Duše našich mazlíčků

Duše našich mazlíčků https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393303/bmid_duse-nasich-mazlicku-mz7-393303.jpg 4 46 17

Pouta, které nás vážou k našim domácím mazlíčkům, často přesahují slova a jsou hlubší než mnohé z našich mezilidských vztahů. Jaká je povaha těchto blízkých vazeb? A co když náš vliv na domácí mazlíčky, a to jak v životě, ale i v nemoci a smrti, je mnohem silnější, než jsme si kdy mysleli? David Michie čerpá z dávné buddhistické moudrosti a podpořen objevy moderní vědy poskytuje fascinující pohled na zvířecí vědomí. Ukazuje nám, že domácí mazlíčci, se kterými sdílíme život, tu nejsou jen náhodou. Ať už má váš zvířecí společník srst, peří nebo ploutve, David Michie nabízí cenné rady, které nejenom zlepší váš vztah v každodenním životě, ale také pomohou v nelehkých dobách jejich umírání. Duše našich mazlíčků je napsána s humorem a soucitem a okořeněná skutečnými příběhy z celého světa. Ukazuje, že naši zvířecí společníci mohou patřit mezi naše nejvzácnější přátele a jak jsou naše životy tím, že jim věnujeme péči, nesmírně obohaceny. „Nedávno jsme ztratili několik domácích zvířat a tato kniha nám pomohla obtížné období zvládnout. Také nás všechny inspirovaly rady jak se zvířaty meditovat - přineslo nám to mnohem víc klidu.“ – David D. Unger... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Literatura naučná , Příroda, zvířata

Vydáno: , Synergie
Originální název:

Buddhism for Pet Lovers


více info...

Přidat komentář

lara25
30.06.2023 5 z 5

Nedám na knihu dopustit. Mnoho užitečných rad i opečování našich emocí, pokud nás opustí naše milované zvířátko.
Knihu doporučuji Všem, když mají trapení s nemocí, nebo jim umírá blízká chlupatá dušička. Stále z knihy čerpám a dodává mi naději, taky radí co mám dělat ve chvíli, kdy někdy už ani sama nevím.
Kniha není jen o smrti a nemoci, ale i o vztahu s našim milovaným zvířetem.

marci8
29.12.2021 3 z 5

Kniha je pěkně napsaná. Líbí se mi příběhy se zvířaty, protože jsem velký milovník zvířat. Zase ale nejsem budhista a tady budhismu docela dost. Nejsem proti té filosofii a některé myšlenky jsou zajímavé. Po přečtení jistě někteří více porozumí svým zvířatům a najdou k nim cestu. Místy je kniha i velmi dojemná. Určitě doporučuji přečíst, pokud máte nějaké zvířátko a nebo ho chcete pochopit. Pokud se majitel se zvířetem doplňuje a rozumí mu, zavládne v domácnosti krásná atmosféra.


Popko
21.12.2021 3 z 5

Místy velmi krásně psaná kniha o našich chlupatých miláčcích, kteří mají dušičku, misty orientovana až moc na buddhismus.

GYROTOURBILLON
09.11.2020 4 z 5

Zajímavá kniha o našich mazlíčcích. Nedávno nám zemřel papoušek ,čili kniha poskytla formu útěchy , co a jak jsme při 14 letém životu papouška v naši rodině pro něho , ale i pro nás udělali dobře a co ne. Jsem rád , že těch negativních věcí nebylo snad mnoho. Autor se poměrně obsáhle věnuje buddhismu , což je kapitola sama o sobě.

DreamerX9
23.08.2020 3 z 5

Krásná kniha a krásný spirituální pohled do nitra zvířat. Někdy je až dechberouci co vše zvířata vnímají. Rozhodně doporučuji všem kdo máte mazlíčky. Ke zvířatům by se mělo chovat s úctou a vážit si jich za to, že nás mezi sebe přijali s láskou ačkoliv my jim jí vždycky nevracíme.

Ashi
12.08.2020 4 z 5

Přiznám se, že ač mám autora ráda, četla jsem od něj i další kniha, tak mě tato maličko zklamala. První polovina knihy je o tom jak jsou zvířata úžasná - ta se četla dobře. Druhá polovina je o pohledu buddhismu na umírání a znovuzrození zvířat. Možná je to tím, že jsem se už knih na toto téma přesytila, ale pohled buddhismu mi přijde "divný". Skoro mi přijde, že si "vymysleli", že duše se převtěluje 49 dní jen proto, aby lidi netruchlili dlouho a touhle "pohádku" se měli uklidnit. Zároveň, ale musím dodat, že rady ohledně vnímání mazlíčků, soustředění se na jejich potřeby je užitečné a potřebné. Je fajn si to uvědomit. Překvapuje mě, že je autor proti utrácení zvířat, ale i já kdysi začala mít pocit, že si tím mnoho majitelů ulehčuje práci a daná zvířata vlastně ani netrpí. Také mi přijde lepší nechat zvíře uhynout přirozeně, pokud samozřejmě situace není opravdu závažná a prokazatelně útrpná. Domněky o telepatii mě zaujaly, ale myšlení v duchu na psa, ho bohužel nepřivovallo, no budu to ještě zkoušet.

