Dvůr trnů a růží

Dvůr trnů a růží https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286248/bmid_dvur-trnu-a-ruzi-5Mh-286248.jpg 4 4233 863

Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, odvleče ji podivný tvor do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že únosce není zvíře, ale Tamlin – jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku a Feyre musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce. ! Jak upozorňuje i sama autorka, tato série obsahuje velmi explicitní erotický obsah. Řeší se zde znásilnění, násilí na ženách, psychické problémy, promiskuita, diskriminace, problémy s alkoholem, potrat a traumatický porod, smrt blízké osoby, válka, traumata z dětství a spousty dalších věcí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

A Court of Thorns and Roses , 2015


více info...

stelka_knihomol
stelka_knihomol
předevčírem 3 z 5

Kniha byla dobrá, to nepopírám, ovšem vzhledem k tomu, jak moc je tato série známá, jsem asi čekala něco víc. Vlastně se příběh celou dobu tak nějak nudně a zbytečně dlouze odvíjel, a doopravdy mě to začalo bavit až ke konci. Vlastně mi ale kniha přišla jako tuctová fantasy, navíc se zbytečným důrazem na lásku.
Na druhou stranu to je ovšem zajímavý nápad a chápu, že v době, kdy série vycházela, šlo o téměř průlomovou knihu, co si YA týče.
Držím se tedy zlatého středu a doporučuju vám si knížku přečíst, nejspíš v ní najdete něco víc než já.

KajinaH722
KajinaH722
14.03.2024 5 z 5

Knihu čtu po 5 letech znova a jen letmo z toho,co si pamatuji, takže je to další poprvé a nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Miluju fantasy svět a tady je vše krásné napsané a popsané. Vůbec nelituji, že jsem se do této série pustila znovu právě naopak. Zde najdeme napětí, akci, vzrušení, víly a různá magická stvoření. Nejvíc mě to začalo bavit, když přišel na scénu Rhysand toho jsem si hned zamilovala.


stejfina
stejfina
11.03.2024 4 z 5

Podlehla jsem fanouškům této série a šla do toho. Po prvním díle vím jediné - nelituji! Byla jsem ke knize trochu skeptická, protože jsem četla spoustu recenzí, že první kniha nestojí za nic, musí se takzvaně přežít a pak se to rozjede. Opak byl pravdou. Kniha mě vtáhla do svého děje od samotného počátku, neměla jsem vůbec pocit, že by se něco táhlo, jako jsem to měla u prvního dílu krutého prince. Poslední třetina knihy byla naprosto skvělá. Styl jakým autorka píše je pro mě někdy až dech beroucí. Slovní obraty, slovní spojení, nápady.. vše mě velice bavilo. Hned jdu na další díl.

Aphrodite_Dess
Aphrodite_Dess
09.03.2024 4 z 5

Původně jsem trochu váhala se čtením téhle knihy ale nakonec....wow. Je to opravdu skvělí. Jediné co mi trochu vadilo bylo že Feyra byla poněkud...řekla bych tvrdohlavá ale více výstižnější mi zní přiblblá:). Vždy když ji někdo řekl ať něco nedělá, tak to udělá. Naprosto jednoduchá hádanka ji zabere děsivé hodně času. Jinak myslím že je to opravdu skvělá kniha.

VeBruLove
VeBruLove
05.03.2024 4 z 5

Moje jedna z prvních fantasy sériích. Mám dle mého načteno hodně a měnit můj oblíbený žánr se mi nechtělo, ale nakonec jsem se do toho pustila. Už chápu celý ten humbuk kolem. Nenechala jsem se odradit pomalejším začátkem, kdy jsme zasvěcení do fungování světa a je nám představena rodina i život ústřední postavy. Zhruba za polovinou knihy už si uděláte vztah k postavám a děj docela sviští, no a poslední část Knihy čtete se zatajeným dechem. Tamlin je moc dobrý na to, aby to byla vše pravda a Feyre je někdy až moc tvrdohlavá, protože upřímně spoustu věcí by si odpustila, kdyby prostě poslechla. A pak pan neznámý Rhysand ( nechte se překvapit). Ale kolem a kolem, bylo to boží! A nelituju čtení!

michaela0704
michaela0704
04.03.2024 3 z 5

Tato série, Dvory, vyšla v ČR před osmi lety a našla si velké množství fanoušků. Pro hodně čtenářů to byly knihy, které je přivedly ke čtení či do světa fantasy. Já od autorky četla první celou sérii Skleněný trůn a maximálně ji miluji, proto jsem měla vysoká očekávání, která se ale nenaplnila.

