Sotva dýcham

Sotva dýcham https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236319/bmid_dych-sotva-dycham-Pwb-236319.jpg 4 318 35

Dýchání série

< 2. díl >

Emma dostala šancu žiť a podarilo sa jej dostať sa z pekla, ktoré dennodenne zažívala so svojou tetou. Pomaly sa spamätáva zo strašnej traumy a skúša žiť bez strachu. Každú noc ju však prenasledujú strašidelné sny. Po čase strávenom v Sarinom dome sa rozhodne presťahovať sa k svojej matke. Emmina dobrota a viera v ľudí jej dlho bráni uvedomiť si pravdu o svojich blízkych. To, že ani život s vlastnou matkou Emme nedodá pocit šťastia a pokoja, po ktorom celý život túži, ju trápi a ponára sa čoraz hlbšie do ponurých zákutí svojej duše. O jej tajomstve už vie celý Weslyn, navyše s matkou po boku ju čakajú ďalšie nepríjemné situácie. Modriny síce zmizli, ale jazvy sa nezahoja. Budú Evan a Sara stačiť na to, aby si Emma uvedomila, že aj ona si zaslúži ozajstný život? Čo všetko si ešte bude musieť vytrpieť, kým bude naozaj šťastná? A podarí sa jej vôbec niekedy spať pokojne, bez nočných môr?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Dívčí romány

Vydáno: , Noxi
Originální název:

Barely Breathing , 2013


více info...

Přidat komentář

mischa5364
29.01.2024 5 z 5

Uf. Nečekala jsem, že i druhý díl bude tak výborný jako první dokonce se mi líbil o krapet víc.

Konečně jsem si říkala, že bude mít Emma klid. Nastěhuje se k mamince a užije si konečně dospívání jak by každý měl, ale opak byl bohužel pravdou. Matka alkoholička, Emmu straší noční můry a na scénu přichází mamin nový přítel Jonathan, který se do Emmy zamiluje. Jak kdyby už tak neměla komplikovaný život.

Ethan v tomto díle je opět naprosto dokonalý. Jejich scéna ve stanu byla naprosto TOP. Strašně mě mrzel konec. Čekala jsem, že situace vygraduje, ale až tak ?

Jsem zvědavá co nás čeká ve třetí díle a jak to autorka cele rozlouskne.

michaelakoc
23.08.2023 5 z 5

Rovnou říkám, že se mi tento druhý díl série Dýchání líbil více jak ten první. Pro mě byl tento takový více uvěřitelný.
Hodnotím plným počtem, protože se na knihu musím dívat jako na young adult román a tady to rozhodně řadím mezi maximální nadprůměr.

Emma přežila, ale na těle i na duši si s sebou jako teprve sedmnáctiletá dívka nese mnoho šrámů. Oporou jí je pořád její přítel Evan a nejlepší kamarádka Sára s její rodinou. Do toho se do jejího života aktivně vrací její matka a Emma se k ní stěhuje. Tady se na scénu dostává také Jonathan, který toho má s Emmou mnoho společného. Nebo nemá? Jen s ním je schopná mluvit o svých nočních můrách, které ji pořád sužují.

Víte, když jsem dočetla tuto knihu, řekla jsem si, že jsou doopravdy lidé, kteří mají v životě smůlu a pak se jim děje jedna špatnost za druhou a tím člověkem je Emma. Nemůže za to, co se jí děje, ale pořád tomu nemůže utéct. Zvládne jedno neštěstí a objeví se další a tak pořád dokola. Ale jak z toho ven?

Někdo řekne, že se Emma chová takově a makově, ale Emma se chová úměrně jejímu věku a tomu, co se jí pořád děje. Cítila jsem všechny její emoce a naprosto jim věřila.

Konec knihy také chápu a na Emmy místě bych udělala to stejné. Řekla to Jonathanovi správně. Jejich zpackané životy ubližují lidem okolo nich. Evana mi je líto, dělal, co mohl, ale na Emmy démony nestačil.

Jsem moc zvědavá, jak bude série ukončena, protože Emmu rozhodně čeká ještě velký kus cesty za sebeláskou, sebedůvěrou a tím dovolit si žít a nadechnout se.

"Bolí to. Bolí to tolik, že skoro nemůžu dýchat."


