na vrub spomínanej mladosti-pochabosti :D.

Andynka
Andynka
24.09.2023 5 z 5

Kniha, která mě zaujala od začátku. A bavila mě až do konce. Nejvíc mě bavila část, kdy se snazil stát ranhojic lékařem. Je zajímavé číst si o různých náboženstvích a o společnosti, jak fungovala. Celá ta cesta historií je poutavé čtení.

Leonora
Leonora
23.09.2023 3 z 5

Oproti filmovému zpracování je to víc cestopisné, míň dramatické a mnohem, mnohem nudnější. Styl mi moc neseděl a ani postavy mi nebyly bůhvíjak sympatické.

HandyYeti
HandyYeti
08.09.2023 5 z 5

Pane jo. Ranhojiče jsem objevil úplnou náhodou a jsem nadšený. Krásná kniha. Až mi bylo líto, když jsem četl posledních 100 stran, že ten krásný výlet do historie tak rychle končí.

MischaZet
MischaZet
01.08.2023 5 z 5

Moje absolutně nejoblíbenější kniha. Často se k ní vracím a pokaždé ji čtu s napětím a očekáváním.

Paulika419
Paulika419
23.06.2023 4 z 5

Nadhodnocený historický román.Do poloviny mě kniha bavila.Čertoviny které Robert Cole vyváděl spolu spolu s bradýřem byly ukázkové.Strastiplná cesta kterou uskutečnil Roby do Persie za studiem medicíny a poznal svoji životní lásku Mary byla taky dobře napsaná. Ovšem potom nastal zlom. Události až skoro neuvěřitelné stíhalý jedna za druhou.Jak snadno zdolal Roby cestu tam a zpět pro Mery z Isfahánu do Anatolie.Neuvěřitelná prestiž kterou získal u Ibn Sína, u perského dvora a židovské komunity.V podstatě byl podvodník studoval jako Žid pod jiným jménem a když se vrátil do Anglie tak pod svým skutečným jménem a k tomu křesťan neměl ani diplom.Ještě že měl ve Skotsku díky Mery dveře otevřené.

malýčtenář
malýčtenář
25.05.2023 5 z 5

Krásný román , který hned zaujme. Viděla jsem film, ale nedá se srovnat. Samozřejmě kniha toho obsahuje více a nevím co dodat, neboť už všechno nejlepší o románu už bylo napsáno. Prostě jednička !!!!!!!

stanislava9718
stanislava9718
15.05.2023 4 z 5

Krásně napsaný historický román o Robu Coleovi, který po smrti matky je ve službách ranhojiče, projíždějícího skotským venkovem. Zaslechne, že v Persii se učí stát se lékaři. Povede se mi získat místo studenta u Aviceny. V knize je věrně i atmosféra té doby.

tereza5767
tereza5767
06.05.2023 5 z 5

Úžasná kniha! Styl trochu jako Follet či Falcones. Vrhám se na 2.díl.

Chytuš
Chytuš
04.04.2023 5 z 5

Málokdy se najde knižní klenot, který dokáže svého čtenáře tak dokonale připoutat... Ranhojič má všechno a ještě kousek navíc - skvělý příběh, zasazený do historických reálií, zajímavé postavy, exotické kulisy, středověké léčení ve srovnání východu a západu, touhu jednotlivce poznat své poslání a jít si za ním, osudovou lásku, nebezpečí a mnoho, mnoho dalšího. Ještě teď se divím, jak se tohle všechno podařilo Noahu Gordonovi spojit do perfektního, návykového a neskutečně čtivého celku. Rozhodně doporučuji a už si brousím skalpel na Šamana...

Le Chat
Le Chat
25.03.2023 5 z 5

Opravdu povedený historický román, který si 5 hvězdiček rozhodně zaslouží. Doporučuji a určitě se ráda podívám i na filmovou adaptaci.

Zdenas5
Zdenas5
16.02.2023 5 z 5

Krásná kniha i při opakovaném čtení.

veroni83
veroni83
10.02.2023 2 z 5

Mna kniha sklamala, nedocitala som ju. Zozaciatku sa citala dobre, ale cim dalej tym viac som sa zacinala nudit a dej bol stale menej uveritelny. Unavovalo ma, ze kazdom okamihu sa muselo stat nieco uzasne a dramaticke.

Eva398
Eva398
12.01.2023 4 z 5

Všechny knihy od autora se čtou jedním dechem. Moc doporučuji.