Dvůr křídel a zmaru

Dvůr křídel a zmaru https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489495/bmid_dvur-kridel-a-zmaru-Nx6-489495.jpg 5 2805 539

Třetí díl bestsellerové YA fantasy série Dvůr trnů a růží. Feyre se vrací zpátky na Jarní dvůr, aby získala informace o Tamlinově armádě a odhalila plán krále, který hodlá království Prythian napadnout a zničit. K tomu všemu musí předstírat lásku k muži, kterého ve skutečnosti ze srdce nenávidí. Její život tak visí na vlásku a nemůže si dovolit udělat jedinou chybu, jinak to bude stát život nejen ji, ale způsobí zkázu celého království.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

A Court of Wings and Ruin , 2017


více info...

Přidat komentář

BellaBernasconi
včera 4 z 5

Miluju v téhle knize setkání určitých lidí, škoda jen že je to skoro jediná zajímavá věc na celých 720 stránkách

Hakkon
17.04.2024 5 z 5

(SPOILER) (Podstatný disclaimer: Táto kniha si rozhodne nezaslúži plný počet hviezd, avšak v rámci tejto série sa naozaj jedná o to najlepšie dielo, ktoré SJM čitateľom ponúkla. Plus pri čítaní recenzíi tu na DK je to asi aj jedno..)

Je to tu, KONEČNE je tu tretí diel, ktorý (ako mi bolo povedané) je to najlepšie, čo SJM ponúka. Ono je to vtipné, pretože úprimne ani neviem akú recenziu tomuto dielu dať. Konečne prišla bitka, konečne sa niečo dialo, KONEČNE VECI ZAČALI DÁVAŤ AJ ZMYSEL! (alebo aj nie)

Plusom je tu najviac asi Nesta. Ja si raz tie pokračovania prečítam (asi), ale ak tam Nesta zomrie, ani Kotlík SJM nepomôže. Potom samozrejme BATBOYS, Azriel a Cassian (Andor) idú celkom bomby. Rhysand bol veľmi milý, ale akoby ani nebol (jeho posledná kapitola to len potvrdila, reálne bola absolútne zbytočná. Velaris je opisovo krásne mesto, rovnako aj Jadran (pardon Adriata) a všeobecne tie kulisy sú fakt ok. Mor je srandistka, to beriem. Kotlík je super, ja som si ho predstavoval vždy ako Alexandra z Elden Ringu (oplatí sa si to pozrieť). A ďalej?

Neviem, ono Feyre nejako osobnostne nenarástla. Vie kúzla, vie kungfu, ale vkuse je len premúdretá a ,,má plány" (ktoré sú fakt FAKT zlé). Dej viackrát zmysel nedáva, vôbec. A hlavne, akoby sa od začiatku ani neposunul a pôsobí moc staticky. Diplomacia v podaní SJM je memerandum na Viedenskú konferenciu, ale človek sa baví. Ono problémom ani nie je to, že SJM reálne asi zjavne počas písania zabudla na niektoré svoje postavy (serus Rhysand), problémom je, že táto kniha mohla mať o 300 strán menej a samotnému deju by to nijako neublížilo. Fakt, nijako. Ale beriem, Feyre je všímavá (nie je lebo si nevie všimnúť ani tie úplne basic red flags) a je umelecká duša (ja by som podľa toho opisu asi naozaj chcel vidieť tie jej majstrovské Carvaggiovské diela, lebo to musia byť rakety). Reálne najväčším sklamaním neboli ani všetky problémy (a že ich teda bolo), ale bola to skôr skutočnosť, že po dočítaní, až do napísania tohoto komentáru som na ňu ani raz nepomyslel, až tak to bolo pre mňa ,,nezabudnuteľné".

Tá kniha proste je, nie je zlá ale nie je ani výborná, ale určite JE. Určite to nie je nejaký smut ako sa prezentuje na fórach, je to proste fantasy. Výborné? Určite nie. Ale prečítať sa to určite dá a z doterajších dielov je to ten naozaj najlepší. A hlavne som ale naozaj rád, že som si to prečítal a viem podľa čoho sa dnes fantasy posudzuje (a teda neviem či som s tým spokojný).

