Dvanáct zastavení

Dvanáct zastavení https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152508/dvanact-zastaveni-152508.jpg 5 22 6

Paměti břevnovského benediktinského opata, jedné z nejvýznamnějších osobností české katolické církve druhé poloviny 20. století, se staly čtenářsky zatím neúspěšnější knihou nakladatelství Torst.

Přidat komentář

sadlo
18.05.2023

Doporučuji všem, kdo se zajímá o historii našeho národa. K pochopení je dobré vyznat se v křesťanství, co je katolická církev, co je židovství, co je evangelická církev.... Obávám se, že vysokoškolští studenti, kteří se připravují např.na dráhu pedagogickou se v této oblasti neorientují. Tak také je těžké pochopit první třetinu této skvělé knihy. Přesto Dvanáct zastavení doporučuji všem studentům. Výborně je zde znázorněna doba totalit.

krnoha
31.10.2021 4 z 5

Pro mě hodně zajímavá kniha. Máme tady od přímého účastníka některé události v Československu před válkou, za války a hlavně po válce. Trochu to může dát představu, jak komunisti po válce postupně přebírali moc, zpočátku vlastně s všelidovým souhlasem a snad jediná politická síla, která jim mohla překážet, byla katolická církev. Tím je dán základní rámec knihy. Silnější partaj zničila tu slabší a katoličtí kněží na to doplatili, někteří hodně těžce, chudáci.

Za Stalina a Gottwalda to bylo vyloženě o kejhák. Zápotocký možná už jel jenom setrvačností a skoro bych věřil, že Chruščov mu do toho moc nemluvil, měl jistě zpočátku dost jiných starostí. Novotný pak už po krátkém čase vyhlásil socialismus, to bylo spojeno s novou ústavou, a s amnestií, na niž byli zavření kněží omilostněni. Zůstal jim zákaz výkonu povolání, což pan opat hodnotí jako jakousi změnu trestu na podmínečný. Metodicky a trochu suchopárně tohle všechno popisuje až do podrobností osobních příběhů. Popisuje to a současně morálně hodnotí z pozic katolické církve, na nichž stojí "pevně a neochvějně", jak se tenkrát říkalo. Vážím si jeho osobního hrdinství. Jen na doplnění pana opata přidám něco ze středověkého kazatele Chelčického:

"Jsú prospěšni zlí lidé dobrým, trápiece je bezprávím, haněním, nepokojem i jiným protivenstvíím, aby tak spravedliví zkúšeni byli skrze skrze ně v své dobrotě, pravě-li se Boha bojí a jej milují."
/Traktáty Petra Chelčického, Melantrich 1940, str. 24/


Evina.Cetba
09.04.2021 4 z 5

Životní příběhy opata Anastáze Opaska (1913 - 1999) benediktinského opatství, které se nachází v Praze - Břevnově. Vzpomínky tu má od narození, přes klášterní život a následné věznění komunisty až po současnost, tedy dobu, kdy byla kniha sepsána ( a to bylo dva roky před jeho smrtí). Ze vzpomínek čiší pokora, hodně se věnuje duchovnímu životu, věřícím bližním a hodně prostoru také zabírá jeho věznění v komunistických lágrech.

hanavka
05.04.2021 5 z 5

Množství mně částečně neznámých jmen mi dalo zabrat, ale příběh opata Břevnovského kláštera je jednoznačně jeden z nejsilnějších, o kterých jsem četla. Doporučuji všem, které zajímá historie a především mají růžové brýle o tom, jaké to bylo za komunistů super.

tonysojka
01.12.2018 5 z 5

V první třetině knihy jsem se vůbec nevyznal,popisuje hodně své působení v církevních strukturách ,které jsem nepochopil.Ale další části knihy jsou velmi poučné svědectví o řádění komunistů po únoru 1948,následné likvidaci klášterů a kostelů,zmanipulovaných soudních procesů,zážitků z věznění až po podmíněné propuštění v šedesátých letech.Čtení pro ty,kteří si stále myslí,že za komunistů nebylo tak zle.

Chesterton
13.12.2017 5 z 5

Neuvěřitelná osobnost tento Opat chuligán, známý od Karla Kryla například:))
Zaplať Bůh, že jsme takové osobnosti v novodobých dějinách měli!!

Štítky knihy

paměti, memoáry opati a arciopati

Autorovy další knížky

Jan Anastáz Opasek
česká, 1913 - 1999
1992  93%Dvanáct zastavení
1995  0%Život upřen do Středu
1993  87%Obrazy
1992  80%Svatý Benedikt
1980  0%Vypráhlá krajina

Kniha Dvanáct zastavení je v

Právě čtených1x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce19x
Chystám se číst21x
Chci si koupit2x