Dvaadvacet fragmentů

Bianca Bellová

Krátké, ale zásadní životní okamžiky Tlumočník se účastní turné českého orchestru v Japonsku, které nabere nečekaný směr. Manželka bohatého podnikatele chystá svému muži oslavu v Kalábrii, ale při domluvě s taxikářem dojde k nedorozumění s nečekanými následky. Teenagerka se vrací se svými rodiči a tetou z pohřbu na české vesnici, cestou jim dojde benzin — a vtom se objeví neznámý noblesní pán. Někdo, někdy, někde… Hrdiny povídek Biancy Bellové potkáváme v okamžiku, kdy se jim děje něco podstatného, ačkoli je to jen okamžik v jejich životě, fragment příběhu. Nevíme, jak začal, a někdy ani netušíme, jak skončí. Přesto nás zkušená autorka obratně vtahuje do dění a i na krátké ploše povídky opět prokazuje svou jazykovou brilantnost a stylovou vybroušenost. Každý, kdo se ponoří do jejího nezaměnitelného světa, bude odměněn celou škálou emocí, ale i humorem, a někdy až hororovou atmosférou.... celý text

Komentáře knihy Dvaadvacet fragmentů

petra7778
04.11.2025

Dvaadvacet krátkých, většinou vtipných, ale i velmi chytrých povídek z různých prostředí ať už dle místa nebo z různých prostředí socioekonomických. Najdete tady tedy povídky od havířů, od muzikantů, námořníků, studentů, divadelníků, od matky s dětmi nebo z vesnice a jejich příhoda z hodů, nebo z prázdninové vesnice.

Každá povídka je něčím jiná, má trochu jiný jazyk, je jinak psaná, z nějakého jiného pohledu a přesto do sebe báječně pasují. Některé vás jen pobaví, některé jsou trochu drsnější, jiné vás vedou k zamyšlení, v některých vidíte sama sebe nebo někoho ze svých blízkých, některé ve vás zanechají dobrou náladu, jiné zase trochu smutku.

Mezi ty, co mě nadchly patřila hned ta první povídka, o hornících a jejich čekání na Zazrak, ta mě moc pobavila. Va tutto bene, tato povídka mě překvapila, aneb to prostě nevymyslíš. Stejně jako O neposlušných kůzlátkách. Další skvělá byla trošku tajemná Erna se rozhodla odejít. Nebo povídka z vesnice Za Jožků, jak někdy věci, které tak vypadají ve skutečnosti tak nejsou a můžou změnit život vcelku výrazně. A další venkovská Červenec, kde zjistíme, že i drobnost nám někdy může zachránit život.

Jsou i povídky, které mě úplně nesedly, ale to u povídkových knih bývá časté a bylo jich jen pár. Ostatní mě opravdu bavily a četly se samy. Styl autorky se mi líbí, baví mě a ráda si od ní ještě něco přečtu. Tyhle povídky určitě za přečtení stojí a doporučuji je.

Moc děkuji za zaslání knihy na recenzi Nakladatelství Host Brno.

skalek
28.10.2025

Moc hezké povídky....u kterých jsem se zasmála ...Noblesní pán ...i trochu bála Černá mazda...každý si najde tu svou...
Děkuji p. Bellová

los
17.10.2025

soubor povídek z první poloviny dvacátých let (jen jedna starší), původně psaných pro literární časopisy nebo nějakou tematickou antologii více autorů, každá je jiná, námětem, stylem, vyzněním: anekdota, folklor, nostalgie, děs a hrůza, ze života, smutek, historie, přítomnost, krimi zápletka, vesnice, jiné země a kultury, lyrika, dětství, milenecké vztahy, křivdy, odplata, uplývání času, smrt atd. atd. - a kupodivu takhle pohromadě to funguje a dokazuje, že Bellová je vynikající právě v krátké próze, že dokáže úsporně a trefně načrtnou zápletku, zachytit náladu a vrcholný okamžik, překvapivě pointovat, jednou větou obrátit smysl celé črty, pracovat s různými vrstvami jazyka, všímat si překvapivých detailů, a hlavně vybrat neotřelý námět z málo známého prostředí = za mě to nejlepší z Bellové, prostě doporučuju nejen "povídkářům"

konkrétně třeba úžasně pointovaná "mc'ewanovská" povídka O neposlušných kůzlátkách; nebo "hospodská historka" Horáček shání stromek - to nevymyslíš...

EvikU.
10.10.2025

Krátké úderné a výstižné povídky jsem přečetla jedna radost. Neuvěřitelně výborně vystihnuté charaktery postav v povídkách. Ač čtu více beletrii, romány, tak tyto povídky jsou opravdu povedené.

Zlomek života každého z nich. Zachovali bychom se stejně ve stejných situacích? Z první povídky jsem byla trochu v šoku, v další jsem poznávala chování svých známých, v jiné jsem poznala svou rodinu. Skoro v každé postavě šlo najít chování lidí, které znám ze svého života.

Je vidět, že autorka pozoruje své okolí a dokáže to využít ve svůj prospěch. Samozřejmě ne všechny úplně sednou, ale některé sedly jako zadek na nočník. Povídkové knihy jsou fajn, že nemusíte držet hlavní linku příběhu. Pokaždé jste někde jinde a s někým jiným. Dobré jako odreagování před spaním. Každý den jedna povídka podaná jedinečným autorčiným humorem.

Na odreagování jako dělaný. Líbí se mi, jakým stylem autorka píše. Tato povídková kniha patří mezi moje oblíbené knihy povídek. Pro čtenáře povídek a českých autorů,moc doporučuji.

Jane2016
05.10.2025

Znáte autorku Biancu Bellovou? Nebo vám něco říkají její tituly Mrtvý muž, Transfer či Neviditelný muž? Pokud ne, určitě byste to měli napravit! Já jsem se s její tvorbou setkala teprve nedávno, ale okamžitě si mě získala. Její příběhy mají zvláštní sílu, jsou syrové, lidské a pokaždé ve mně zanechají něco, co se mi ještě dlouho honí hlavou.

Když jsem si přečetla anotaci její nové knihy, hned jsem věděla, že si ji musím přečíst. A udělala jsem moc dobře. Autorka v ní vypráví příběhy postav v těch nejzajímavějších a nejosudovějších momentech jejich životů. Každá povídka je jiná, některá mě zasáhla víc, jiná méně, ale dohromady tvoří celek, který působí silně a promyšleně. Musím říct, že tuhle novinku řadím mezi to nejlepší, co jsem od Bellové četla.

Příběhy jsou krátké, ale úderné. Žádná zbytečná slova, žádné okázalosti, a přesto v nich najdete tolik emocí, že se od nich těžko odtrhnete. Já osobně jsem měla dočteno na jeden zátah a po zavření knihy jsem si musela dát chvíli pauzu, jen abych všechno vstřebala.

Za mě parádní čtení na dlouhé podzimní večery, a skvělá volba pro každého, kdo má rád příběhy, které mají hloubku a přesah.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Bianca Bellová také napsal(a)

Bianca Bellová
česká, 1970