Dvaja živí a jeden mŕtvy

Dvaja živí a jeden mŕtvy https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71929/dvaja-zivi-a-jeden-mrtvy-71929.jpg 4 15 2

Spisovateľ zasadil ústredný dej románu do malomestského prostredia mestečka Drammene a za hrdinov zvolil poštových zamestnancov. Dôverná znalosť práce na poštovom úrade, ale aj večne strihnúce nebezpečenstvo prepadu, ulúpenia peňazí, ktoré nebolo ani v dvadsiatych a tridsiatych rokoch v Nórsku zriedkavé a sktorým každý úradník pošty musel rátať, mu dovolili nielen siahnúť po vždy zaujímavej a vzrušujúcej téme, ale ju aj stvárniť novým, nezvyčajným spôsobom.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Pravda
Originální název:

To levende og en dod , 1931


více info...

Přidat komentář

boxas
02.01.2019 5 z 5

Nesouhlasím s Denisou. Já na tuhle knihu hned tak nezapomenu!
Autor zde předkládá mnoho palčivých, znepokojivých otázek.
Jak bychom se zachovali, kdybychom to byli my, kdo se ocitne ve špatný čas na špatném místě? Riskovali bychom svůj život (a jak říká autor - máme jen jeden) kvůli pár tisícovkám? Raději bychom byli zbabělí, vydali bychom ty peníze útočníkovi a žili dál? Nebo snad je lepší "zachovat se jako chlap" a lupiči s pistolí se postavit? Co to je hrdinství a co je jen hloupost a zbytečná póza? A co na to naše okolí? Jak nás budou hodnotit novináři, policie, sousedé? Nebudou nás podezřívat, že jsme byli komplici útočníků? Jak se k nám bude chovat naše rodina a přátelé? Zůstanou s námi a podpoří nás? Nebo se přikloní na stranu většiny a začnou se za nás stydět? A co ten mrtvý? Dostane posmrtně ocenění, rodina malou rentu, nebo ani to ne, a co dál? Co vdova, sirotci, co s nimi bude za rok, za deset let? Bude to ještě někoho v té době zajímat? Vzpomene si ještě někdo na život obětovaný pro pár stovek? A dá se z takové události vytřískat také nějaký kapitál do budoucna? Třeba tak, že jeden z těch tří nafoukne svoje rádoby zásluhy a vystaví na svém "hrdinství" svoji další kariéru. Je toto morální?
Autor knihu napsal někdy ve třicátých letech minulého století, ale pusťte si dnes nebo zítra nebo kdykoliv televizi! Příběh muže, který nebyl statečný, protože byl rozumný, je tak aktuální, až z toho mrazí!

denisa9263
13.04.2017 2 z 5

Osobne som od príbehu očakávala o dosť viac. V celej knihe sa našlo zopár zaujímavých strán, inak samé hluché miesta. Nie je to kniha, ktorú si prečítate viac ako raz, ani taká, ktorá vám ostane vrytá v pamäti.


Štítky knihy

rozhlasové zpracování

Autorovy knížky

Sigurd Christiansen
norská, 1891 - 1947
1934  77%Mrtvý mezi dvěma živými

Kniha Dvaja živí a jeden mŕtvy je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce12x
Chystám se číst5x