Duna: Vévoda z Caladanu

Duna: Vévoda z Caladanu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483571/bmid_duna-vevoda-z-caladanu-JNq-483571.jpg 3 28 12

Caladan Trilogy série

1. díl >

Vévodu Leta Atreida, muže ušlechtilé a spravedlivé povahy, zastínila sláva jeho syna Paula, jemuž bylo souzeno stát se nejmocnějším člověkem v historii. První román třídílné série líčí dobu bezprostředně předcházející událostem legendárního románu Duna, období, v němž šlechtický rod Atreidů stěhuje své operace z domovské planety na neznámý svět, pouštní planetu Arrakis. Příběh vypráví o tom, jak si vévoda Leto vysloužil imperátorovu přízeň i zášť rodu Harkonnenů a nastoupil cestu, která ho nakonec dovedla k vlastní smrti. Poodhalí vztahy mezi členy domácnosti, výchovu mladého Paula, složitý poměr mezi vévodou a jeho konkubínou, přiblíží pozadí významných postav, jako je Duncan Idaho, Gurney Halleck, Thufir Hawat nebo Wellington Yueh. Stranou nezůstanou ani další hybatelé příběhu a jejich machinace: baron Harkonnen, hrabě Hasimir Fenring a Ctihodná matka Bene Gesseritu Gaius Helena Mohiamová, mluvčí pravdy imperiálního dvora.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: ekniha , Baronet
Originální název:

Dune: The Duke of Caladan , 2020


více info...

ArkAngel
ArkAngel
05.07.2023 4 z 5

Český Atreides hodnotí Dunu: Nevím, co se stalo, ale po trilogii Předehry tu máme velmi čtivý kousek, který se tentokrát zaměřuje na Atreidy těsně před původní knihou. Zápletka s drogami mi přišla velice solidně uchopená a vlastně i ona představa hledání nevěsty pro Paula akorát slušně dokresluje, jak fungují šlechtické rody ve vzdálené budoucnosti. Nebudu tvrdit, že by byla tvorba Kevina a Briana nějak originální, ale jde vidět, že se s postavami již sžili. Plusem navíc je, že propojují příběh i se zmíněnými Předehrami nebo Paulem z Duny a odkazují také na své knihy z dávné historie Duny.

Headvay
Headvay
13.06.2023 4 z 5

Celkově rozvleklé, ale těším se na propletení a uzavření celé trilogie.


KubaHanzelin
KubaHanzelin
24.05.2023 3 z 5

Je to Duna, ale není to Duna
Leta mám jako postavu moc rád, jeho smysl pro čest, cítění pro rodinu, obecně je to správňák, ale jinak bych tuto knihu označil za poměrně zbytečnou, má pár dobrých momentů a vrací nám spoustu oblíbených postav a zase trochu rozšiřuje universum Duny, ale když ji nebudete číst tak asi o nic nepříjdete:)
Chválím stravitelnější psaný jazyk, nevím jestli je to překladem nebo samotnými autory, každopádně to počítám jako jeden z plusů, které kniha nabízí

Kurt_Teplice
Kurt_Teplice
12.11.2022 4 z 5

Po několika letech jsem se vrátil ke knihám z vesmíru Duny a musím říct, že jsem nebyl zklamán (narozdíl od chronologického ukončení ságy Píseční červi Duny). Naopak, zpočátku lehce naivní a jednostranně vykreslovaný rod Atreidů postupně nabírá plasticitu, příběh se rozvíjí a cliffhanger na konci knihy vyzývá k okamžitému rozečtení následujícího dílu trilogie - už se těším!

AnoMANder
AnoMANder
08.11.2022 2 z 5

Pro mě zatím dějově nejslabší kniha ze světa Duny. Lehce a rychle se to čte, ale děje je tam pomálu, dochází k častému opakování stále stejných informací. Je to kniha spíše založená na dialozích, poznávání osobních vztahů.
Jednání, uvažování postav je občas naivní až nelogické.
Mohla se objevit zmínka, zda CHOAM nějak vzdáleně nesouvisí s obchodním impériem Ventport Holding z dřívějších sérií.
Co mě "dostalo" byla zmínka, že po tísících let, co žijí Atreidové na Caladanu, nemají pořádné informace o fauně a flóře ve vnitrozemí :-)

zelda7
zelda7
03.11.2022 5 z 5

Toto je první kniha Duny, kterou jsem četla z této novější série od dua Herbet jr. a Anderson a tedy mohu říct, že mi kniha sedla ještě mnohem více než klasická duna, hrozně moc mne zaujal příběh hlavně co se týká tajuplné drogy na Caladanu a hlavně jazyk, kterým je kniha napsána je mnohem přijatelnější pro čtenáře než u klasické duny. Už se těším na díl o lady jessice.

D.V.Spudil
D.V.Spudil
09.08.2022 3 z 5

zatím to čtu, je to skvělé, baví mě to, ale tu a tam si říkám: ,,Jé, tak Frank Herbert by tohle napsal líp..."
Třeba ,,velké státnické projevy" jsou bez náboje, bez chuti, ač ostatní postavy na ně reagují vášnivě... ale jinak mě to baví, intriky, ornitoptéry, Letova ušlechtilost, to jsou plusové body

SONP
SONP
07.05.2022 3 z 5

Tak trošku průtokový a jakoby umělohmotný příběh ze světa Duny, který (jak název napovídá) se odehrává hlavně na světě Atreidů, i když se podíváme i k Harkonnenům na Arrakis. Z mého pohledu spíše vlažného fanouška této série (mám vlastně rád jen Dunu samotnou) se oběma autorům nepodařilo dodat této knize dějovou linku dostatečnou na to, aby čtenáře vtáhla a udržela. Nechci tvrdit, že kniha nemá své momenty - např. úvodní teroristický čin i závěrečný rozkol mezi Letem a Jessicou zafungovaly dobře, nicméně celá ta drogová linka mi přišla jako těžce naroubovaná na caladanské reálie. Na druhou stranu jako započetí cesty k legendárnímu prvnímu dílu to šlape dobře, takže nakonec ode mne 60%.

Hakkon
Hakkon
16.12.2021 4 z 5

Zaujímavý politický a osobnostný pohľad do známych postáv. Viac zaujímavých planét, viac politických machinácii a viac korenia. Obálka s Letom Oscara Isaaca, ale z LIDLu, je výborná. Príjemné čítanie pre fanúšikov série, teším sa na ďalší diel.

hetzerjoke
hetzerjoke
26.11.2021 3 z 5

Knížka, kterou je těžké z mé pozice fanouška světa Duny hodnotit. Úplně jinak budě Vévoda z Caladanu působit na čtenáře, kterého k jejímu přečtení přilákalo zhlédnutí filmu, a na člověka, jež v průběhu minulých let přelouskal všechny prequely i sequely knižní série. Zaměřím se proto na to, co by mohlo zajímat oba tyto tábory.
Předně – Vévodou z Caladanu se dvojice Herbert/Anderson vrací k staré dobré kompozici jednoho časoprostoru pro celou knížku (neúspěch rozkouskovaného Paula z Duny a Vichrů Duny je zřejmě dost vytrestal), díky čemuž příběh působí uceleně a snadno se v něm orientuje. Také samotný děj ukazuje, jak duo někdejších komerčních pisálků spisovatelsky uzrálo. Nekoná se zde žádný patos, stejnou měrou je zde řešena politika jako city hlavních postav. Dát dohromady čtivý mix typu Sci-fi hry o trůny, to by spisovatelům šlo, především v půlce knížky se však projeví jejich neschopnost udržet dynamiku a vy máte pocit, že příběh stagnuje. Naštěstí je zde koncovka, ve které Herbert a Anderson tradičně excelují a dokáží vás navnadit k přečtení dalšího dílu.
Knížka je nápaditá a nabízí celou řadu vděčných motivů, od pro puberťáky atraktivního vybírání Paulovi snoubenky a rozebírání jeho pocitů, přes úlitbu milovníkům akce (atentáty na Otoriu, vymetení drogového doupěte) až po klasický politický přesah, ve kterém překvapivě zdatně vystupuje zcela nová frakce, CHOAM, až doposud zcela přehlížená. Že se v knížce nedočkáme klasického Herbertovské psychedelie a filozofování, na to už nemám sil si obsáhleji stěžovat.
Na co se ale chci a musím trochu zamračit, je jazyková stránka. Herbert a Anderson jako by neměli vlastní styl, píší tak nějak neutrálně, stylem druhořadé fanfikce, vyhýbají se jakémukoliv květnatějšímu popisu, jejich přirovnání mi nejdou přes rty a vykreslení vnitřních pochodů podávají tak odtažitě…nevím. Možná za to mohou i toporné dialogy. Řeč této knihy prostě nemá svůj vlastní klíč, drží se u země a neodvažuje se pokoušet o pozvednutí jinak dobrého děje na vyšší úroveň.
Čili, sečteno a dvakrát podtrženo, od knížky nečekejte žádné zázraky, ale v rámci díla Herberta a Andersona se jedná o příjemný vyzrálý kus hlíny, ze kterého v budoucnu dozajista vypučí napínavá a zábavná trilogie.

neoskaut
neoskaut
13.11.2021 5 z 5

Vévoda z Caladanu je další kniha do série Duna. Vévoda Leto je podle názvu díla hlavní postavou, ale čtenář se nemusí obávat, že by se nedozvěděl nic o dalších důležitých postavách, kolem kterých se odvíjí děj později v samotné Duně. Objevuje se zde hlavně výcvik vévodova syna Paula, který vedou osobnosti Atreidů. Sám Leto řeší překvapivou nepříjemnou záležitost na své planetě, která mu může pošramotit pověst mezi ostatními šlechtici. Kniha se čte velice dobře, jako většina děl této série. A závěr? Ten vás připravuje na to, abyste každý čtvrtek v knihkupectví hledali další díl Caladanské trilogie.

rampapa
rampapa
08.11.2021 5 z 5

Tak tohle bylo úžasné. Na knížku jsem se hodně těšila už z důvodu že jsem viděla film Duna. Ale chtěla jsem porozumět určitým věcem a tahle kniha je ta pravá. Už se nemůžu dočkat až si přečtu další díl. Knížku velmi doporučuji všem co mají rádi sc-fi.

Autoři knihy

Kevin J. Anderson
americká, 1962
Brian Herbert
americká, 1947

Kniha Duna: Vévoda z Caladanu je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce104x
Chystám se číst38x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x