Dych: nová veda o stratenom umení

Dych: nová veda o stratenom umení https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466871/bmid_dych-sGn-466871.jpg 4 214 48

Pre naše zdravie a celkovú pohodu nie je nič dôležitejšie než dýchanie – nádych, výdych, zopakovať dvadsaťpäťtisíckrát denne. Ľudia však prišli o schopnosť správne dýchať a má to vážne následky. Novinár James Nestor cestuje po svete a pátra po tom, kde sa stala chyba a ako to napraviť. Vyhľadáva ľudí skúmajúcich vedu ukrytú za starovekými dýchacími technikami, ako pránájáma, sudaršana-krijá či tummo, a spolupracuje s nadšencami dýchania, ktorých nazýva pneumonauti, aby vedecky preveril dávno existujúce teórie dýchania. Moderný výskum ukazuje, že už malé úpravy nádychu a výdychu dokážu naštartovať športový výkon, omladiť vnútorné orgány, pomôcť pri chrápaní, astme a autoimunitných ochoreniach, dokonca aj narovnať chrbticu postihnutú skoliózou. Nič z toho by nemalo byť možné, ale je. Dych čerpá z tisícročných medicínskych textov a z najnovších prelomových štúdií v odbore pneumológie, psychológie, biochémie a fyziológie a kompletne prevracia naše poznatky o tejto základnej biologickej funkcii. Keď si prečítate túto knihu, už nikdy nebudete dýchať tak ako predtým.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Zdraví
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Breath: The New Science of a Lost Art


více info...

Přidat komentář

Evans108
22.04.2024 5 z 5

Knizku urcite doporucuji, za me povinna cetba. Povazuji ji za fascinujici a jednu z nejzasadnejsich a nejuzitecnejsich pro prakticky zivot vubec. Medicinske pasaze tedy pro laika prilis slozite, ale nevadilo mi to.

jasminecka
21.03.2024 4 z 5

I kdyz ten rozsah je odstrasujici, kniha me bavila a dozvedela jsem se dost noveho. Osobni pribehy me bavily, kontext mi prisel zajimavy, popis pomerne srozumitelny.
Slo by to prehledne shrnout do jedne prednasky, za me to slusne udelala treba Dorota Harvanova (fyzioDoris).
Ocenuju zaverecny prehledny soupis dechovych technik a obdivuju prekladatelku za overeni toho neskutecneho poznamkoveho aparatu. Ty zdroje jsou opravdu mnohdy lajfstajlove clanky, ale pro mne nejsou az tak podstatne, protoze se tykaji toho american-style sebeobhajujiciho balastu. Nicmene odkazy napr. na skupiny, ktere se dechu (i zdarma) venuji nebo na dalsi lidi, kteri s dechem pracuji (napr. Wim Hofa jsem doted mela spojeneho jen s otuzovanim, takze takova NO-GO zona :-)) mi prijdou dost fajn.


Martin466
22.01.2024 2 z 5

Další kniha, která objevuje dávno zapomenuté znalosti našich předků, které nám současný vědecký svět tají. Za mně je to takové podivné čtení. Čerpáte informace z článků na internetu, mluvíte s Béčkovými vědci a za nedostatek kvalitních studií a zdorjů může "zubařský establishment" (to jako fakt) potažno farma lobby. Sem tam hodíte nějaké velké číslo jakože pak je ta informace víc wow.

Nejlepší mi přišel závěr knihy, kdy se člověk konečně dočte, že dýchání opravdu nevyléčí rakovinu ani zlámanou nohu. V průběhu čtení knihy jsem měl opravdu pocit, že se mi to autor snaží podstrčit. Dýchat je fajn, zkuste třeba jógu nebo meditaci cokoliv co vám sedne, ničemu tím neubílžíte.

Johncze
13.12.2023 4 z 5

Dobrá rozvojová kniha, která jede v podobném stylu jako Proč spíme a podobné. Zde je trochu problém, že se dané téma na papíře blbě popisuje a ukazuje. Výhodou je, že je většina věcí pěkně shrnuta na úplném konci i s osobním komentářem autora kdy dané dechy/cvičení on sám používá a plus je v knize odkaz na online zdroje, takže opravdu stačí přečíst jenom závěr, pokud to nechcete mít zabaleno do příběhů.

