Ztracený meč

Ztracený meč https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76640/ztraceny-mec-76640.jpg 4 17 2

Hadobij, kdysi meč z nejproslulejších, upadl do zapomnění a jeho jasnou čepel poskvrnila hanba. Fáin Flinn, v pověstech známý jako Mocný Flinn, jediný muž, kterému bylo dáno Hadobije pozvednout, ztratil čest a hrdost. Zemím Penhaligonu však nyní hrozí nebezpečí, kterému se jen on může postavit. Všechno se zdá být ztraceno, dokud jedna mladá dívka neodhalí dobro, které se stále skrývá v rytířově rozhněvaném srdci. Společně s ní, noblesním trpaslíkem a plachým chlapcem z lesů se Flinn vydává na cestu, na jejímž konci leží jeho čest a jeho magický meč. Ani Hadobij však nemusí být tak mocný, aby se mohl prosekat tlustou zdí intrik a nástrah, přichystaných Verdilithem, zlým drakem, toužícím zničit kdysi tak mocného hrdinu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Návrat
Originální název:

The Tainted Sword , 1992


více info...

Přidat komentář

Vevericka.eva
23.09.2021 4 z 5

Prostě stará dobrá hrdinská fantasy. Čtivé, napínavé, tempo akorát, nikde nedrhne. Jako oddychovka, pohádka pro velké - super.

Gordonlord
15.06.2021 5 z 5

Wow ! Nechce se mi věřit tomu, co jsem právě dočetl !

"Rytíř jde zabít draka". Tohle je základní a nosná dějová premisa knihy. Největší a nejzákladnější klišé fantasy literatury. Ale ruku na srdce - kolik knih, ve kterých je tohle zásadním dějovým nosníkem, jste opravdu četli ? Já maximálně dvě, tři. Tahle zápletka smrdí průšvihem a odfláknutou béčkovostí, kterou za chvíli zapomenete
.....nic není dál od pravdy !

Kniha je naprosto dokonalým derivátem všeho, co čtenář chce a očekává od žánru Sword and Sorcery a světa Dungeons and Dragons. Ta atmosférá krásných, devadesátkových klišé fantasy příběhů ála Forgotten Realms, Dragonlance, Dark Sun, nebo Mystara je zde přítomna ve vrchovaté míře a dostává spoustu věcí navíc !

Postavy! Ty si budu pamatovat už nadosmrti. Silné, nápadité a ikonické. Styl psaní! Neskutečně jasný, přehledný a perfektně čtivý ! Ani písmenko vaty, ani jediná věta zbytečného filosofování nebo zbytečností. Přesto se autorovi do knihy podařilo narvat tolik napětí, dojemných situací, kulervoucí akce a perfektně podaných klišé, které k tomuhle žánru ve zlatých devadesátých letech patřily! Navíc při čtení se nikdy nezamotáte ani neztratíte. Dokonalý a úhledný spisovatelský styl této knihy je skoro na nobelovku.

A konec knihy byl dojemný jako blázen. Další přidanou hodnotu tomu dávají detaily, kterými autor podtrhl sílu postav, příběhu i atmosféry tak, že stvořil ultimátní dílo klasické fantasy. Tady bylo všechno tak perfektní, že nedokážu najít slova, kterými bych to všechno správně vyjádřil, jak jsem z toho v laufu. Pokud jste fanoušci Dungeons and dragons, či Sword and Sorcery žánru, neváhejte ani vteřinu, tohle je skrytá bomba u které nechápu nepřítomnost byť jediného komentáře.

Pokud chcete Klišovitý fantasy příběh o rytíři, který jde zabít draka, tak tady máte zcela nejlepší, prvotřídní příklad, jak vypadá ve své ideální, dokonalé, s láskou psané, skvěle promyšlené a navíc na tento žánr netypicky prvotřídně kvalitní formě.


Štítky knihy

draci

Autorovy další knížky

1997  72%Ztracený meč
1997  56%Pád magie
1997  56%Dračí hrob

Kniha Ztracený meč je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce36x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x