Dvojnice: Cesta do Světa za zrcadlem

Naomi Klein

Komentáře

Druhou inaugurací Donalda Trumpa americkým prezidentem se uzavřela divoká etapa (nejen) amerických novodobých dějin. Na jaře roku 2020 vypukla globální pandemie covidu-19, která dala do pohybu řadu společenských změn. Ty zásadním způsobem proměnily svět, v němž žijeme. Tento proces sleduje slavná kanadská novinářka a spisovatelka Naomi Klein ve své poslední knize Dvojnice (angl. Doppelganger).... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 2025 , Alarm
Originální název: Doppelganger: A Trip into the Mirror World, 2023

Komentáře knihy Dvojnice: Cesta do Světa za zrcadlem

JirkaD.
02.02.2026

Epilog progresivní levice
S touto knihou jsem si uvědomil, co všechno se odehrálo a jak moc se svět posunul od doby, kdy jsem s nadšením (nebo řekněme se zaujetím) četl knihy No logo a Šoková doktrína. Tehdy pro mě Klein představovala hlas autentické levice, zatímco dnes představuje hysterii progresivců, kteří ví, že jejich dny jsou sečteny. Samozřejmě právem.

Pro mě je až skoro neuvěřitelné, jak i tato beze sporu inteligentní a dříve inspirativní intelektuálka přešla do pozice osobních útoků, měření dvojím (kilo)metrem podle toho, zda se jedná o levici (chytří, vzdělaní, na střeše solární panely a před domem elektroauto...) a nebo o pravici (téměř vždy popisována jako extrémní nebo krajní, jakoby neexistovala prostě jen pravice, ale nejčastěji jako fašistická nebo aspoň fašisty využívaná). Z tohoto pohledu je kniha argumentačně naprosto nevyvážená a vlastně aktivistická, plná argumentačních faulů a záměrného důrazu na extrémy té špatné strany, jakoby vůbec neexistoval střed nebo umírněná většina.

Obhajoba hnutí typu Black Lives Matter je stejně směšná jako obhajoba Gréty a klimatického alarmismu rozesetého napříč celou knihou, která navíc jako bonus obsahuje hodně orwellovského newspeaku - rodící osoba (v mém světě žena-matka), fatfobní atp. A tak zatímco čtete, že George Floyd byl prostě George Floyd, tak vlastník posilovny Atilis Gym, který aby nezkrachoval, tak navzdory moudrým a skvělým proti-covidovým opatřením otevřel posilovnu veřenosti, byl "potetovaný bývalý trestanec s hustým vousem". Krásná byla rovněž věta "Zářící influencerky chrlí svou fatfobní žluč". Ale jinak fajn, progresivní levice jsou samozřejmě vzdělaní, laskaví a ohleduplní lidé, to ti ostatní jsou fašisti nebo minimálně krajní / extrémní pravice.

Abych to celé shrnul - i přes občasný smířlivý tón a několik míst, ve kterých jsem se dokázal ztotožnit s Klein jako autentickou levicovou intelektuálkou, je celkově kniha laděna buďto útočně až hystericky, nebo naopak poraženecky a truchlivě, což si myslím, že plně odráží stav hnutí jako takového. Stav, který je důsledkem jejich naprostého odcizení se běžným lidem, což by historicky měla levice naplňovat především, ale z nějakého důvodu už to pro ni není dost sexy.

Budiž jí země lehká.

Matty
29.12.2025

Naomi Klein se vydává do světa za zrcadlem a jakkoli toho má na srdci tolik, že je místy náročné určit, kam míří, jde o fascinující čtení a jedinou letošní knihu, kterou jsem si s chutí přečetl dvakrát po sobě. Ve své myšlenkově rozpínavé esejí se Klein poměrně přesvědčivě snaží rozkrýt, proč západní společnost rezignovala na základní humanistické hodnoty a navenek ztratila rozum i schopnost dojít k nějakému konsenzu. Kromě obvyklých podezřelých jako jsou sociální sítě, oligarchové, kapitalismus, Margaret Thatcher nebo šiřitelé dezinformací se přitom autorka zastavuje taky u míň očekávaných témat jako jsou fitka, kult zdraví, autismus nebo izraelsko-palestinský konflikt. Díky jejímu průběžnému reflektování vlastní pozice v celém příběhu (k témuž vybízí i čtenářstvo) je to přes svůj široký záběr a hutnost poměrně koherentní, vtahující a srozumitelné. Vzhledem k tomu, v jak chaotické, informacemi, AI slopem a vlastními digitálními dvojníka přehlcené době žijeme, je obdivuhodné a něčím uklidňující, že Klein nachází za současným zmarem nějakou kauzalitu a vzorce a že kromě pochmurného popisu rozkladu demokracie a solidarity dokáže nabídnout i smysluplná, byť nesnadno dosažitelná východiska.

LenkaKT
10.11.2025

Naomi Klein mě uchvátila už před lety knihou No Logo. Od té doby prostě čtu všechno, co vydá. Tohle je osobnější a trochu jiné. Nesmírně zajímavá kniha o světě za zrcadlem a spoustě dalších silných témat.

KapitánSmrt
29.10.2025

Dost povedená kniha, jež se dotýká široké palety témat. Navíc nejde o klasické akademické či odborné dílo, protože autorka do textu dost často promítá své vlastní pocity, myšlenky, celou svou osobnost, své nejistoty a zklamání. Což je dosti osvěžující prvek, který knihu zlidšťuje. Dvojnice je organické vyprávění o tom, proč a jak jsme se dostali do marasmu, ve kterém jsme. Namátkou se zde propírají konspirace, covid, škodlivost sociálních sítí, vzestup (ultra)pravice, selhání liberálů, ale též téma Gazy a Palestiny. Jen ty odpovědi, co s tím, ne a ne nalézt. Pokud vůbec nějaké jsou...

vojtahoodie
21.10.2025

Úctyhodné dílo, které je velmi těžké stručně vystihnout, protože už jen jeho tematický záběr je obrovský. Naomi Klein především v první části knihy vysvětluje současný vzestup krajní pravice -- což ještě v tuzemském diskurzu není vůbec obvyklé -- důsledně v kontextu neoliberálních politik a logiky kapitalistického systému, z nějž současná krize demokracie, péče i veřejných služeb vychází. Kniha se dotýká rozpětí témat, od současné krajní pravice, covidových konspirací, alternativní a wellness spirituality, izraelsko-palestinského konfliktu přes přístup k autistickým dětem v dnešní společnosti a moc digitálních korporací až po ekonomiku pozornosti. To vše perfektně ladí a spojuje v příběh, který vypráví, a to s obrovskou přesvědčivostí, poutavostí a literárním talentem. Využívá poznatky širokého spektra sociálních a humanitních věd, a pozoruhodně hodně čerpá také z umění a kultury, z filmů i z literatury, zejména pokud jde o jednotící motiv dvojníků, zdvojování a pokřivené zrcadlení. Nemusíte se vším světonázorově souhlasit, něco je možná příliš zjednodušené, tu a tam něco drhne, ale bez ohledu na tyto nuance je to vzrušující estetický i intelektuální zážitek. Doporučit lze úplně všem se zájmem o stav světa a současnou politiku -- pravděpodobně vás čtení inspiruje a určitě vaše uvažování rozšíří o nečekané perspektivy

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi