Moc
Zatímco Markus proniká hluboko do znalostí mistrů magie, Arken spřádá tajemné plány a svět Prachu pomalu odhaluje svou skutečnou tvář. Odkud se všeobklopující zdroj magie vzal, co se stalos Prelypťany a jaký osud bude určen Markusoviv nadcházejícím boji, který zcela jistě změní uspořádání celého světa? Vítejte ve druhém díle trilogie Dustworld, nabitém nebezpečnými relikty z dávných dob, o třídu náročnější magií a sledujte trnitou cestu za tím, co chce každý mistr Akademie… Za mocí.... celý text
Komentáře knihy Moc
Vracíme se zpět na Akademii a do Starého města. Markus nám v mnohém dospěl. Již nevidí svět jen černobíle. Zjistil, že neexistuje pouze dobro nebo zlo, a že ne vše, co mu doposud bylo tvrzeno musí být nutně pravda.
Markus se sice vrátí na Akademii, kde rozvíjí své magické schopnosti i svá přátelství s ostatními studenty, ale ve skutečnosti ho více zajímá záhadný svět Prelypťanů, kteří na Zemi žili před tím, než se objevil Prach - všeobklopující zdroj magie. A v tomto bádání mu může pomoci jen jeden jediný člověk. Arken. Ano, právě ten, kterého se všichni bojí.
Četli jste někdy knihu, ze které se v průběhu děje vyklubal úplně jiný žánr? Já tohle wow překvapení zažila poprvé u Naslouchače od P. Stehlíkové. No, a teď podruhé.
Autor knihu začíná hned na úvod slovy.
,,Četli jste pozorně?"
A já si troufám říct, že snad ano. Proto mě v tomto díle nepřekvapilo, že se z fantasy stal trochu jiný žánr. A jsem za to vlastně velmi vděčná. Co vděčná, já to úplně miluji.
,,Doufám, že naše selhání pro vás bude varováním."
U prvního dílu jsem psala, že je vidět, že se autor malinko inspiroval HP. Tady už žádná podobnost není. Tenhle díl je naprosto originální, a já obdivuji, jakým směrem se to vlastně celé ubírá, to chtělo vážně koule.
Neskutečně mě bavilo střídání linky ze světa Prelypťanů s tou Markusovou. Dodalo to příběhu perfektní dynamiku a já jsem se vždy těšila na to, co se nám z minulosti zase poodhalí.
Je pravda, že některé pasáže, hlavně ve škole, byly ještě malinko zdlouhavější. Zkrátka je vidět, že autora baví vymýšlet tu magii úplně do nejmenších detailů, kterou mnohdy my jako čtenáři asi nedokážeme už úplně ocenit. Nebo aspoň já. Kolikrát jsem se v magické formuli na dva řádky fakt ztrácela. A ta latinská slova pak už jen přeskakovala.
Naopak politika a intriky, to mě bavilo moc.
V prvním díle mi chyběla mapa. Při čtení druhého dílu jsem pochopila, proč v knize není. Ledaco by se totiž mohlo prozradit.
Rozhodně je vidět jak Markus s každým dílem roste. A nejen Markus, ale i sám autor. Díl je mnohem promyšlenější, dynamičtější a přináší i velké wow momenty.
A ten závěr, to je naprostá pecka. Chci brzy, co brzy, nejlépe teď hned číst další díl.
Na druhú časť som sa tešila a teda očakávala som od nej, omnoho viac, ako od prvej časti...
Markus trávi prázdniny u rodičov, avšak nie je vôbec šťastný, keďže kamarátov tam už nemá a čím skôr sa chce vrátiť zase do školy a byť s jeho priateľkou Mirabel a ostatnými.
Okrem toho, je stále v kontakte s Arkenom a tým pádom, som si hneď povedala, že to nemôže dopadnúť dobre...
Markus sa po návrate do školy, stane Empatom, čo vôbec nie je ľahké a budú ho čakať veľké rozhodnutia, aj v rámci priateľstva.
V knižke spoznávame aj inú dejovú linku - Prelypťanov. A tu sa musím úprimne priznať, že mi toho prišlo až príliš a miestami ma to nudilo.
Avšak celkovo sa v druhej časti, rozširuje magický svet s náročnejšími zaklínadlami, je tam viac bojov, napätia, oddanosti a ja som teda zvedavá, čo si pre nás autor pripraví v tretej časti a to aj napriek tomu, že som z tejto druhej časti nebola ničím viac okúzlená, ako z prvej.
Stále mi v knižke chýba mapka.
Druhý díl to posouvá do mého top výběru! Ta hravost s kouzly je perfektní a těším se na finále! Nevím, jak ostatní, ale naprosto nečekané spojení dějových linek mě dost dojalo. Svět Prelypťanů je cool ;)
Druhý diel série Dustworld začína počas prázdnin, ktoré Markus trávi u rodičov doma. Markus je stále v kontakte s Arkenom a dostáva sa k starému artefaktu. Prostredníctvom nej mu Arken zobrazuje dávnu minulosť Prelypťanov.
Musím sa priznať, že od druhej časti série som toho očakávala viac. Viac akcie a napätia. Avšak aj v tejto knihe sa autor venuje životu na škole. Je pravda, že v knihe je určite viac akcie ako v prvej časti, ale chcelo by to ešte niečo na vygradovanie deja.
Pomedzi hlavný príbeh sa stretávame aj s dejom zo sveta Prelypťanov. Z týchto častí knihy som bola zo začiatku trochu zmätená a nevedela som, čo od toho čakať. Nakoniec ma ale zaujali a vyvolali vo mne množstvo otázok, ako to celé do seba zapadne a ako sa svet Prelypťanov prepojí so svetom, v ktorom Markus teraz žije.
