Duševní aristokratismus

Duševní aristokratismus https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164104/bmid_dusevni-aristokratismus-Ex1-164104.JPG 4 49 8

Výbor z filozofických děl - Vznešený člověk a Dionysos. Vyšlo v rámci Bibliotéka Henriada, založená nakladaetlem Bohuslavem Hendrichem. Úvod - překladatel Dr. Vítězslav Tichý.

Přidat komentář

Jirka430
včera 5 z 5

Svými spisy proměnil německou (evropskou) filosofii, do té doby "zkostnatělou". Odvrací se od starých křesťanských dogmat, jelikož jsou proti růstu člověka (do jeho velikosti - až k nadčlověku). Mnohé jeho ideje jsou chladné, až bezcitné, jiné jsou poetické a krásné (metafysický pohled na svět v čase). V každém případě Nietzsche předkládá složité mechanismy světa s duší básníka: "Zvíře, které trpí na světě nejvíce, vymyslilo si - smích."

honys
06.09.2023 5 z 5

Dovolím si navázat na komentáře níže, raději než soudobé plytké a pseudomoudré příručky (sračky) si přečtěte Nietzscheho. Jedna věta vám dá mnohdy více podnětů k zamyšlení, než celá kniha komerčního autora.
P.S. V antikvariátu stojí 49 Kč.


ozzak
10.04.2021 4 z 5

klasické dílo moderní filosofie

hu_87
10.12.2020 5 z 5

Nietzsche, ten chvilkama narcistický ničema, který může podle některých postrádat duševní zdraví, ba i zdravou empatii vůči druhým, tady shrnul svoje myšlenky celkem srozumitelně a čtivě (plus, tohle je navíc strašně malá knížečka, takže bonus pro toho, kdo nemusí četbu). Téma nadčlověka, nazývání člověka netvorem a celkově ten pohled, co není ani nijak přehnaně optimistický a nezaměřuje se na člověka tak, jako mají někteří autoři ve zvyku - to je tak úžasně přímé, upřímné a neotřelé.

Miro.slav
12.08.2020 5 z 5

Perfektne podaná a do vrecka vhodná kniha Nietzscheho myšlienok o aristokratickosti a duševnej vznešenosti. Odporúčam ako prvý krok na ceste k dielam elitárskych mysliteľov. Hlavne v dnešnej hypermodernej dobe plytkej pseudozábavy a pseudointelektuálnosti je dobré mať Nietzscheho dielo po ruke.

DarthSoren
07.02.2020 5 z 5

Nietzscheho myšlenky mají sílu. Není to jenom prachprosté blekání, téměř ve všech jeho myšlenkách je ukryto zásadní a často velké poselství. Jenom to chce číst s porozuměním a snažit se nahlédnout "za oponu".

"Typus mých učedníků. Těm lidem, po nichž mi něco je, přeji utrpení, opuštěnost, nemoc, špatné nakládání, znehodnocení, přeji si, aby jim nebylo neznámo hluboké pohrdání sám sebou, muka nedůvěry k sobě, bída přemoženého, nemám s nimi soucitu, neboť jim přeji to jediné, co může dnes dokázat, má-li někdo cenu či ne - aby vydržel."

DeepSea21
21.06.2019 5 z 5

Pro mě zatím jediná kniha na kterou jsem se musel opravdu vážně soustředit a číst po pár stránkách. Super.

escritor
30.12.2011 4 z 5

Knihy od Nietzscheho mě vždycky umožní absolutní odstup od věci.
"Čím více práva se vzdávám a stavím se na roveň s jinými, tím více se dostávám pod panství nejprůběrnějších, konečně pak nejpočetnějších. Podmínka, kterou má v sobě aristokratická společnost, aby mezi svými členy udržela vysoký stupeň svobody, je krajní napětí, které vzniká z existence protikladného pudu u všech členů: vůle k vládě."