Zidanek
25.10.2023 5 z 5

Velmi oceňuji autora za to, že propůjčil své tělo k pokusům s dýcháním a investoval 10 let života vzdělávání a výzkumu ač to vlastně vůbec nebyl jeho obor.
Samozřejmě, že jsem vyzkoušel některé techniky dechu a zejména jednu
z nich, koherentní dýchání, která se ujala v mém všedním životě.
Kniha ukazuje jak je dýchání důležité a že to není pouze autonomní funkce žití ale i skvělý prostředek jak žít zdravě. Všichni dýcháme ale jen málokdo z nás správně...

maca_t
13.08.2023 5 z 5

Kniha stojí za přečtení. Je dobře napsaná a autor má můj obdiv, že vše vyzkoušel na vlastní "dech".

Jihočech427
02.08.2023 5 z 5

Výborná kniha, která uceleně vysvětluje zásadní důležitost správného dýchaní, to, že jsme na něj díky způsobu stravování a života zapomněli, a jaké dopady to má na naše zdraví. Poslouchal jsem audioformu se Zbyškem Horákem a bylo to výborné. Inspirovalo mě to k některým změnám, které může udělat každý a funguje to!

Meg1
20.07.2023 4 z 5

Kniha začíná zdánlivě bláznivým experimentem kdy si autor nechal zacpat nosní dírky a pod lékařským dozorem dýchá několik dní pouze pusou. Výsledky byly překvapivé.
V knize jsou následně popsány různé metody dechu od Wim Hofovi metody, Tummo přes dýchání oxidu uhličitého až po Holotropní dýchání. metody jsou zde popsány včetně jejich účinků na naše zdraví. Velmi se mi líbil závěr, ve kterém jsou shrnuty základní zásady dýchání. Není to nic těžkého a zvládne je každý. Doporučuji přečíst každému, kdo se stará o sebe a o své zdraví a chce se cítit dobře. Dýchání nám ovlivňuje jak tělesné tak duševní zdraví a je to další nástroj s jehož pomocí se můžeme cítit dobře. Jak zde bylo už řečeno v předchozích komentářích, některé kapitoly jsou možná trochu odborné, ale získané informace velmi cenné.

bucherwurmchen
05.07.2023 4 z 5

Populárně naučná kniha. Nevím, jestli se nechal unést překladatel, ale prostě musím vypíchnout autorovu potřebu detailního líčení a popisu pocitů, prostorů a osob na začátku každé kapitoly. :) Trošku slaďárna, odborník by to takto prostě nepodal.
Líbí se mi moc Nestorův postoj k dechu, jakožto k esenciálnímu zdroji našeho života, od něhož se odvíjí zdravotní stav, ale který je mnohými považován za banální lidský úkon. On především poukázal na to, jak moc je opomíjen. Čtenář se dozvídá, jak moc naše dýchací ústrojí zdegenerovalo a samotná schopnost dýchat též.
Místy mne jisté pasáže unavovaly. To šlo možná o moc odborných termínů, které, troufám si říct, běžný uživatel takovéto knihy, přeskáče očima.
Pokud se těšíte na konkrétní dechová cvičení, Vaše očekávání nebude naplněno. Přesto knihu vřele doporučuji! Je napsána velmi dobře.
Zajímáte-li se, proč v noci Váš manžel chrápe, co vše obnáší správný dech, proč je "špatné" dýchat ústy, jak souvisí duševní problémy s těmi respiračními atd. rozhodně po knize sáhněte!

+ Vlastenecky se mi líbila zmínka o Zátopkovi. :)

citronekodvedle
16.06.2023

Skvělá kniha. Jsem moc ráda za spoustu pro mě nových informací, určitě si přečtu i další zmíněné knihy. A opět, proč se to nikde neučí a neví. Och to naše zdravotnictví a školství a celkově naše povědomí o životě. Ale já věřím že nastal čas kdy se to všechno začíná měnit. Původně jsem myslela že kniha půjde třeba historií dechu, vysvětlení různých technik. Ale tím, že sám autor měl s dechem problém a sám zkoumal co za tím stojí, se nakonec ke všemu prokousal až do minulosti a přidal toho ještě víc. Na konci knihy najdete jednotlivá cvičení shrnuta i s odkazy kde se na ně můžete podívat na netu. Už jen qr kódy jako třešnička na dortu a bylo by to jako v pohádce. Berte s nadsázkou. Čeká mě teď plno práce s cvičením, plno těch technik znám a ovládám, ale některé jsou pro mne scela nové. Jako vždy mou cestu za zdravím najdete na IG: citronekodvedle. A další skvělé knihy navazující jsou cirkadiánní kód a super byla vnitřní svět vítězů nebo přirozená mesitace. Jazyk lásky popisuje autora s problémem erekce a rozebírá naší sexualitu a je to také úžasná kniha.

