Dva roky záklaďákem aneb jak to bylo doopravdy

Dva roky záklaďákem aneb jak to bylo doopravdy https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154120/bmid_dva-roky-zakladakem-aneb-jak-to-bylo-doopravdy-154120.jpg 3 2 2

Co bylo kádéčko, pádlo, bigoš, hadice? Byla šikana všude? Jak veleli a jak se chovali důstojníci ČSLA? Na tyto a jiné otázky vám odpoví humoristický povídkový román, který nás vrací před rok 1989.

Žánr:
Literatura česká

Vydáno: , Tribun EU
více info...

Přidat komentář

Jack Bauer
16.11.2022 2 z 5

Vzpomínková kniha na dva roky prázdnin, které téměř nikdo nenáviděl, ale schází mě tam více o šikaně, je tu jen krátký odstavec. Křišťálovou noc ani splachování hlav do wc jsem naštěstí nezažil, ale ani bych to nepodstoupil. I tak to byla velká pakárna mezi cikánama a bigošama. Nikdy jsem to nepochopil, proč si nováčci (zobáci) tohle nechali líbit. Zase jenom o tom, jak se měl jeden na vojně celkem dobře. Na cvičení řízek? Ten jsme měli za celou vojnu jen 2x na vánoce, když někdo nechtěl rybu. A bonzovat plukovníkovi, že na ně nezbylo? My dostali za celý den v kruté zimě na cvičení na Šumave jen 2 švestky!!! a kdo si neukořistil kůrky tvrdého chleba tak nejedl. K pití voda ze zamrzlého potoka. Rano trocha horkého čaje, což byl luxus.
Řidiči se nesměli trestat basou natvrdo? U nás běžně choili řidiči do basy. Koláče, koblihy? My měli k večeři asi půl roku po sobě každý den!!! kolínka s rajskou, tudíž se na večeři nechodilo a šlo se rovnou do Army. A k snídani stále dokola sardinky v tomatě. Za celou vojnu jsem to nezažil a ještě si stěžovat, že nezbyly koblihy? Zavádějící název ... jak to bylo doopravdy, u nás to bylo úplně jinak.
U nás se místo déčka říkalo manták nebo mongol. A těch tu bylo asi 90%, aspoň na naší rotě, kam jsem se jako řidič dostal asi proto, že jsem odmítl vstoupit do KSČ a PŠM mě nic neříkalo. Samej Lakatoš a mongol. Absíci a pětimetři byly naprosto normální lidi, studovaní a ty samozřejmě mezi idioty, kteří drželi při sobě nebyli v oblibě. Prostě kniha o vojákovi, který pravou vojnu nezažil a měl se tak dobře, že o tom musel napsat. Doopravdy i z doslechu jiných posádek to bylo úpně jinak. Ještě nikdo nenapsal knihu o pořádné šikaně , jak někteří se raději zastřeli na stráži což jsem viděl pouze v jednom tv filmu.

petrkubat1979
15.01.2014 3 z 5

Kniha spíš popisuje průběh základní vojenské služby, než aby šlo o humoristický román. Nebylo to špatné, ale veselých historek bylo trochu málo a děj se občas vlekl.


Štítky knihy

základní vojenská služba, branná povinnost

Autorovy další knížky

Petr Gruber
česká, 1963
2013  57%Voják Říše a svědomí
2012  50%Dva roky záklaďákem aneb jak to bylo doopravdy
2021  80%Zemřít dvakrát
2023  70%Policajtem snadno a rychle

Kniha Dva roky záklaďákem aneb jak to bylo doopravdy je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chci si koupit1x