Nakoľko som to čítal v anglickom jazyku, najviac sa mi páčila jedna z posledných viet, ktorá aj je často citovaná na Goodreads. ,,And I wondered if the road ahead—the road to true peace—would perhaps be the hardest and longest one yet." Predstavte si, že ste editor SJM a po 700 stranách na vás vybehne toto. Veď to je vyhrážanie.


stejfina
13.04.2024 5 z 5

Autora je prostě královna světa fantasy. Jsem naprosto uchvácená tím, že někdo dokáže napsat 700 stránek, od kterých se nemohu odtrhnout. Stránky jsou nabité nečekanými zvraty, skvělými zápletkami, propracovanými postavami, dech beroucí magií a ironickým humorem. Tento příběh mě jednoduše pohltit a nemohu se dočkat pokračování. Hned jdu na další díl!

Rézinka13
12.04.2024 5 z 5

Ani třetí díl nezklamal. Knížka se četla jedním duchem. A prostě wau.

Sireen
10.04.2024 2 z 5

Tohle byl fakt nejhorší díl, oproti předchozím dvou, kde jsou skvěle vystavěné osobnosti a vykreslené jejich vnitřní prožívání, bylo tohle jenom o válce a zmatečných a nudných politických plánech mezi dvory. Do toho se ukazuje, že Feyre má každou nadpřirozenou schopnost, na jakou pomyslíte, takže jakýkoliv problém se vyřeší nějakou novou schopností, kterou Feyre vytáhne z kapsy... Jedním slovem: plochost, jak v ději, tak v postavách, těžko jsem se tím prokousávala a nemohla se do toho vžít. Jako kdyby to psal někdo jiný než ostatní díly.

ctenarMarLnYI
08.04.2024 5 z 5

Nej díl. Skvělé postavy a zajímavý svět. A epesní bitva nakonec.

Aphrodite_Dess
30.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Tenhle díl mě opravdu nezklamal. Pár věcí bych ale ráda knize vytkla. Za prvé, myslím že by si spisovatelka mohla odpustit nějaké ty s*x scény, bylo jich opravdu hodně a připadalo mi to zbytečné ( chemie mezi Feyre a Rhysem by se dala vyobrazit i jinak:).
Dále mi připadalo že Tamlin je zde zbytečně vyobrazován jako nějaký netvor.Jasně, udělal fakt hnusný věci ale všechno to dělal z lásky k Feyre a ta ho za to skoro zničila.
Jinak byla kniha vážně pecka.Miluji tu vrcholnou bitvu. Poslední stránky jsem četla s otevřenou pusou. Byl to opravdu zvrat když na scénu přišli ti nečekaní spojenci (hlavně Feyřin otec).....
Knihu velmi doporučuji;)

malýčtenář
28.03.2024 5 z 5

Zkrátka co dodat. Opět přečteno jedním dechem. Autorka nás opět nezklamala a I když jsou knihy objemné, není to na závadu. Čtenář prožívá celý příběh s hrdiny a fandí Feyre. Nikdy bych neřekla, že mě sci fi takto zaujme. Těším se na další díly.

KajinaH722
25.03.2024 5 z 5

Budu se opakovat, ale tato série je jedna velká jízda. Totálně jsem si ji zamilovala. Třetí díl byl podle mého skvělým vyvrcholení série, protože lépe to asi dopadnout nemohlo. Autorka umí jak pracovat s příběhem, tak upoutat čtenáře. Za mě jsem spokojená a těším se až si prečtu pohled ze strany Nesty, který v tomto díle taky dost načnutý :)

