Duše Indiána a další zápisky Ohiyesa

Duše Indiána a další zápisky Ohiyesa https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141872/bmid_duse-indiana-a-dalsi-zapisky-ohiyes-GBF-141872.png 5 77 10

Ohiyesa, dakotský indián známý také jako Charles Alexander Eastman, je popisován jako „nejpronikavější a nejcitlivější z domorodých amerických myslitelů“. Byl nazýván „indiánským Thoreauem“. Narodil se v roce 1858 v jižní Minnesotě, navštěvoval postgraduální studia a radil americkým prezidentům. Vždy směřoval své úsilí k většímu porozumění mezi indiány a bělochy. Ke konci života se vrátil do rodných lesů Středozápadu a věnoval se tradičnímu životu, často najednou odešel na několik měsíců žít sám do lesů. V tomto druhém vydání autor a vydavatel Kent Nerburn čerpá z několika Ohiyesových knih, včetně jeho klasického díla Duše indiána, a splétá dohromady jednotlivé výňatky tak, aby nechal zaznít duchovní vizi, kterou jsou všechny Ohiyesovy spisy a promluvy prodchnuty. Kniha obsahuje Ohiyesův náhled na cesty ducha, cesty lidí, příchod bílých způsobů a jeho nářek za ztracenou vizí. „Nestojí snad za to, ochránit před zapomenutím něco z našeho indiánského ducha demokracie, kde Země, naše Matka byla zdarma pro všechny a nikdo se nesnažil ožebračit nebo zotročit svého bližního?“ ptá se Ohiyesa. „Skutečně, naše přispění národu a světu nelze měřit v materiální oblasti. Naše největší přispění je duchovní a filosofické.“ „Hladovíme po slovech a pohledu domorodých Američanů,“ píše Nerburn, „a nikdo nemluvil s větším rozhledem a srozumitelností než Ohiyesa.“... celý text

Žánr:
Náboženství , Biografie a memoáry

Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

The Soul of an Indian


více info...

Přidat komentář

Anikkk
11.03.2024 5 z 5

Krásna knižka... :)

asakz
11.09.2022 4 z 5

Je to řada krásných myšlenek o přirozeném životě ve světě bez peněz, lží a vypočítavosti. V průběhu čtení mne však mnohokrát napadla otázka, nakolik se jedná o autentické vylíčení indiánského života a hodnot a nakolik o idealizaci, ať už vědomou či nevědomou. Tato nejistota ještě trochu zesílila, když jsem teprve s doslovem zjistil, že se jedná o kompilát v některých ohledech upravený k větší politické "korektnosti" a podle představ vydavatele (což by jistě ocenil jak samotný Ohiyesa, tak čtenář - lehká ironie). Pak mi ovšem došlo, že na tom zas tak moc nezáleží - ty myšlenky mají svou sílu a mohou inspirovat k zamyšlení nad tím, kde naše civilizace sešla na scestí, bez ohledu na to, odkud pocházejí. Pokud vás tato kniha zaujala, rozhodně doporučuji pojednání Boží svět, které vyšlo v knize J. O. Curwooda Mrzáček z Peribonky (pokud se vám ji ovšem podaří sehnat, ale stojí to za to).


gab72
11.08.2022 5 z 5

Velice pěkně napsané, v základu stejné jako křesťanství. Dost hlubokých a zároveň jednoduchých pravd :). Každopádně všude, an obou stranách, najdeme lidi takové i makové.

Upanishad
15.01.2019

Jeden ze starších mužů, když jsem se ho zeptal, co si myslí, setrval dlouho v mlčení. Nakonec řekl: ,,Došel jsem k názoru, že tento Ježíš byl indián. Stavěl se proti hmotnému zisku a proti velkým majetkům. Tíhnul k míru. Byl nepraktický jako každý indián a necenil si své práce z lásky. Toto nejsou principy, na kterých bílý muž založil svoji civilizaci. Je zvláštní, že se nemůže vyrovnat s těmito prostými principy, které naši lidé běžně dodržují."

Dejf_ano
19.12.2017 5 z 5

Plný počet bodů. Nejen, že knížka je velmi krásně napsaná, ale je plná zajímavých myšlenek a podmětů k přemýšlení. Malý návod pro Nás jak se maličko zastavit a na řadu věcí se podívat z jiné stránky.

aisha21
28.06.2017 5 z 5

Krásně napsaná knížečka. Jsou tam hlavní myšlenky a energie, které mají být čtenáři předány. Myšlenky hluboké, pro současnou dobu velmi potřebné.Každý ji porozumí, i když každý podle své duchovní zralosti.

pajaroh
26.04.2017 4 z 5

Krásné a hluboké myšlenky, nicnémě vytažené z původního textu, zestručněné a přizpůsobené dnešní uspěchané době. Na jednu stranu je to škoda, na druhou stranu tato verze osloví více lidí, což je asi hlavním cílem.

Jolina
16.04.2017 4 z 5

Vhled do života indiánů, jejich chápání světa i života. Přírodní pasáže inspirativní, návrat ke kořenům, únik od civilizace a následné srovnání se s ní...

popelka595
27.09.2016 4 z 5

Často jsem při čtení měla pocit, jako bych to psala já.

"Každý pěkný kamínek byl tehdy pro mě cenný, každý rostoucí strom byl hoden úcty. Nyní se kláním s bílým mužem před namalovanou krajinou, jejíž hodnota se vyjadřuje v dolarech."

DivnýJanko
26.10.2015 5 z 5

veľmi vážna a inšpiratívna kniha, erudovaná sonda do duše indiána, no i do našej, "bielej duše", kniha ktorá by mala byť zachovaná, pre budúce a budúce generácie. malá objemom, veľká obsahom. odporúčam všetkým.

Štítky knihy

indiánská filozofie

Autorovy další knížky

Charles Alexander Eastman
americká, 1858 - 1939
2010  92%Duše Indiána a další zápisky Ohiyesa
1922  90%Večery ve wigwamu
1997  80%Abeceda indiánského zvěda
1915  0%Indián v mládí
1923  0%Duše Indiánů

Kniha Duše Indiána a další zápisky Ohiyesa je v

Právě čtených3x
Přečtených101x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených13x
Knihotéce38x
Chystám se číst84x
Chci si koupit28x
dalších seznamech1x