Kackac77
24.05.2023 5 z 5

Hodně zajímavá knihy, hodně důležitých informací pro mě a taky hodně pochopení a AHA momentů. Snažím se to brát s rezervou, ze začátku jsem z knihy měla pocit, že dýchání je jediná věc, která rozhoduje jestli budete zdraví nebo nemocní. Výživoví poradci by zase řekli že je to strava, někdo jiný, že je to genetika, atd, atd. Ale autor ve své knize sám říká, že je to jeden (I když velmi důležitý) pilíř. Líbí se mi, jak to dává do souvislostí, uvádí vědecké výzkumy, jména, odkazy.. S nějakými metodami už jsem se setkala, na mé cestě za zdravím. Např. Wim Hof, jóga, pranajama, .. Pro mne to bylo velmi užitečné čtení. Zároveň to bylo napsáno velmi čtivě a je to pochopitelné i pro laiky.

LubosHacala
30.04.2023 5 z 5

Skvělá knížka!!! Hodně člověku otevře oči

Manifest blech
30.04.2023 4 z 5

Vážně výborná, hodně mi toho dala, nejen k zamyšlení, i k vyzkoušení. Záruka čtivosti je i to, že je to vyšlo v Hostu. :-)

AnnaWhite
25.04.2023 5 z 5

Jedna z nejčtivějších seberozvojovek, na které jsem doposud narazila ;) Vřele doporučuji ;)

roso.mak
23.04.2023 4 z 5

Patero faktů nacpane do příběhové knihy. Většinou to nefunguje, ale tohle se velmi dobre cetlo. Takova beletrie s poucenim. Za mě, velmi prijemne strávené odpoledne.

Tamirai
15.04.2023 4 z 5

Je dobré si knihu prečítať a je dobré dýchať nosom.
Okrem mnoho iných vecí, samozrejme.

painthers
06.04.2023 3 z 5

Čekala jsem něco převratnýho, při tom, jakej byl okolo té knihy hype, ale zas tak mě nenadchla. Je poutavá, čtivá, člověka neuspí a o tématu dechu a možnosti si vyřešit všelijaké fyzické a psychické obtíže se vždycky hezky čte. :-) Trochu mě ale obtěžovalo (vzhledem k tomu, že jsem od lékařského fochu), jak neobratně zachází s termíny. Jednou tam padlo přirovnání, že oxid uhličitý je hormon, podruhé, že amygdala je po stranách hlavy. Chápu, že autor není lékař, ale nepůsobí to pak celé věrohodně. Nemám ani moc extra očekávání od těch studií, na které odkazuje (a o kterých místy i připouští, že nebyly dvakrát přijaty).

Pindrushee
14.03.2023 3 z 5

Kniha napsána tak, aby se prodávala. Hodně omáčky, méně faktů. Zpočátku jsem byla spíše skeptická, ale nakonec mě kniha přece jen bavila a vzala jsem si z ni hodně.

Kryštofka
06.03.2023 4 z 5

Příliš mnoho slov, ale z hlediska tématu dech inspirativní. Příjemný vzhled knihy.

Deia
12.02.2023 4 z 5

V prvom rade som nemala v pláne túto knihu vôbec čítať, ale kolegyňa rozhodla, že budem :D. A za to jej ďakujem, je to naozaj zaujímavé čítanie. V prvom rade ma zarazilo, že koľko ľudí má problém s dýchaním a koľko ľudí si myslí, že dýchanie ústami je normálne a že to nevadí (myslela som si, že to, že dýchanie ústami nie je ideálne patrí medzi základné vedomosti). Na základe toho mi aj prvá časť prišla taká rozťahaná, keďže sa mi zdalo, že sa tam toho o dýchaní nosom opakuje priveľa. Ale ináč ma kniha vážne bavila. Dozvedela som sa kopu nových vecí nie len o dýchaní, ale aj o tom, ako evolúcia ovplyvnila naše dutiny a tak nejak celkovo o dýchacej sústave. Čo všetko dýchanie v našom tele ovplyvňuje. Alebo že aj množstvo oxidu uhličitého je dôležité. Že dýchame priveľa. A aj keď je to v podstate náučná kniha, tak je napísaná tak, že sa číta veľmi ľahko. Takisto obsahuje dosť príbehov rôznych ľudí (aj autora) o tom, ako im zmena dýchania zmenila život a tie príbehy sa mi páčili. Aj keď z dýchacích techník som trochu rozpačitá a neviem teda, že či dýchame priveľa a máme dýchať menej alebo naopak, máme dýchať viac a zhlboka... Aj keď základ je teda dýchať nosom :D. Musím povedať, že po dočítaní som bola nadšená, ale teraz to nadšenie už trochu odpadlo. Ale určite kniha stojí za prečítanie.