Kniha je inspirována příběhem Krásky a zvířete. Máme zde lidskou dívku Feyre, která žije v chudobě se svými dvěmi sestrami a otcem kousek od zdi, která rozděluje lidskou a vílí říši. Rodina přežívá jen díky její schopnosti lovit. Jednou zabije vlka a to spustí sled událostí.

Feyre opouští svou rodinu a lidský svět, aby žila s netvorem Tamlinem, urozeným vílím mužem z Jarního dvora. Postupně zjišťujeme, kdo Tamlin doopravdy je.

Feyre tam žije snový život. Už není chudá, může odpočívat, jíst, procházet se v zahradách, kreslit, jezdit na koni, účastnit se slavností, ale vše není tak krásné a snadné, jak se na první pohled zdá. Jarní dvůr sužuje nákaza, víly mají omezenou svou kouzelnou moc a na obličeji masky, které je skrývají před světem.

Feyre hrozí ve vílí říši různá nebezpečí, ale je pod Tamlinovou ochranou. Když se naskytne příležitost, že by se mohla vrátit zpět do lidského světa, vlastně ani nechce. Nakonec je to ona, kdo by mohla zachránit Jarní dvůr před hrozivou Amaranthou. Co ale zmůže lidská dívka?

Příběh je strašně jednoduchý, chemie mezi hlavními hrdiny téměř nulová, hádanka tak snadná, že jsem ji uhodla napoprvé, úkoly nijaké a závěr tuctový. Jediné pozitivum je, že Maasová píše čtivě, tak to alespoň trochu odsýpá.

tereziehl
tereziehl
01.03.2024 5 z 5

Podlehla jsem hypu na tiktoku, i když bych po knize normálně nesáhla a bylo to k mému překvapení super! Prvních 50 stran jsem si myslela, že knihu odložím, že už jsem na to asi stará, ale ještě že jsem tak neudělala. Bavil mě příběh, nemusím moc ve fantasy politiku, takže mě bavilo, že tohle bylo spíše o lidech a jejich činění, moc se mi líbil svět, místy to bylo vážně krásné. Romantická linka taky super, no zkrátka mě to fakt pohltilo. Těším se na druhý díl, o kterém se tvrdí, že je ještě mnohem lepší. :)

Tereza.Fait
Tereza.Fait
29.02.2024 4 z 5

Tak jo... Moje první od Maas a jo, je to Super! Čteno v originále, takže žádné trapné pasáže :-D
Jako první knížka série je vlastně taková jakože ne uplně podstatná, nebo jak to říct... druhým dílem začíná celá ta epic love story, která je NEJ, takže kdo hledá to, musí si počkat (i když to čtenář v tu dobu ještě neví).
Pro fantasy lovers tohle je!

petitsoleill
petitsoleill
27.02.2024 4 z 5

První kniha SJ Maas, kterou jsem četla. První kniha po letech, která mě přiměla během měsíce a půl přečíst postupně celý Maasaverse!
Ano, ten hype si ACOTAR zaslouží. Ano, druhá kniha je neskonale lepší. A právě proto - pokud někoho první díl příliš nepřesvědčí, dejte této sérii šanci. Stojí to za to.

25veronika3
25veronika3
17.02.2024 4 z 5

Jakože.. dost dobrý. Přečteno za dva dny, potřebuji další díl.

malýčtenář
malýčtenář
11.02.2024 5 z 5

Snad moje první sci fi kniha, ke které jsem přistupovala s trochou nedůvěry. Nemám ráda tento žánr. Ale hned od počátku mě kniha vcucla do děje a nepustila mě. Zajímavé téma a napínavý příběh. Těším se na další díly, které zatím v knihovně nemají, bohužel.

eliskazEGC
eliskazEGC
07.02.2024 5 z 5

Je to snad má úplně první fantasy kniha, která mě velice zaujala. Začátek je velice pozvolný, opravdu je tam zpočátku velká podobnost ke knížce Kráska a zvíře, ale pokud se člověk dostane dál, děj ho vtáhne. Určitě si přečtu další díly.