Damonka12
10.10.2022 3 z 5

3,5 prostřední díl série byl trochu slabší, trochu mi přišlo, že se opakuje to, co bylo v jedničce i když trochu jinak. Kdyby ale šlo o samostatnou knihu byla by vážně super. Byla ale hodně čtivá.

Adele02
28.04.2021 1 z 5

Knížku jsem četla v rámci knižní štafety a nebýt možnosti se do toho vyzuřit, asi bych to ani nedočetla. Jak jsem ostatně napsala i holkám v hodnocení; můj názor jde asi dost poznat z ubývajících poznámek, zato přibývajících vulgarismů. Chcete vědět, jak vypadá 500 stran absolutně o ničem? Takhle. (Ale nechcete, věřte mi.)
Ta kniha nemá děj. ABSOLUTNĚ ŽÁDNÝ. Tam prostě není zápletka - ale není to příklad díla, kde by to teda fungovalo. Směsice nefunkčních dialogů, směšných postav, deus-ex-machina situací a extrémních kravin, které si autorka cucala z prstu, jak se jí zrovna zachtělo. Koncem to zabila už totálně, nechápu, co se touhle knihou snaží předat za poselství.
Upřímně, dlouho jsem nad knihou nebyla takhle rozčilená :'D

Majakadelcova
10.02.2020 5 z 5

Od druhého dílu jsem určitě neočekávala hodně, protože první díl byl velmi intenzivní a skončil neskutečně...Ale druhý díl byl naprosto jiný a též čtivý. Knížka má moc zajímavé téma pro tvorbu psaní. A nové postavy v díle byly skvělým oživením.

Mondaika
08.02.2020 2 z 5

Druhý díl mi přišel trochu zdlouhavejší. Hlavní hrdinka mě v tomto díle okamžiky otravovala.

Námět dobrý jen by to šlo napsat lépe. Některé události mohli být vypuštěné...

Mišule_11
25.12.2019 5 z 5

Pokračování příběhu Emmy mě bavilo, když místy se mi zdálo, že se příběh, tak trochu táhne, ale stále byl čtivý. Jejich vztah s Evanen byl napínavý, zajímavý, ale přála jsem jim to! :) Naopak bych nikdy nechtěla prožít, to co hlavní hrdinka, přičemž její rozhodnutí ať už s následky nebo bez nich musí být, proto se těším, co přinese poslední díl, který nevypadá už tak tlustě jako ty předchozí! :)

okeey
16.08.2019 5 z 5

Druhý díl této série mi přišel více propracovaný, stejně jako u prvního dílu měl příběh spád a dost mě to bavilo. Bylo to napínavé, nejde přestat číst. I když mě Emma místy dost rozčilovala. Za to jsem se zamilovala do Evana. Rozhodně doporučuji a těším se na 3. díl.

LauraNoah
09.07.2019 4 z 5

Druhý díl opravdu předčil první. Zprvu jsem se bála, že autorka pomalu a jistě "natahuje" (víc stran), ale vůbec nemohu říct, že by se děj jakkoliv táhl nebo obsahoval nudné pasáže. Emma se sice zbavila domácího násilí, ale čelí nyní tichému psych. nátlaku ze strany matky a zároveň se, aniž by tušila, propadá do citové pasti. Jedinou chybičku bych našla v tom, že autorka první noc Emmy a Evana v knize dost odbyla (přeci jen jsme na to čekali celé dva díly a nakonec je to shrnuto pár větami - škoda)...

Barbara182
29.06.2019 1 z 5

Přečteno z nouze, protože nic jiného jsem zrovna v mobilu neměla :-( Zase to na mě bylo moc teenagerské, Emma mě svojí tupostí hrozně vytáčela, přišla mi otravně nerozhodná a prostě taková mouchy snězte si mě, hlavně nemuset nic rozhodovat nebo říct pravdu, Jonathan byl solidní psychopat (nejvíc se projevil, když nutil hlavní hrdinku skákat ze skály, a u ohořelých trosek jeho domu mi bylo okamžitě jasné, kdo požár založil), děj celkově i konec byl předvídatelný, takže mi pak přišlo, že to autorka zbytečně protahuje a nastavuje (viz zmlácený dealerský vymahač), zkrátka nic moc, nebo přinejmenším nic pro mě :-(

tereza0684
16.03.2019 5 z 5

Nejlepší z celé trilogie

Anna 13
14.08.2018 5 z 5

SPOILERY

Jsem poměrně slušně nažhavená na další - již poslední- díl této boží Young Adult série.
Tento díl se mi zdál ještě mnohem lepší než ten předchozí a možná, že na první příčce zůstane, když už ve třetím díle nebudeme ve Weslynu a hlavní hrdinové nebudou všichni pospolu. Ale to už předbíhám.

