Dva týdny s královnou

Dva týdny s královnou https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91453/dva-tydny-s-kralovnou-91453.JPG 4 21 9

Colinovi je dvanáct a láká ho všechno, co se dá vědecky prozkoumat a objasnit. Také má mladšího bratra Luka a má ho moc rád, i když ho pěkně štve, jak mu rodiče pořád nadržují. Jednoho dne - zrovna o Vánocích - postihne Luka uprostřed hraní podivná nevolnost. Výsledek vyšetření je bohužel nepříznivý. Colin, kterého rodiče pošlou na nějaký čas k příbuzným do Londýna, ale nehodlá trpně čekat. Píše kvůli Lukovi i samotné královně a dokonce se pokusí k ní vloupat, jen aby pro brášku získal toho nejlepšího doktora na světě. Při shánění pomoci se také seznámí s mladíkem Tedem, který denně navštěvuje svěho nevyléčitelně nemocného přítele. A právě toto setkání mu otevře oči - pochopí, že jeho místo je vedle Luka, a vymůže si návrat domů, do Sydney. Kniha o smíření se s nevyléčitelnou nemocí člena rodiny, o ujasnění vztahu mezi sourozenci a nalezení místa v rodině, o pochopení, že někdy ani snaha a pevná vůle nemůže nic změnit.... celý text

Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Two Weeks With The Queen , 1990


více info...

Přidat komentář

evelýny
06.07.2023 5 z 5

Hluboké, vážné téma, uchopeno bezbřehou fantazií dvanáctiletého australského kluka. Příběh fiktivní, hodně nadnesený, neskutečný. Vzhledem k tématu a protože je určen hlavně dětským čtenářům, je napsán citlivě, vtipně, zábavně.
Příběh hodně emocionální. Pro mě velké překvapení, i když nevím, zda bych já četla ve svých dvanácti letech. A nevím, zda bych dala číst svým dětem. Opravdu nevím, i když na téma umírání by neměl být nikdo sám. Bohužel vím, jak lze lehce zatížit křehkou dětskou duši.

Já preferuji svobodu a tím dar volby. A svoboda rozhodnutí byla v tomto příběhu velmi dobře prezentována.
Tleskám...

broskev28
13.04.2023 5 z 5

Spousta čtenářů zná válečnou sérii Morrise Gleitzmana, která je úchvatná. Ale mě vůbec nenapadlo, že tento australský autor už vytvořil i jiná, podobně vydařená díla. Díky jednomu podzimnímu semináři a díky lektorce z knihovny Jiřího Mahena jsem se dozvěděla o knize Dva týdny s královnou.
Nelenila jsem, sehnala jsem ji v antikvariátu (rok vydání 1999) a teprve teď jsem se k ní dostala. Přečetla jsem ji na jeden zátah a tleskám: je podobně skvělá jako Kdysi, a i když nepojednává o časech válečných, přesto je tuze smutná. Jenže to je právě ta záhada - netuším, jak to M.G. dokáže, ale ta kniha je současně úsměvná, milá, tolerantní, lidská, naučná, prostě bych mohla uvést spoustu adjektiv, které z ní dělají úžasný zážitek, a to nejen pro dětského čtenáře.
Takže určitě doporučuju: jestli na ni někde narazíte, neváhejte! Postavy Colina či Alistaira budou patřit k nezapomenutelným, alespoň pro mne.


lenkaabooks
01.04.2022 4 z 5

Pro čtenáře od 10 let.
Colinovi je 12 let a těžce mu onemocněl mladší bratr. Rodiče se rozhodnou poslat Colina do Londýna, ten se brání a pak si uvědomí že v Londýně žije královna a ta určitě zná nejlepšího doktora na světě. Příběh je tzv přitažený za vlasy, je psán nevěrohodně, no taky je určen dětem, přesto na mě velmi zapůsobil. Je to křehké, dojemné a velmi láskyplné.

LéňaM
01.03.2020 2 z 5

Cekala jsem od knihy daleko víc.
To co autor chtěl říct jsem asi pochopila.
Četlo se dobře.

daniska
07.06.2019 5 z 5

Smutný příběh.

saruse
08.06.2017 5 z 5

Nádherné. Přečetla jsem za jediný večer. Doufám, že přemluvím syny, aby se zkusili začíst. Toto téma je smutné, ale je mezi námi, mnoho lidí jej prožívá. Sice Colinova alotria v Londýně mi přišla místy přitažená za vlasy, ale styl, hlavní téma, myšlenkový a emocionální svět hl. hrdiny a závěr, to vše mě drželo u knihy, dokud jsem se slzami nedočetla. Co hledáme my dospělí v knihách? Nejen zábavu a relax, ale také konfrontaci s příběhy, které jsme mohli prožít nebo jsme i prožili nebo někdy prožijeme my sami. A děti to mají zrovna tak. A spousta z nich se svými blízkými v rodině nebo s kamarády prožívala těžkou nemoc. Chránit je před tím tak, že se budeme tvářit, že tato věc neexistuje, je nesmysl. Smysl mají takto citlivě napsané knihy s krásným poselstvím.

vikimi
11.07.2014

Smutná kniha, která mě neoslovila. Přišlo mi toho nějak moc, splácané dohromady. Nebavilo mě to :/

silhavaA
30.10.2013 5 z 5

Krásná a silná knížka. Vždy když nemám, co číst, si ji vezmu a popláču si u ní.

Denaille
12.01.2013 5 z 5

Tuhle knihu jsem četla někdy ve čtvrté třídě na základce, kdy mě rozbrečela snad hned třetí stránka. To, že jsem si ji po deseti letech přečetla znovu na množství probrečených kapesníků moc nezměnilo. Je to kniha pro děti, ale fakt, že jsem ji i v mém věku stále propadla buď něco svědčí o mé osobnosti (jo, jsem trochu citlivka) nebo na té knize opravdu něco bude. A kdyby ne, tak kniha pro děti je to skvělá, i když se zaobírá až moc smutným tématem.

Štítky knihy

pro děti sourozenci pro mládež příběhy pro děti

Autorovy další knížky

Morris Gleitzman
australská, 1953
2016  92%Kdysi
2017  95%Potom
2019  95%Když
2020  91%Brzy
1999  90%Dva týdny s královnou

Kniha Dva týdny s královnou je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst24x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x