Dvakrát sedm pohádek

Dvakrát sedm pohádek https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290251/bmid_dvakrat-sedm-pohadek-9Ob-290251.jpg 5 412 82

Známé pohádky přebásnil nádherným jazykem František Hrubín a vznikla půvabná knížka pro nejmenší děti. V hravých a dobře zapamatovatelných verších se děti skamarádí s Červenou karkulkou, Budulínkem, Otesánkem, Palečkem i Smolíčkem, ochutnají Perníkovou chaloupku, Dědečkův koblížek i Velikou řepu, proběhnou se s kuřátkem v obilí a se zvířátky v začarovaném lese. Půvabná a nestárnoucí knížka, po níž je stále sháňka, je vhodná k předčítání i pro první samostatné čtení.... celý text

Přidat komentář

mataaskorice
06.03.2024 4 z 5

Knížku jsem si koupila hlavně kvůli Trnkovým ilustracím. Ve finále jsem nadšená z textu, protože v knížce jsou zastoupeny Hrubínovy notoricky známé básnické příběhy, naopak Trnkovy ilustrace mě lehce děsí.

katka134
28.10.2023 5 z 5

Tyhle krásné pohádky si musí zamilovat každý. V dospělosti je milé, vrátit se na chvíli do dětství za kuřátkem nebo koblížkem.


Hoblinka
13.09.2023 5 z 5

Naprostá klasika, ve škole používám dodnes.

markulina711
24.07.2023 5 z 5

Naše večerní usínací klasika. Opět ji děti vytáhly z knihovny, že jsme ji dlouho nečetli. My už ji teda nečtem, my už recitujeme z paměti a knížku máme rozevřenou a kocháme se nádhernými ilustracemi Jiřího Trnky.

Legens
09.07.2023 5 z 5

V české literatuře má tato kniha pro děti naprosto rovnocenný význam jako Erbenova Kytice či Nerudovy Balady a romance pro dospělé. Vynikající a nádherné po všech stránkách.

Kabuky
19.05.2023 5 z 5

Krásná vzpomínka na dětství.

vivula
31.08.2022 5 z 5

Téma ČV, díky kterému konečně vím, kde se vzalo to "Kam, Karkulko malá, kam?", které mi jelo v hlavě kdykoliv se někde objevila zmínka o Karkulce :) při čtení jsem se na chvilku vrátila do dětství a bylo to krásný. Těším se až ji budu číst před spaní malému.

Kory98
26.08.2022 5 z 5

Nádherné příběhy mého dětství z pera dvou úžasných mistrů. Chystám se věnovat pár knih sousedce pro pravnučku, tak se s nimi chci rozloučit a ještě jednou si je přečíst, než udělají radost jinde. Tyhle básničky znám dodnes nazpaměť :-) a určitě doporučuji všem malým čtenářům i těm, kteří budou svým dětem a vnoučatům číst.

haWranka
04.07.2022 5 z 5

Klasika všech klasik. Básničky si pamatuji z dětství a teď jsem si je osvěžila pro svou ratolest. K tomu krásné ilustrace pana Trnky. Od dětské knihy si nemohu přát víc.

Laféeverte
31.03.2022 5 z 5

Co k téhle knize dodat? Jako za sebe bych řekla, že řada z těch pohádek zlidověla a alespoň jednu zná nazpaměť snad každý....nicméně pro ty výjimky, co ji ještě neobjevili - je to neklasická klasika. Baví mě, protože vtipně předělává klasické pohádky, baví moji dcerku (necelé 2 roky), protože děj je jednoduchý a verše jsou napsané i pro nejmenší se spoustou přímé řeči a citoslovců, které moc ráda opakuje a chce je slyšet znovu a znovu.