CrazyPiškot
19.07.2020 5 z 5

Citlivě napsaná knížka, kde člověk může najít spoustu moudrosti a pochopení pro všechny bytosti. Uvedené informace se dají krásně aplikovat nejen na mazlíčky, ale i do osobního života.

soukroma
26.02.2020 4 z 5

Tmářství (snad) skončilo, a tak (snad) vyjma psychopatů nikdo nepochybuje o tom, že "zvířata jsou myslící a cítící bytosti nadané vědomím."

Jakkoli některé základní prvky buddhismu (pořád) nechápu (karmickou opakovanou reinkarnaci, mantry) a s meditací si (zatím) netykám, v téhle knize je spousta zajímavých nových i známých myšlenek o domácích mazlících, jejich myšlení a vnímání světa, takže ji mohu doporučit opravdu každému milovníkovi "němé tváře." Aspoň první půle, druhá je už hodně "pro-buddhistická", ale docela vtipně podaná:

"Představa, že můžeme být šťastní jedině za předpokladu, že věci budou uspořádány jistým způsobem, je z buddhistického pohledu nešťastnou pověrou. V konzumní kultuře ji však živí zadavatelé reklam, kteří neustále přicházejí s novými problémy, které prý umí jejich výrobek řešit. ...
Buddhismus učí, že chceme-li prožívat hluboké štěstí a spokojenost teď i později, nezbývá než tyhle vlastnosti pěstovat v mysli. Chceme-li se vyhnout utrpení, musíme přestat vytvářet jeho příčiny."

Občas mi v knize ale něco (dle mého zásadního) chybělo, např. že zvířata nemají (náš) přebytečný proud až mišmaš myšlenek v hlavě proto, že se zásadně zabývají přítomností a nikoli minulostí ani budoucností (a to jim velice závidím).
A dost mě znepokojilo, jak autor přešel jednou neúplnou podkapitolkou, jedním odstavcem, zda se mají z domácích mazlíků násilím majitelů stát vegetariáni: s tím se vůbec nevypořádal, jen letmo zmínil, že pes je všežravec, ale už se neobtěžoval dodat, že kočka je na rozdíl od psa výhradní masožravec (jakkoli se nás lidi výrobci krmiv plejádou rostlinných součástí průmyslově vyráběného krmiva pokoušejí přesvědčit o jejich blahodárnosti), takže pokusy o krmení koček výhradně rostlinnou stravou se rovnají týrání zvířat a měly by být trestány měrou nejvyšší.

Inka063
06.09.2019 4 z 5

Z pohledu buddhismu a s láskou ke všem živým tvorům autor předkládá, jak bychom měli jednat s kočkami, psy a vlastně všemi živými tvory. Hodně tady zaznívá potřeba meditace i spolu se zvířecími kamarády pro její léčivé duchovní účinky i a pro naladění se na jejich duši, pro uklidnění a porozumění jim. Mluví se zde o reinkarnaci, o nutnosti lásky ke všem živým tvorům, protože tím člověk léčí i sám sebe. Mluví se zde i o škodlivosti euthanazie zvířecích miláčků a o nutnosti s nimi být v klidu a lásce v jejich posledních okamžicích a nechat smrt přijít postupně a tak, aby na ní bylo zvíře připraveno.
Je zde spousta moudrých a laskavých myšlenek. Pro milovníky zvířat balzám na duši.

Titina
28.07.2019 5 z 5

Nádherná kniha, která člověka milujícího svého mazlíčka ,donutí koukat na svět víc mazlíčkovýma očima.. I když autor upřednostňuje kočky a já jsem spíš psí člověk, je kniha naprosto úžasná a doporučuji ji všem milovníkům zvířat i lidem, kteří se chystají si mazlíčka teprve pořídit.

vterinka
04.02.2019 4 z 5

Očekávala jsem od knihy něco jiného. Netušila jsem, že bude až tak buddhistická. Čekala jsem něco podobného jako Dalajlámova kočka.
První polovina knihy se mi líbila a s některými myšlenkami jsem se ztotožnila, ale druhá polovina šla úplně mimo mě. Na převtělování a sedmitýdenní posmrtný mimotělní život a stav barda opravdu nevěřím, protože má víra má jiný názor, kterému věřím.
Každopádně věřím tomu, že každá cítící bytost má vědomí a zvířata rozhodně nejsou hloupá. Taky je pravda, že by si člověk se svým mazlíčkem měl užívat každou chvíli, jako by byla poslední.
Kdo je na buddhismus, tak ten bude z knihy nadšený. Já jsem trochu zklamaná.

