Dvadsať tisíc míľ pod morom

Dvadsať tisíc míľ pod morom https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44023/dvadsat-tisic-mil-pod-morom-44023.jpg 4 1653 218

Děj románu začíná roku 1866, kdy se v anglických listech objevila zmínka o jakémsi mořském netvoru ohromných rozměrů, který napadá lodě. Tímto úkazem se zabývali i vědci. Jedni říkali, že je to ponorka a druzí tvrdili, že se jedná o dosud neznámého tvora. Nakonec Američané vyslali na moře fregatu Abraham Lincoln, která měla za úkol záhadu vyjasnit. Výpravy se zúčastnil také francouzský přírodovědec profesor Aronnax se svým sluhou Conseilem, kteří se na lodi seznámili s harpunářem Nedem Landem. Výprava byla dlouho neúspěšná, až jednou večer spatřila posádka světelnou záři vycházející kousek od lodi. Fregata se pokusila tvora pronásledovat a harpunovat. Najednou se však obluda otočila a plula ohromnou rychlostí směrem k lodi, se kterou se vzápětí srazila. Profesor Arronax, jeho sluha Conseil a harpunář Ned Land spadli při nárazu do vody. Zachránili se na hřbetě obludy, o které však brzy zjistili, že to opravdu není ryba ale ponorka. Z té vylezli čtyři muži, vtáhli je dovnitř a uvěznili v tmavé komoře. Příští den je tam navštívil jakýsi muž, který se představil jako kapitán Nemo a oznámil jim že se nacházejí v ponorce Nautilus, kterou nikdy nesmějí opustit, aby nevyzradili její tajemství. Jako nedobrovolní cestující prožili při podmořské plavbě neuvěřitelné příhody, poznali netušené krásy mořského dna a poučili se o přírodních zvláštnostech oceánů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Vingt mille lieues sous les mers , 1870


více info...

HollyUndead
HollyUndead
včera 4 z 5

Tohle bylo mé první setkání s tvorbou velikána Sci-Fi literatury. Do tohoto žánru jsem zatím moc nepronikl, nicméně věřím, že si častěji k němu najdu cestu. Verne umí skvěle popsat atmosféru i prostředí, ve kterém se příběh nachází. Příběh byl velice zajímavý, hodně dobrodružný a plný přírodovědeckých i biologických popisů. Hlavní postavy byly dobře charakterizované a popsané. Jsem si jistý, že se v budoucnu začtu i do dalších románů tohoto Sci-Fi velikána.

sgjoli
sgjoli
10.03.2024 4 z 5

Tuto knihu jsem poslouchala jako dramatizaci pro Český rozhlas, a byť byl příběh podle mne do určité míry zkrácen, tak mne to bavilo. Na audioverzi se podílela řada umělců - Miroslav Moravec, František Filipovský, Radek Brzobohatý, Luděk Munzar nebo Otakar Brousek.
Bavil mne moc ten příběh. Zábavné, napínavé, dynamické, plné dobrodružství. Hrozně mne bavilo, jak tu Verne nechal rozjet svoji fantazii a přišel s ponorkou, která obsahuje úplně všechno. Kapitán Nemo vybavil ponorku vším možným a bylo to fascinující, na co všechno myslel.
Nechat příběh odehrávat se v ponorce a pod hladinou se může zdát jako dost omezující, ale vůbec ne. Přišlo mi, že to Verne ten příběh uměl zaplnit.
Tohle si budu muset přečíst v plným zněním v tištěné podobě. Fakt mne zajímá, co všechno se do audiopodoby nedostalo.
Audioknihu určitě mohu moc doporučit.


PitoR
PitoR
05.03.2024 5 z 5

Záhadný kapitán Nemo!
Vo svetových moriach a oceánoch dochádza k poškodzovaniu a ničeniu plavidiel. Je za tým obrovská príšera, alebo bude pravda niekde úplne inde?