Som zvedavá, ako toto celé dopadne a ako bude príbeh pokračovať. Verím, že finále série bude skvelé a všetky otázky budú zodpovedané.
Kniha začíná v době, kdy Markus tráví prázdniny u rodičů. Bohužel je osamělý, neboť se setkává ze strany bývalých kamarádů pouze s nepochopením a výsměchem. Ke konci volna se k němu přidává Mirabel a zároveň je v kontaktu s Arkenem. S Mirabel odjíždí do školy a následuje učivo druhého ročníku, kde se rozhodne jejich specializace.
V průběhu roku se studenti dostávají i mimo Akademii, navštěvují jiná města a zažívají dobrodružství a opravdové souboje, všichni si procvičují své zaměření. Do toho se s Markusem pravidelně spojuje Arken a postupně mu odkrývá historii Prelypťanů a poznání, co je to vlastně Prach. Celou dobu je to o zkouškách, jak školních, tak věrnosti a hlavně lásky, a o tajemstvích. Konec druhého dílu je tak otevřený, jak jen může být.
Kniha se čte mnohem lépe než předchozí díl, je více akční, ale i děj je zajímavější. Do toho je další linka, kdy v první chvíli člověka napadne, zda to nepatří do úplně jiné knihy.
Recenzia
Moc 2.časť
Dustworld
Adam Ficenec
Opäť kniha, ktorú sa oplatí prečítať ak máte radi tento žáner.
Markus sa spolu so svojími spolužiakmi dostáva do druhého ročníka. Stáva sa empatom. To či sa mu podarí dokončiť ročník pri tak ťažkom zameraní je otázkou na, ktorú odpoveď nájdete v knihe. Okrem, tých školských skúšok čakajú na Markusa aj ďalšie skúšky. Skúšky lásky a dalo by sa povedať aj oddanosti.
V knihe sa dostávame aj do sveta Preliptanov. Je to zaujímave, ale zo začiatku, som mala pocit, akoby som čítala inú knihu. Dozvedáme sa veľa o ich politických zameraniach a jednotlivých krajoch. Opäť sa opisujú premyslené boje, ktoré prebiehali a zaklínadlá, ktoré používali, čo dodávalo deju napínavosť.
Súrne potrebujem 3 časť a dozvedieť sa ako bude Markusov príbeh pokračovať.
Druhá časť o Markusovi nás privadza do druhého ročníka na Akadémii, kde Markus zisťuje, že je najlepším adeptom na to stáť sa Empatom.
No túžba po odpovediach a chuť ísť si za svojím Markusa navedie do rúk úhlavného nepriateľa Akadémie.
Čoho všetkého bude Markus schopný a dokáže odolať?
Druhá časť bola opäť o výcviku magických schopností, povýšili na lepšie a nebezpečnejšie zaklínadlo, no veľa bolo aj o politike a rôznych stretnutí.
Veľmi sa mi páčil boj, konečne okúsili čo všetko sa naučili a bolo to fascinujúce.
Celý čas som si kládla otázku či Markus robí dobre a som zvedavá ako jeho rozhodnutie ovplyvní tretiu časť príbehu.
Whoa. Kde první díl byl rozjezd, druhý chytá obrátky. Vedlejší příběh přímo navazuje na masivní plot twist z prvního dílu, který knihu překlápí do nečekaného směru. Víc říkat nebudu, ale je to osvěžující. Markus už není "vyjukaný prvňáček" a jeho tajemství (a v nepodlední řadě unikátní talent) způsobují větší a větší rozkol mezi ním a jeho vrstvevníky, který vyvrcholí mrazivým závěrem. Tohle bude ještě zajímavý. Nová místa, nová kouzla, nové artefakty a více akce (Letinor je top - líbí se mi, jak Markusovi roste síla a spolužákům hřebínek). Navíc magie je opravdu složitá a myslím, že lidem dá opravdu zabrat jí pochopit. Tady se ovšem necucá z prstu a je neuvěřitelné, že to všechno autor stihl vlastně i vysvětlit. Druhý díl je jiný, je rychlejší a sebevědomě si připravuje půdu pro finále. Jsem opravdu zvědavý, jak to dopadne, protože v tuhle chvíli nemám ponětí. A to je v rámci takovéhle fantasy opravdu nečekaná vzpruha.

95 %
52 %
60 %

(SPOILER) No to mě...!
Jakože fakt hoodně velká změna.
Ano, četla jsem pozorně, ale i tak jsem byla začátkem knihy neskutečně zmatená než to poznání do mě narazilo jako rozjetý vlak...
Takže ani omylem fantasy čarodějnický svět, ale POSTAPO!
Jakmile jsem vstřebala tenhle fakt, začala jsem si spojovat nejdříve jakoby nesouvisející záležitosti.
Takže Prach, jo?! No to je ale pořádně ďábelský nano prach ovládaný latinou.
A k tomu ještě "relikty" v podobě pušek a pistolí a taky granáty, miny a dynamit. A taky jízdní kolo :-D
Opravdu se moc těším na pokračování, opravdu to chce hodně vysvětlování...
- co se stalo s lidstvem? Nemělo přeci v blízkém dosahu nic vyrobeného, tedy ani zbraně, kterými by se mohlo pozabíjet. To lidé umřeli hlady? A kde je pak paměť lidí? První generace si musely pamatovat, co se stalo, takže musely vzniknout legendy, které by se předávaly po generacích.
- opravdu se poučí? Zatím to na to rozhodně nevypadá, protože co Prach dá i může vzít a pokud na něm má být založena nová civilizace...
Každopádně druhý díl jsem vyloženě zhltla a nejvyšší počet hvězd si jednoznačně zaslouží.