Bezkyne9
24.01.2019 5 z 5

Prekrasna kniha, zanechala ve me hlubokou stopu... autorovi se opet podarilo jasnym a srozumitelnym zpusobem priblizit zaklady buddhismu, doporucuji vsem, kteri chteji prohloubit vztah se zviretem, s nimz sdili zivot :)

RenataP
17.01.2019

Krásné psaní o duši zvířat, o jejich roli v našich životech, o úhlech pohledu z jejich strany. Jedno si z knihy odnese každý: Zvířata mají obecně mnohem méně myšlenek v hlavě, žijí naplno přítomnost, vnímají náš svět jinýma očima, svými zostřenými smysly a intuitivně mnohem víc, než my. Vidí nás jinak, než my sami sebe. V jistém smyslu jsou duchovnějšími bytostmi než lidé. A měli bychom se od nich učit.

efka.saf
16.01.2019 5 z 5

Tahle kniha pro mě byla velmi neobvyklým zážitkem. Nejsem buddhistka, vlastně jsem o buddhismu měla jen velmi povrchní a povšechné informace. Spíše než náboženství jsem jej vnímala jako životní filozofii a tahle kniha mě v tom víceméně utvrdila. Už podle názvu slibovala jiný pohled na naše zvířecí miláčky a to určitě splnila.

Kniha mě zaujala jak svým názvem, tak svojí obálkou a já jenom čekala, až mi ji v knihovně konečně dají do oběhu :). Považuji se za velkého zvířomila a cítila jsem jako svou povinnost si knihu přečíst. A výsledek? Ráda bych napsala, že mi zcela změnila život, ode dneška je ze mě vegan, každý den budu meditovat za vůně tyčinek, na všechny se budu jenom usmívat a vést sebe i ostatní k jasnozřivosti. Tak takovou síla kniha bohužel nemá. Ale také to nebylo hlavním cílem knížky. Duše našich mazlíčků je pro mě kniha, která mi především otevřela mysl. Nakopla mě k přemýšlení nad spoustou věcí, které jsou pro mě v tuto chvíli více či méně přijatelné, protože některé myšlenky buddhismu jsou pro západního nezasvěceného člověka přeci jen trochu divoké. Pomohla mi podívat se na zvířata z jiného úhlu pohledu a v ledasčem mi otevřela oči. Hodně přínosné pro mě byly kapitoly zabývající se nemocemi a umíráním zvířat, což - jak autor sám píše - je pro naši západní společnost velmi traumatické období, zatímco buddhisté to považují za fascinující období změn a přerodu. Velmi oceňuji reálné příběhy od lidí ze všech koutů světa. Působily na mě opravdově a neměla jsem důvod jim nevěřit.

Duše našich mazlíčků je pro mě velmi přínosnou knihou, kterou určitě doporučuji i ostatním lidem. Pokud o věcech začneme třeba i jen jinak uvažovat, popř. něco z myšlenek vezmeme za své, je možné, že jsme položili další stavební kámen k těm, které před námi položili už jiní, kterým se příčí krutost na zvířatech a chtějí nějakou změnu. Vždy máme možnost něco a nějak změnit!

kakaba4818
30.12.2018 4 z 5

Přehledně a jasně z buddhistického hlediska podané téma života a umírání všech zvířat na naší planetě. Průběh a hodnota jejich současného života tady na Zemi, promítání do života posmrtného a možnosti reinkarnace - tedy i možnosti, že se se zvířecím přítelem můžeme ještě setkat. Seznámení s názory buddhistů ohledně zlepšení života zvířete pomocí meditací, lásky, pochopení a spolusdílení. Pohled na eutanazii, pojídání masa a zodpovězení jiných otázek, které si člověk často pokládá. Kniha se mi líbila, je určitě přínosem nových informací, co se zvířecí říše týče.

Shindo
30.11.2018

Nešťastne zvolený preklad názvu, neviem, či buddhizmus vôbec uznáva niečo ako "dušu". Navyše, osobne mám pocit, že od Dalajlámovej mačky sú Michieho knihy iba čistý biznis, nič viac...

KissinkaK
24.11.2018 5 z 5

Knihy Davida Michieho se dotknou srdce a nejinak to je i u této knihy. Doporučuju všem, kteří mají rádi zvířata. Také doporučuju sérii Dalajlamova kočka, krásně a poutavě vysvětlí základy buddhismu.