Opäť som sa začítal do príbehu francúzskeho spisovateľa, s ktorým som sa tentokrát ponoril do poriadnej hĺbky. Nakoľko zvedavosť býva silnejšia ako strach, jeho hrdinovia sa snažia prísť na koreň záhade, ktorá máta celý svet. Prečo k tomu dochádza a z akého dôvodu sú vlastne napádané lode?

Vedecko-fantastický román, nielen pre mladých čitateľov. Podmorský svet, rozmanitá fauna i flóra, k tomu záhadný kapitán Nemo a ja som si čítanie opäť užil. Už teraz sa teším na ďalšie stretnutie s Julesom Vernem.

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Ač nejslavnější, tak z těch, co jsem četl asi nejslabší Verneovka. Nekonečně dlouhé části popisující podmořský život. Velmi nerozvinuté postavy. Sice pořád má nějaké své kouzlo, že to zase až tak nudné nebylo, ale strašně mi chyběl nějaký děj. Zápletka "uvěznění" je velmi slabá a nic dalšího, co se týče děje tam není. Hlavní hrdinové nepříliš zajímaví a žádný z nich mi nepřirostl k srdci. Kapitán Nemo ač mírně mysteriózní také úplně čtenáře do varu nedostane.
Je potřeba ocenit dílo v kontextu doby a technologického pokroku, kdy vzniklo. Z tohoto pohledu to je jistě průlomové, ale podle mého názoru zrovna Dvacet tisíc mil pod mořem nezestárlo úplně dobře. Spousta věcí, z dnešního pohledu už nedává smysl a popisů různých živočichů je až příliš. Přesto se čte docela svižně a nikde nedrhne, proto dávám průměr 3/5 a jsem zvědavý, v jakém duchu naváže Tajuplný ostrov.

karel8649
karel8649
27.02.2024 2 z 5

Poprvé jsem knihu četl asi ve 13 letech a dost mne uchvátila. Vrátil jsem se k ní skoro po padesáti letech a přemýšlím proč se mi tak líbila. Kdyby se vyškrtly všechny seznamy ryb, byla by to vcelu napínavá (a útlá knížečka).
A co jsem si uvědomil až po těch letech. Nemo projížděl nepoznaným světem, ale jeho nedobrovolní společníci nepozorovali žádný nový druh ryb.

capricorn__
capricorn__
02.02.2024 4 z 5

Mé první setkání s Vernem dopadlo velmi dobře. Měl jsem strach, že se u knihy budu nudit, každopádně jsem byl okamžitě vtažen do děje. Autor je velmi dobrým vypravěčem a umí skvěle popisovat prostředí, proto mi nedělalo problém vidět před očima to, co znázorňoval. Jediné, za co strhávám hvězdu, je jakási "absence děje" v druhé části knihy, kdy jsem se trochu nudil nad opakujícími se situacemi. Každopádně mě román velmi bavil, postava kapitána Nema je nezapomenutelná (z dobrého, ale i špatného ohledu).

ElikaS
ElikaS
23.01.2024 3 z 5

Klasika, ke které jsem se až do teď nikdy nedostala. Teď už vím proč. Tohle není žánr pro mě. I když bylo v knížce několik zajímavých myšlenek, celkově mi přišla zdlouhavá a místa šla až do zbytečných podrobností. Navíc dobrodružná literatura taky asi není úplně pro mě.
Každopadně musím uznat, že je knížka docela dobře napsaná, měla jsem trošku obavy z jazyka, ale to bylo úplně v pohodě. Fantazii měl Verne neuvěřitelnou. Ale prostě to není můj šálek čaje.

dzejkbeltygros
dzejkbeltygros
08.12.2023 3 z 5

Stará dobrá klasika. Za mě teda jen dobrá. Děj byl super, bylo to napínavé a celkem i čtivé, ale ty pasáže, kde se vyjmenovávaly všechny druhy ryb, to už bylo moc. Nejsem ichtyolog, takže mě to vůbec nebralo a vždycky jsem to jen přelétla očima, než tam zase naběhl nějaký děj. Pro dobrodruhy, milovníky ryb a popisů to bude super čtení. Ale těším se moc na Cestu kolem světa! J. V. měl boží fantasii a parádní nápady oproti dnešním příběhům.