Strašně se mi líbilo vykreslení velmi komplikovaného vztahu matky s dcerou. Alkoholičky utápějící se v žalu, která svou dceru nenávidí - ta chce však vše napravit. Hlavní hrdinka Emma je a bude nadále komplikovaná, psychicky neukotvená holka, ale to se vzhledem k její minulosti nemůžeme divit. Přesto už zde byl progres - byly tam emotivně silné kapitoly, kdy si začala uvědomovat realitu a vážit si sama sebe. V těch chvílích jsem jí v duchu tleskala. To, že jí to nevydrželo - to už je jiná věc. Ale právě na její rozpolcenosti a úzkostlivosti staví Donovanová svůj výjimečný příběh, který bere dech.

Zde se svými uměleckými zvraty opět skvěle zatočila. Tak posledních dvěstě stran jsem měla pocit, že jedeme na horské dráze a ne a ne se zastavit. Bylo to neskutečně napínavé, čtivé, strhující a děsivé - až s kapkou thrilleru.

Další, co Donovanové jde, je vytváření milostných trojúhelníků. Já nevím, ale já opravdu milovala jak Evana tak Jonathana. Nebylo to tak, že bych fandila jen jednomu. Prostě po této stránce jsem zcela chápala Emmino srdce - nešlo to rozhodnout. I když mi vadilo, jak na konci Emma strašně zmatkovala a Jonathana mi bylo šíleně líto. Doufám, že se ve trojce objeví. A o zlomeného Evana mám fakt strach. Emma na konci knihy ztratila veškeré mé zbytky pochopení k ní a svým rozhodnutím mi vyrazila DECH.

Proto se asi ještě dnes večer vrhnu na další - nepochybně stejným tempem vzrušující - díl, který završí celé tohle citové drama, z kterého tečou slzy, nervy jsou na pochodu a srdce nestíhá objímat Evana a Jonathana najednou.

cukrovka
22.06.2018 3 z 5

Tak tenhle díl mě moc nenadchnul. Emma mě štvala svou zarputilostí a neschopností svěřit se svému klukovi, kterého "miluje". Její chování je sebezničující. Evan s ní měl neskutečnou trpělivost.

Joyce24
17.06.2018 4 z 5

Ani tento díl mně nezklamal. S Emmou se život opravdu nemazlí. Konec mně zaskočil, ale na druhou stranu takový asi musel být, aby bylo v posledním, třetím díle o čem psát. Už ho mám objednaný v knihovně a těším se až si jej přečtu.

veveronka
25.02.2018 3 z 5

dobrá,

ivedoo
13.02.2018 5 z 5

Naprosto skvělé pokračování. Velice jsem litovala Emmu a ty její noční můry. Matka si takovou dceru vůbec nezasloužila. Strašně mě štvala Analyse a Jonathan nakopak. Do té postavy jsem se zamilovala, jak si byl blízko s Emmou, ale nečekala jsem ten zvrat, jak se přiznal k vlastním nočním můrám. Konec byl prostě strašný, nevím jak to mohla Emma udělat :(

Denisa232623
05.01.2018 3 z 5

Dobré počteníčko, ale samozřejmě nesmí chybět první a třetí díl této trilogie.

salča
09.12.2017 5 z 5

Až na ten konec,jelikož je Evan miláček,to nemělo chybu.Bylo to opět napínavé,poutavé a dojemné čtení.

luciefeix
20.07.2017 3 z 5

čekala jsem více , stále fnukání kecy ale nemluví pořádně s nikým , hledání sama sebe a nemůže se najít

Adel.bud
29.06.2017 5 z 5

Určitě doporučuji!
Kniha je čtivá a vtáhne vás do děje.
Ale začněte u prvního dílu - Důvod dýchat