Dvacet čtyři hodiny

Dvacet čtyři hodiny https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313028/mid_dvacet-ctyri-hodiny-A9G-313028.png 4 16 1

Psychologicko-společenský román přibližuje atmosféru New Yorku počátku našeho století, kdy zločin propojí na jeden den osudy nejrůznějších lidí. Román líčí události, jež se udály za 24 hodin, podivně se propletly a změnily vztahy několika velmi odlišných lidí z různých společenských vrstev newyorského obyvatelstva.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Sfinx – Bohumil Janda
Originální název:

Twenty four hours


více info...

Přidat komentář

kattyV
15.02.2013 5 z 5

Na jedné pozdní večeři v New Yorku dvacátých let dvacátého století se potkává řada lidí - hostitel, starý, bohatý a zhýčkaný Hector, jeho mladý synovec Philip - mladý muž, který se ještě nepotkal se skutečným životem, a proto je velmi naivní a nedospěly, pětatřicetiletý, poněkud slabošský Jim, který své bohatsví zdědil po předcích, silný muž David Melbourn, muž středního věku, který si své bohatství získal vlastním přičiněním, Jimyho manželka Fanny, sobecká a rozmazlená žena neschopná myslet na kohokoliv jiného než na sebe, poněkud záhadná paní Wintrighamová, která možná není krásná, ale rozhodně je zajímavá a Savina Jerroldová, bohatá dáma z dobré rodiny, která se Hectorem zná od mládí. Vztahy mezi nimi jsou spletité - Savina kdysi vyznala Hectorovi lásku a možná ho svým způsobem miluje i dnes, Hector až zvráceným způsobem zbožňuje svého synovce a nedokáže si představit, že se ho mohl vzdát ve prospěch nějaké ženy. David se víceméně omylem zapletl s Fanny, ale v podstatě okamžitě prohlédl její sobeckost a teď ho daleko více zajímá paní Wintrighamová. Ta se snaží udržet si svou nezávislost a sebeúctu, na druhou stranu Fanny ani neví, co tato slova znamenají a za každou cenu si chce udržet Davidovu lásku, což je ovšem marný boj.
Děj se rozvíjí v dalších nočních hodinách zasněženého New Zorku. Phillip se schází se svou láskou - prospěchářskou herečkou Jannie, Jim se svou milenkou, barovou zpěvačkou Ruby a David stráví několik hodin společně s paní Wintrighamovou, které změní jejich vzájemný vztah.
Všechno vede nevyhnutelně k následné krizi - vraždě, která pozmění osudy některých z postav. Ale i pro ty, kterých se nedotkne, znamená uplynulých dvacet čtyři hodin změnu jejich osudu.

Autorovy další knížky

Louis Bromfield
americká, 1896 - 1956
2006  84%Když nastaly deště
1992  76%Paní Parkingtonová
1946  84%Noc v Bombaji
1970  50%Farma
1940  82%Časný podzim

Kniha Dvacet čtyři hodiny je v

Právě čtených1x
Přečtených27x
Doporučených1x
Knihotéce22x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x