Yila
Yila
01.02.2024 5 z 5

Poměrně slušně čtivá kniha, pěkný příběh. Inspirace Kráskou a zvířetem je krásně vidět, v průběhu mě bavilo tyto náznaky objevovat. Začátek byl trochu pomalejší, ale tak od půlky knihy se děj hezky rozjel. Pro milovníky dospělejší YA literatury a fantasy jak dělané. Hned se vrhám na druhý díl.

6857
6857
01.02.2024 3 z 5

Není to zlé, není to ale ani top příběh nebo sloh. Na odpočinek, když nechcete vidět logické chyby v ději a chcete se jen nechat unášet, je to fajn :-) i v rámci YA je to spíš střed a upřímně moc nechápu ten humbuk kolem.

Dizzy3
Dizzy3
27.01.2024 5 z 5

B. O. M. B. A. Jakože WAU! Už chápu ten humbuk okolo a to mám za sebou první knížku.

Teddy2023
Teddy2023
18.01.2024 4 z 5

Moc pěkný příběh na motivy krásky a zvířete. Když kniha vyšla, nečekala jsem, že mě to chytne. V budoucnosti si nejspíš tento díl přečtu znovu.

Artemis886
Artemis886
14.01.2024 5 z 5

Dvůr trnů a růží jsem si přečetla na popud všech, co jí doporučovali, ať už mých přátel nebo bookstagramu. No a musím říct, že kniha si zaslouží svoje hodnocení. Prvně to vypadá jako nevině vyhlížející retelling na krásku a zvíře ale autorka rozjela něco úplně jiného, a to se jí vyplatilo. Celý její nový svět budí touhu dozvědět se víc o všem, co je možné i nemožné. Sice musím uznat, že Feyre byla někdy trochu svéhlavá a dost by si tím ušetřila ale i tak mi přirostla k srdci. Těším se na další díly, které mi doufám dovolí objevit celý tenhle svět.

123.Iveetka
123.Iveetka
30.12.2023 4 z 5

Tato kniha se mi docela líbila, ačkoli nějaké drobné výhrady bych měla. Proč proboha Feyre nikdy nikoho neposlechla? Ušetřila by si takových problémů. :D Druhá polovina knihy byla krapet lepší, víc to utíkalo, mělo to spád a objevovalo se víc šokujících momentů. Pravděpodobně zkusím i další díl z tohoto fantasy světa.

nonameperson04
nonameperson04
28.12.2023 4 z 5

Přiběh jsem zhltla asi za necelé dva dny. Příběh ubíhal a dobře se četl, od Maasové jsem čekala něco trochu víc, ale jinak to bylo fakt super. Další díly jsou údajně lepší, tak uvidíme.

Tynyton
Tynyton
27.12.2023 4 z 5

Nejsem si úplně jistá, zda jsem neudělala chybu, když tento komentář píši až poté, co jsem přečetla i druhý díl. První díl série nás seznamuje s kouzelným světem. Ačkoli nejsem příznivcem fantasy, tak jsem si svět Prythian velmi oblíbila, jednotlivé postavy mi sedly a baví mě jejich vývoj a že jim autorka dává dostatečný prostor. Poslední kapitoly knihy byly velmi napínavé a okamžitě mě donutily zakoupit díl druhý, kterého jsem se nemohla dočkat a na nějaké postavy jsem se zcela upřímně těšila (asi víme na které ;) ).

Štítky knihy

láska magie smrt erotika pro dívky romantika víly, rusalky fantasy romantasy

Autorovy další knížky

Sarah J. Maas
americká, 1986
2015  86%Skleněný trůn
2016  86%Dvůr trnů a růží
2017  94%Dvůr mlhy a hněvu
2016  93%Královna stínů
2020  91%Rod země a krve

Kniha Dvůr trnů a růží je v

Právě čtených80x
Přečtených5 822x
Čtenářské výzvě748x
Doporučených735x
Knihotéce1 342x
Chystám se číst1 428x
Chci si koupit491x
dalších seznamech46x