Ančaa3
19.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Takže. Vyjádřím se tady k celé trilogii. No jsem človíček co miluje první díl. Měla jsem ráda Tamlina, Luciena a Feyre, láska zvítězila nad zlem...ALE. Ale pak přišel druhý díl. Jako Wtf. Proč museli z Tamlina udělat největšího tyrana? Přišlo mi to hrozně na sílu... upřímně v tomhle dílu mi lezli všichni na nervy ( až na Luciena) a fakt mě to nebavilo. Byla tam jen ta romantická linka a celé mi to přišlo strašně o ničem. Tamlin se choval zle, ale nemyslím že si zasloužil aby ho Feyre začala rychle tak nenávidět a hlavně ho pak vlastně začala vodit za nos s tím, jak moc ho miluje...přecejenom on jí pořád moc miloval a ačkoli se zaprodal nepříteli tak to udělal kvůli ní... upřímně se mi po tomhle dílu nechtěl číst další díl ještě když je to taková bichle. Nicméně jsem ho přečetla za pět dní a byla jsem ráda. Tenhle díl byl zase fajn ačkoli je mi asi pořád líto Tamlina (velmi nepopulární názor xd) a myslím si že by Lucien měl být víc v knize a ne ho vždy odstrčit do pozadí. A poslední věc která mi vadí je to oživení Rhysanda na konci. Když někdo zemře tak by měl zůstat mrtvý. Tyhle ,,reinkarnace" v knihách nemusím, vzhledem k tomu že už to bylo vlastně podruhé. A tak bych celé sérii dala 4 hvězdičky :)

Mandy412
18.03.2024 4 z 5

Další úžasný díl série. U Massové si vždy myslím že vím kam děj směřuje, ale najednou nastane zlom a to se mi líbí. Většinu knihy se řeší válka, ale zase klobouk dolů před autorkou, kdy jako žena takto popsala politické a válečné vztahy.

VeBruLove
05.03.2024 5 z 5

Třetí díl a opět boží. Mělo to vše na co jsme z ostatních dílů zvyklí. Tentokrát hodně politikaření a válka, ale styl psaní nutí číst dál a dál a klasických poslední 150 stran čtete s otevřenou pusou. Miluju chemii mezi Rhysem a Feyre a jejich vztah ke zbytku rodiny.

ladakach
02.03.2024 5 z 5

Ani třetí díl této velkolepé ságy nezklamal. Co se autorčina stylu psaní týče - je jedinečný. Prostě a zkrátka musíte číst dál. Líbil se mi konec druhé knihy a návaznost na třetí, bylo to nečekané a zajímavé. Bohužel na to, jak byla tato kniha dlouhá mi přišlo, že konec tohoto dílu nebyl tak velkolepý, jak bych očekávala. Řešilo se mnoho problému a situací, které však nešly až tak do hloubky, a byly tak nějak hned předvídatelně vyřešeny. Čekala bych hlubší zápletku, která nakonec úplně vybouchne. Možná jsem ale až moc náročný čtenář. Nic to ovšem nemění na tom, že jsem knihu zhltla několika doušky. Od posledního dílu si ale dám na chvíli pauzu, musím se psychicky připravit na to, že mě opustí hlavní postava a její linie. Rozhodně tomu ale dám šanci, abych měla sérii a kompletně uzavřenou.

MartinaCh27
29.02.2024 5 z 5

"Dvůr křídel a zmaru" od Sarah J. Maas je neuvěřitelně intenzivní pokračování série, které nás opět vtahuje do fantastického světa plného nebezpečí, intrik a vášně. Hlavní postava, Feyre, se vrací na Jarní dvůr s pevným úmyslem získat důležité informace o Tamlinových manévrech a jeho spolupráci s Hybernem. Avšak cesta ke skutečnosti je plná nástrah a nebezpečí, a Feyre se musí zapojit do smrtícího tance podvodů, ve kterém každý chybný krok může znamenat zkázu nejen pro ni, ale i pro celý svět.

Sarah J. Maas opět exceluje ve vytváření složitých a emocionálně nabitých situací, které drží čtenáře v neustálém napětí a dobrodružství. Její schopnost vytvořit atmosféru napětí a rizika je úžasná a čtenáře neustále pohání vpřed, aby objevil, co se stane dál.