SONP
SONP
22.11.2023 5 z 5

Jako mnoho dětí mojí generace (a pravděpodobně mnoha předchozích) jsem byl tím neuvěřitelným elektrickým, posuvnými pláty opatřeným, salonem s křišťálovým sklem k pozorování ryb vybaveným a vůbec doutníkovitým strojem zvaným Nautilus totálně fascinován. Stejně tak jsem jako dětský knihomol zbožňoval toho zapšklého a sociopatického hráče na varhany jménem Kapitán Nemo, kterému čas od času přeskočí a povraždí bodcem svého stroje pár nevinných námořníků hned poté, co přidá peníze utlačovaným koloniálního světa předminulého století.

Z pohledu dnešního dětského čtenáře už je to ale asi všechno passé. Nedokážu si představit dnešní dítě, kterak si po nocích čte 150 let starou knihu, jejíž více než polovinu rozsahu textu tvoří pozorováním ryb za oknem toho skvělého salonu a Conseilovo mírně aspergerovské jejich zařazování do čeledí, druhů a poddruhů.

V polovině 19. století musel být Verne opravdu neuvěřitelně sečtělý a neváhal to dávat na odiv. Dnes to ale působí spíš, jako by knihu způlky napsala AI na podkladě wikipedie. Tak například v předposlední kapitole při cestě od amerického k evropskému pobřeží nás Verne kromě obligátních rybích informací zahrne tím, jak to bylo s pokládáním podmořského kabelu (včetně historky o její sabotáži), aby následně přešel k poučování ohledně Golfského proudu. O ději se ale nedozvíme nic kromě toho, že cesta byla vykonána.

A tak snad ten půvabný příběh a mnou milované postavy dnešní děti lépe zpracují z nějaké modernější TV adaptace nebo možná z Neffova převyprávění, které mě kvůli přidání zápletky s jakousi mysteriozní výbušninou strašlivě rozlítila.

Pro mě nostalgických 100%, objektivně ale pro dnešního čtenáře někde kolem 50-60%. Hvězd ale dávám pět, nemohu jinak, drahý Conseili.

Zemlja
Zemlja
24.09.2023 4 z 5

Napínavé, čtivé, krásné ilustrace. S postupujícím věkem jsem začínala měnit názor na postavu kapitána Nema.

Covid2020
Covid2020
14.09.2023

Verneovky se mně jeví oproti dnešním scifi snázeji pochopitelné a čtivé pro děti i dospělé než dnešní překombinované a za vlasy přitažené scifi s mnoha válčícími vesmírnými koráby řízené stylem spojka, brzda, plyn atd.

m2056
m2056
05.09.2023 4 z 5

Klasika kterou četl skoro každý kluk. Nezklame

radimch
radimch
14.08.2023 5 z 5

Verne byl vizionář a Neff to hezky převyprávěl.

LukasB.453
LukasB.453
07.06.2023

už v dětství, kdy jsem tuto knihu poprvé otevřel (někdy v osmi-devíti letech?) mi bylo něco zatraceně divné. až jsem pak na to přišel později, to divné byly ty De Neuvillovy rytiny zobrazující interiéry Nautilu - v ponorce přece nemůžou být tak vysoké stropy a takového místa všude, obrazy otomany, sochy...

Naďa2411
Naďa2411
03.04.2023 3 z 5

Díky aknize jsem se dozvěděla něco o mořském světě. Kapitán Nemo mi byl velmi sympatický. Děj na počátku knihy mě trochu nudil, jsou tam zbytečné hloubkově řešené mořské živočichy. Pobavilo mne, že výprava nepozná živočicha od ponorky, no dobře vzhledem k tomu, kdy autor knihu napsal.... Kniha je spíše pro mužskou část, nebo technicky založené ženy.

rafan65
rafan65
01.04.2023 5 z 5

Znovu jsem si dopřál dobrodružnou cestu z románem Julese Verna. Tuto knihu jsem četl již jako dítě a pokaždé když ji čtu znovu mám pocit že se vracím domů do svého pokojíčku a jsem zase ten malý kluk. Jsou to krásné vzpomínky a nevidím důvod proč si neužívat toto dobrodružství.

