Dvorní dáma

Dvorní dáma https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361191/mid_dvorni-dama-Icc-361191.jpg 3 15 9

Historický román, jehož hlavní hrdinkou je krásná a odvážná Madeleine de Montdidier. Francie, 1567. Zuří krvavá náboženská válka mezi katolíky a hugenoty. I když král Karel IX. dosáhl plnoletosti, vládne zemi ve skutečnosti nadále jeho matka Kateřina Medicejská Mladá, přitažlivá a neohrožená Madeleine přichází do Paříže, stane se dvorní dámou královny Kateřiny, ale zároveň se zamiluje do ženatého vůdce hugenotů Louise de Condé. Zatímco se země ocitá na pokraji zániku, bojuje Madeleine o přežití v osidlech politických a erotických intrik cynické šlechty. Dvorní dáma je pestrý a dějově bohatý román z jednoho z nejdramatičtějších období evropské historie a zároveň i nadčasový příběh ženy, která musí za svou lásku i život bojovat.... celý text

Přidat komentář

malýčtenář
29.03.2023 3 z 5

V knize jsme se přenesli na dvůr Kateřiny Medicínské, ke které přichází mladá krásná a vzdělaná Madeleine. Její nenadálá láska k veliteli hugenotů způsobí, že ztrácí přehled o tom , co je správné. Trocha historie a trochu milostného života tvoří jádro knihy. No, četla jsem I lepší.

Parwana
08.05.2022 1 z 5

Knihy o Kateřině Medicejské mám ráda, na příběh její dvorní dámy jsem byla obzvlášť zvědavá. Čekala jsem víc napětí a lépe vystavěný děj a charaktery postav. Hlavní hrdinka mi přišla velmi nevyrovnaná až naivní, její stylizace do ženy - bojovnice v 16. století poněkud úsměvná. Styl psaní byl poměrně nešťastný, místy až nevhodný (vinná kratochvíle, při níž se dvorní dámy zpily pod obraz, byla po této stránce hotový klenot). Bojovala jsem s nutkáním knihu odložit, díky čtivosti jsem se konce dobrala dřív, než jsem tak stihla učinit. K historické přesnosti popsaných faktů a jednání postav bych se nevyjadřovala, historici v některých věcech sami nemají jasno, např. v královnině orientaci. Za mě byla kniha průměrný oddechový historický román až parodie na historické romány, rozhodně žádná bomba.


Leonor
23.03.2021 2 z 5

Chování postav vůbec nemá smysl ani logiku. Dobové zvyky příliš neodpovídají 16. století stejně jako až moc pokrokové názory "inteligentní" hlavní hrdinky. Konec knihy postrádá hlavu i patu, nezbylo mi než nevěřícně zírat nad myšlenkovými pochody výše zmíněné.
Jo, a někdo by měl autorce koupit k Vánocům biografii o Kateřině Medicejské.

Jaruš7
13.09.2020 2 z 5

Vypadalo to nadějně, oceněné dílo, ale asi pečlivě porota nečetla, nebo priority změnily už hodnotu?
Citace z obálky :" Román o vášni, víře, povinnosti, přátelství i nepřátelství, ale i ztrátě iluzí."
V tak zajímavém prostředí a době, se zápletkou svodů a tajemství tomu autorka poskytla faleš, neupřímnost, zbytečnou brutalitu.
Citace:"Ale tak to na světě chodí.."
Výmluva ze špatné koncovky, která nemá obhajobu.

K neuvěření, jediné pozitivum jsou historické reálie doby, před Bartolomějskou nocí.

Hakl54
25.03.2019 1 z 5

Očekávala jsem historický román. Historie tam sice útržkovitě byla popsána, ale ostatní příběh byl jak z červené knihovny. Místy podrobný děj je ihned vystřídán stručným popisem dalších událostí. Osoby jsou nevýrazné, jejich jednání často nepochopitelná a nelogická.

orinka3
08.08.2018 1 z 5

Tolik je tam tiskových chyb - navíc - děj je opravdu pitomoučký a cukrkandlový. Nemůžu to dočíst, abych z toho nechytila diabetes. Ani současné vedro nedokáže, abych takovou knížku strávila ve zdraví. Jednu hvězdičku nechávám za snadninké čtení.

Venezia
11.05.2018 2 z 5

Neviem, či som viac rozpačitá z knihy alebo z 25 lajkov pri komentári u alnahu a 12 u zuzany2599, navyše knihu hodnotili len ony dve. Hlavná hrdinka je síce vzdelaná, ale správa sa ako hlúpa ťapa a nechá sebou narábať ako s onucou. O živote na dvore sa dozvieme len to, že Katarína Medici je sadistická lesba. Polovicu knihy sa cestuje a polovicu spomína na bývalého alebo súčasného milenca. A záver nestojí ani za komentár.

alnahu
24.04.2018 5 z 5

Skvělý historický román z šestnáctého století se odehrává ve Francii za vlády královny Kateřiny Medicejské manželky Jindřicha II. ,jako regentka zastupuje v rozhodování svého syna krále Karla IX. Hlavní postavou románu je Madeleine de Montdidier ,která se stane dvorní dámou u Kateřiny a bojuje proti intrikám u dvora. Dějově bohatý román z evropské historie.

zuzana2599
29.01.2018 5 z 5

Děj nás zavede do komnat francouzské královny Kateřiny Medicejské, do roku 1567, kdy královna bojovala s hugenoty, kterým velel princ de Condé a admirál Coligny. Myslím, že se dánské autorce podařilo napsat výborný historický román. Skvěle vykreslila dobu, historické postavy i dvorní dámu Madeleine, která podléhá vášni, ale nechce přitom porušit své povinnosti ke královně a tak později ztrácí lásku i iluze.

Štítky knihy

dánská literatura Kateřina Medicejská

Autorovy knížky

2017  60%Dvorní dáma

Kniha Dvorní dáma je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce6x
Chystám se číst16x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x