Dvacet jedna řečí askety Gótama zvaného Buddha

Dvacet jedna řečí askety Gótama zvaného Buddha https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124430/koupit-na-kosmas-cz-dvacet-jedna-reci-asktety-gotama-zvaneho-buddha-124430.jpg 4 15 5

Vybrané súty pálijského kánonu Tripitaka, svaté buddhistické knihy ortodoxního buddhismu, tzv. théravády (učení starších), která důsledně zastává a ctí myšlenky Buddhovy. Obsahuje dvacet jedna vybraných súter středního koše (Madždžhimanikáya) Pálijského kánonu. Podle jediného doslovného německého překladu K.E. Neumanna sbírky Madždžhimanikája přeložil a komentářem opatřil Jan Kozák. 3100 výt., z toho 100 číslovaných s orig. grafikou M. Jaška. 1. vydání.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Felt Technika
Originální název:

Tripitaka. Madždžhimanikája / Die Reden Gotamo Buddhos


více info...

Přidat komentář

Aliii
20.02.2023 3 z 5

Kniha na mě vykoukla v kiosku knihovny - už delší dobu jsem si chtěla o buddhismu něco přečíst a žlutá obálka do čtenářské výzvy byl příjemný bonus.
Text byl zajímavý, opakování textů mě zas až tolik nerušilo a se zprostředkováním víry věřícím se v různých formách vyskytuje i u dalších náboženství.
("To, co, mnichové, mnich dlouho zvažuje, o čem dlouho přemýšlí, k tomu se kloní jeho mysl.")
Líbilo se mi i rozlišování a pojmenovávání momentálních emocí a projevy povahy ("Ostatní budou podléhat vzteku, my ne
Ostatní budou zlostní, my ne.")
Zaujala i jakási "hierarchie" v pořadí v řeči Sloní stopa - učení šlechtici, kněží, učení měšťané, asketi.

@pavlas
13.09.2019 5 z 5

20 řečí je ve starším provedení, poslední řeč je však z novější doby a z jejího podání je vidět kam se za ten čas posunula postava Gótamy pro své následníky.

Jako jinde, platí i zde jeho poučení: "mniši by neměli přijímat má slova protože jsem to řekl. Měli by je řezat, tavit a brousit tak, jako to dělá dobrý zlatník s kouskem zlata."

A to platí pro jakoukoli verzi "pravdy" ať už se jedná o křesťanství, buddhismus, islám, izraelskou víru, Tao nebo třeba učení čarodějnické tradice "Los nuevos videntes".


Andre2609
23.08.2018 5 z 5

Když není ono, nestane se ani toto, když ustane ono,
ustane také toto, a sice :
Když ustane nevědění,ustane i rozlišování;když ustane
rozlišování,ustane i uvědomování;když ustane
uvědomování,ustane i obraz a pojem;když ustane obraz a pojem,zruší se šestera říše;zrušením šesteré říše ustane i dotyk;když ustane dotyk,ustane i pocit;když ustane pocit,ustane i žízeň;když ustane žízeň,ustane i ulpívání;když ustane ulpívání,ustane i proces stávání se;když ustane proces stávání se,ustane i zrození;když ustane zrození,ustane stáři i smrt,zanikne bolest a strast,utrpení a zármutek.

'Život považuji za utrpení
dokonce i život nejvyšší
žádný život nemiluji,ať je kdekoliv
žádné uspokojení mě nemůže uspokojit.'

Shindo
10.06.2018 4 z 5

"Povinná literatúra" pre každého buddhistu. Súhlasím s tým, že forma textov je zvláštna, prišla mi až archaická a miestami ma unavovala repetitívnosť textu - takmer doslovné opakovanie celých pasáží len s drobnou obmenou, kde sa riešil iný prvok Buddhovej náuky. Potešili ale poznámky pod čiarou a občas drsný úvod prekladateľa.

Ikkju
18.02.2014 3 z 5

Forma textů je zvláštní, chápu že tradiční, ale nečte se to úplně dobře. Na druhou stranu ve mě čtení vyvolávalo dojem něčeho archaického, dřevního... Pár poznámek překladatele mě velmi pobavilo (například zažité představy vs autentické verše Buddhy vyjadřující se ke zvířatům)..

Štítky knihy

buddhismus

Autorovy další knížky

Siddhártha Gautama
indická, -563 - -484
2006  83%Slovo Buddhovo
2004  94%Dhammapadam neboli Cesta k pravdě
1993  85%Dvacet jedna řečí askety Gótama zvaného Buddha
2013  78%Slovo Buddhovo
2009  73%O převtělování žen

Kniha Dvacet jedna řečí askety Gótama zvaného Buddha je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce11x
Chystám se číst7x
Chci si koupit4x