alef
31.01.2022 5 z 5

Jedna z mých prvních dětských knížek, na kterou ráda vzpomínám. Knížka, kterou jsem četla svým dětem a doufám, že budu číst i svým vnoučatům :-).
Dvakrát sedm pohádek je totiž opravdu krásnou sbírkou svébytně veršovaných pohádek pro nejmenší děti, které jsou navíc výborné na zapamatování (no fakticky, jde to úplně samo :-)), a taky, všimněte si, že na rozdíl od jiných, neobsahují téměř žádné kruté motivy, jsou tak, prostě, úplně obyčejně, veselé, navíc, končí šťastně (teda až na Dědečkova koblížka) … i když … jak se to vezme, dědeček ho snědl docela spokojeně :-) …

„Smaž, babičko, smaž!“

„Však si pochutnáš!“

„Babička tě, koblížku,
nesmažila pro lišku,
ham, ham, ham, ham, ham,
snědl jsem tě sám!“


Z Hrubínových básniček je cítit čisté okouzlení dětským světem … všichni jeho hrdinové (ať už děti, nebo zvířátka) jsou stateční – většinou se ničeho nebojí, anebo všechny nástrahy, které na ně číhají, překonávají … uvidíte, na téhle Červené Karkulce je dost znát, že je to chytrá holka a taky, že z vlka ani nemá moc strach, kontruje mu celkem statečně a skoro bych řekla, tak mile drze :-) …

„Kam Karkulko malá, kam?“

„Lesem chodím sem a tam.
Co ty vlku, tady chceš?“

„Sháním na zub kousek trávy,
Po trávě se dobře tráví.“

„Vlku, vlku to je lež,
Vlci trávu nejedí!“

„To holčičky nevědí!“

„Vědí, pane vlku, vědí,
ale odkud nepovědí.“

„Já jsem vlk, ne pes
Budu-li chtít, sežeru tě!“

„Trávu si jez, máš-li chutě,
je jí plný les.“

Tyhle pohádky – to jsou lehce a spontánně tryskající obrazy, vyprávěné za pomocí veršů, které se vyrojily někde uvnitř, v básníkově mysli, tam, kde jsou uložené vzpomínky na dětství, které jsou pro něj, zdá se, nevyčerpatelným zdrojem inspirace.

Tak povídej! … „Jak to bylo, pohádko?“

uzivatel1190
28.01.2022 5 z 5

Knížku jsem četla už jako malá, pak jsem ji četla všem svým synovcům a neteřím, pro své děti jsem si musela koupit již nové vydání, to po mně bylo už salátové. Knížka je kouzelná, skoro všechny básničky znám už nazpaměť, rádi se s k ní s nejmladším synem vracíme.

Anniinna
06.01.2022 5 z 5

Veselé pohádky, četla jsem v dětství a nyní čteno se synem(7)

Paloma795
05.01.2022 5 z 5

Balzám na duši.

Karoley
02.01.2022 5 z 5

Veršované pohádky od Hrubína jsem jako malá milovala, uměla jsem odříkávat zpaměti snad celou knihu :)) Tohle budu číst i svým dětem, až trochu povyrostou.

girdi
13.12.2021 5 z 5

Klasika, která pro mě ani za ty roky neztratila nic na své kráse. Hrubínova poetika je prostě kouzelná a myslím, že každé dítě si oblíbí aspoň jednu rýmovanou pohádku. Koupila jsem pro děti nové vydání a užívám si čtení.

lynxir
03.12.2021 5 z 5

To není ani krása ani nádhera, to je prostě celoživotní láska s velkým L...

Anmara
13.11.2021 5 z 5

Mám vydání z roku 1965 a je to takový malinký rodinný poklad. Ty básničky jsou nesmrtelné, milovala jsem je já, líbily se i synovi. Dodnes si některé pamatuji slovo od slova a on (27 let) si taky tu a tam vzpomene na některé veršíky.

Ivanka83
12.11.2021 5 z 5

Úplně jsem se vrátila do svého dětství, kdy nám ji četla mamka.
Čtu před spaním sedmileté dceři a krásné rýmované pohádky přilákaly k poslechu i jedenáctiletého syna.
Nádhera.

Len2očka
03.10.2021

Tak tuto skvělou knížku jsem pořídila na uvítání naší první vnučky.Není lepšího prvního čtení,a proto nesmí v její knihovničce chybět.