Celkově je "Dvůr křídel a zmaru" fascinujícím a dojemným pokračováním série, které neustále překvapuje a oslovuje svou složitostí a emocionálním nábojem. Je to kniha, která zanechává hluboký dojem a vyvolává mnoho diskuzí a zamyšlení.

Tereza.Fait
29.02.2024 4 z 5

Pořád dobrý! řeší se tam spousta věcí, takže ta love story neni asi tak procítěná.. Nevím přesně jak to popsat. Některé věci tam člověka zasáhnou, nebo mě určitě. Navíc vypořádávání se s vnitřním já a minulostí je super popsané a s happy endem.
Vážně, fantasy lovers si to musí dát :-D

Yila
29.02.2024 5 z 5

Třetí díl za mnou a opět klobouk dolů, sice tato kniha nedosahovala kvalit druhého dílu, ale i přesto to byla celkem jízda. Autorka představila Prythian více do hloubky a měli jsme možnost se seznámit i s dalšími dvory a jejich vládci, stejně tak s historií Prythianu. Ačkoliv bych měla pár výhrad k některým detailům stále se jedná o skvělé fantasy, ke kterému se někdy ráda vrátím.

Tynyton
23.02.2024 4 z 5

Ačkoli se považuji stále za nováčka v klubu acotar, tak mohu s jistotou říci, že jsem si zatím nejvíce užila druhý díl. Od toho jsem se nemohla odtrhnout. U 3. dílu jsem to tak neměla. Nejvíce se mi líbila část, kdy se to hemží intrikami na Jarním Dvoře či se setkáváme blíže s ostatními vladaři. Samotnou bitvu jsem přečetla, ale měla jsem zato, že nastane trošku jiný obrat, než který nastal. Co se týče pouta Feyre a Rhysanda, tak to jsem tolik neprocítila, něco mi tam stále chybělo, jako kdyby se Rhysandovo kouzlo trošku vytratilo... Vadilo mi, že Feyre, jakožto nezkušená, ve všem přejímá otěže. Fungovalo by to v praxi? Samotný závěr byl na můj vkus protkán těžce uvěřitelnými happyendy. Pro celkový dojem je to ku škodě. Závěrem chci dodat, že by Tamlin zasloužil ze strany autorky prostor k vykoupení.

Karin_Kim55
19.02.2024 3 z 5

(SPOILER) (KONEČNĚ JSEM TO PŘEČETLA! Ani nechci vědět, jak dlouho jsem to četla ... Půl roku? Jo, asi půl roku [možná něco přes], a konečně je to za mnou! Ne, první dvě knihy byly moc dobré, druhý díl bych si dovolila říct, že bych skutečně skvělý! Ale tento díl mě bohužel už tolik nenadchl.)

První půlka byla skvělá, ale pak to začalo být příšerný drama, jedna dramatická napínavá scénka za druhou, takže pak už člověka nic nepřekvapí... A někde v 95 % jsem se modlila, aby to už skončilo! T.T Ten konec byl tak zbytečně natahovaný... Poslední 2-3% už zase tak špatné nebyly.

Stále si stojím za tím, že do tohodle dílu se už ich-forma prostě nehodí. Autorka chce ukazovat věci, které prostě tolik v té ich-formě prostě nevyniknou. Ještě že další díl je už konečně v er-formě!

gabca2003
18.02.2024 5 z 5

Autorka třetím dílem rozhodně nezklamala. Závěrečná část knihy byla extrémně napínavá a ukápla i slzička.

Dizzy3
04.02.2024 5 z 5

Epický! Ta bitva! (všem jsem stála po boku a bojovala s nimi) a hlavně ten konec.. přiznám se, omylem na mě vyběhl spoiler, co se stane (měla jsem zástavu srdce, když jsem to zjistila) a jak to dopadne, a i přes to, jsem se k poslední části odhodlávala dva dny, protože jsem si myslela, že to nezvládnu přečíst.. protože mám pocit, jako kdyby byli má rodina všichni do jednoho..

Naštěstí o tom co nás zlomí si rozhodujeme sami :)