oblakaknih
oblakaknih
26.02.2023 3 z 5

Knížka, která mi už nějakou dobu leží v knihovně. A ačkoli jsem na ni byla zvědavá a chtěla jsem jí dát šanci, rozhodně jsem to neplánovala tak brzy.
A budu zcela upřímná. Není to tak úplně čtení pro mě.
Ačkoli v knize bylo pár výraznějších momentů, které ve mně něco zanechaly, povětšinou jsem jí jen tak bez většího zájmu proplouvala. Všechny ty informace o podmořských živočiších a zeměpisných délkách a šířkách byla pro mě osobně prostě zbytečně navíc, nezáživné a ani jsem je naplno nevnímala.
Často se mi stávalo, že jsem se v myšlenkách ubírala jinam a četla jen očima.
Samozřejmě je třeba zde vyzdvihnout myšlenku, nápad a inspiraci, jež jsou pro takové dílo nezbytné.
Ráda bych také zmínila popis prostředí. Ponorku bylo dost jednoduché si představit a v těch pro mě osobně záživnějších momentech jsem se cítila součástí posádky.
Postavy bylo snadné si zapamatovat, odlišit je, často se do nich i vžít. Rozhodně nebyly ponechány na okraji a pro příběh byly nesmírně důležité.
Styl psaní není přímo mojí notou, nicméně jen to, že jsem knihu úspěšně dočetla, vypovídá o tom, že se to dá zvládnout.
Jak už z mého názoru vyplynulo, knihu bych si dokázala představit i o celou půlku kratší. Předala by mi to samé a já se tak mohla naprosto ponořit pod hladinu.
Rozhodně přečtení nelituji, ale další knihy od autora mě pravděpodobně minou.

rosalee3974
rosalee3974
31.12.2022 5 z 5

Má poslední přečtená kniha roku 2022 a musím říct, že šlo o skvělou volbu. Od Julese Vernea jsem četla pouze Cestu do středu Země, a to cca před 10 lety. Styl, jakým Verne píše, jsem si tedy pamatovala jen velmi matně, ale jak jsem se brzy přesvědčila i u této knížky, tak zcela správně. I v tomto případě se čtenář nevyhne menším "lekcím" z přírodopisu, to ale není vůbec na škodu. Naopak, vodní svět je o to pestřejší a živější. Tyto pasáže samotný děj nezdržují, ten naopak plyne zcela přirozeně, až je člověku líto, že tak náhle skončí.
Dnešní čtenář je bohužel ochuzen o úžas nad skvělými technickými vynálezy, které za časů Vernea ještě neexistovaly. Během četby jsem proto často přemýšlela nad tím, jak se musel cítit čtenář z konce 19. století, který poprvé nejen tento, ale jakýkoli Verneův román četl.

Vojslava
Vojslava
27.12.2022 5 z 5

Nemůžu jinak než za pět, protože jsem se díky Čtenářské výzvě vrátila ke knize z mých dětských top deseti. Verneovky mne bavily zhruba tři nebo čtyři roky nesmírně a díky cestování s Nautilem jsem tedy velmi obstojně zvládla světový zeměpis (v kombinaci s nejrůznějšími atlasy) a začaly mne bavit i přírodní vědy, aspoň jako laika. Takže po čem jiném jsem měla sáhnout ve výzvě Kniha od autora mého dětství? Četba mi šla samozřejmě hodně rychle, ale své oblíbené scény jsem si opravdu vychutnala!

Nofar197
Nofar197
26.12.2022 4 z 5

Krásná kniha mého dětství. Verneovky obecně moc nemusím až na výjimky : A toto je jedna z nich. Některé kapitoly jako Všechno elektřinou jsem vynechala, byly příliš technické, ale milovala jsem líčení podmořských kras i různých nebezpečí, které ohrozily Nautilus i životy hlavních protagonistů. Dodnes mi ale není jasné, kdo byl záhadný kapitán Nemo.