Píseční červi Duny

Píseční červi Duny https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297489/bmid_pisecni-cervi-duny-9wn-297489.jpg 4 122 14

Duna série

< 8. díl

Po velkém chaosu celého vesmíru musí dojít opět ke sjednocení a tak lidstvo je nuceno postavit se tváří v tvář říši strojů vedené nenahraditelným Omniusem. Rychle plynoucí děj přináší nespočetně zápletek a akčních scén, jež činí cyklus tak přitažlivým. Jedna ze sabotáží, provedená lodí Ithaka, přináší na planetu Kapituly plod genetického inženýrství - mořské červy. A boj s nimi se ukáže být tvrdým oříškem.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Sandworms of Dune , 2007


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
31.07.2023 3 z 5

Český Atreides hodnotí Dunu: Za tři měsíce mými rukami prošlo patnáct tisíc let dějin Duny, než jsem dospěl ke zdárnému konci. Na jednu stranu je ono finále strašná slátanina, kdy je to kulminací všech dějových linií od dávné Historie Duny po "současnost", přičemž se nemůžu vyvarovat komparaci s Avengers: Endgame. Závěr je pak sice sluníčkový, ale pro podobná sci-fi vlastně i typický... opět si můžeme uvést příklady v podobě Matrixu nebo Mass Effectu. Když pracujete s Vyvoleným a Myslícími stroji, tak buď sáhnete po klišé nebo zkusíte experimentovat a uvidíte jak to (ne)dopadne. Brian a Kevin ale šli tou bezpečnější cestou a tak je závěr Duny decentní.

KajaProchy
10.07.2023 5 z 5

Opravdu epické zakončení série :) Na konci jsem se sentimentem plýtvala vodou z očí.
Je pravda, že pro někoho mohl být konec trochu "učesaný" a nekonfliktní, myslím ale, že to byla celková myšlenka F. Herberta.


xbenakk
11.06.2023 3 z 5

Při čekání na parkovištích, v čekárnách lékařů, ... sakra, zase se opakuju. Hlavní dějová linka Duny přečtena a konec byl takový sladkobolný, až trošičku trapný, happy end. A přitom to bylo tak dobře rozjeté, protivník, který bral dech, hrozící vyhynutí červů atd. atd. Škoda, že dílo nedokončil původní autor, protože průběh bitvy a začátek díla byl na můj vkus docela obstojný. Přitom si ale myslím, že poslední tři knihy by byly velmi dobře a zajímavě zfilmovatelné.

KubaHanzelin
05.03.2023 3 z 5

Tak jsme konečně na konci..
Píseční červi Duny je závěr velmi dlouhého příběhu, u kterého jsem čekal, že se dočkáme epického vyvrcholení, ale nakonec došlo na poměrně trapný happy end, který mi jinak poměrně čtivý díl, oproti Lovcům Duny, knihu zkazil
S původní Dunou to nemá už nic moc společného a je to hodně cítit, jestli má být Duna filmovým nástupcem Star Wars tak by se měli scénáristi hodně snažit aby pozdější díly vylepšili:)

Kutcho
23.02.2022 4 z 5

Podobne ako Lovci duny, aj tento diel mňa osobne bavil a mal pre mňa význam. Aj keď je zo všetkých dielov asi najslabší, pomerne uspokojivo ukončil celé to niekoľko tisíc rokov trvajúce putovanie. Veľmi sa mi páčil projekt oživovania starých postáv a ich interakcia s postavami novými. Vďaka tomu celá táto séria mala význam, a to aj napriek veľkým časovým rozdielom medzi jednotlivými dielmi. Čo sa týka štýlu, akým bola kniha písaná, ten mi vyhovoval a vôbec by som nepostrehol, že ju nenapísal Frank Herbert. Celú sériu hodnotím pozitívne a myslím si, že aj fanúšikovia pôvodnej Duny nezostanú výrazne sklamaní, napriek tomu, že prvý diel bol iná liga a v súčasnosti je už literárnou klasikou.

Aaeon
22.11.2021 odpad!

Tak tohle teda fakt ne. Ostatní duny od Kevina Jamese Andersona & Briana Herberta nejsou sice nic převratného, ale ani neurazí. To ovšem není případ písečných červů. V podstatě všechny postavy se chovají tak trošku retardovaně, což je nic oproti absolutně kýčovitému, stupidnímu, ukázkovému happy endu. Takový konec bych skousnul u debilního, amerického filmu, rozhodně ne u jedné z nejlepších sci-fi sérií.

R47
03.02.2021 odpad!

Nečtěte to. Z lásky k Duně. Jedině tak se docílí toho, že podobný hovadiny nenapadnou nakladatele vydávat. Nějal si víc cením toho, jak s otcovým dílem zachází Tolkien.

KapitánSmrt
07.11.2019 2 z 5

Hodně slabé završení jinak epické ságy. Brian Herbert zkrátka není Frank Herbert. Poetika, mystika, hloubka jazyka i děje se vytrácí a zbývá pouhopouhé sterilní, tuctové a laciné sci-fi, jakých najdeme plné regály v trafikách na zaplivaných nádražích. Jako čtení do letadla nebo na ukrácení chvíle při čekání na lumbální punkci to může fungovat. Jako Duna to ale zklamává na plné čáře.

hanak_v_exilu
19.02.2018 3 z 5

Zajímalo by mě pod jaké pasáže se podepsal Frank Herbert, a jaké jsou dílem autorského dua. Kniha má ambice přijít s obřím finále, uspokojivě uzavírajícím celou předlouhou ságu. To se povedlo v příběhové rovině - konec tam opravdu je, ovšem mnohem méně v emocionální rovině. Závěr je nedomrlý. Postrádá jak osudovost, tak uvěřitelnost. Vše se zakončuje až příliš idealisticky a netypicky pro svět Duny. Popis monumentální vesmírné bitvy je stejně tuctový, jako v Křížové výpravě strojů. Překvapivá neutralizace smrtelné hrozby je přinejlepším rozpačitá a pátrání po zdroji poruch na lodi je dopředu odhadnutelné. Všechny trumfy které kniha měla, postupně bezúčelně promrhala.

trudoš
18.02.2018 3 z 5

Kouzlo Duny vládne vesmíru už přes neuvěřitelných padesát let, přesto k dokončení cyklu za života Franka Herberta nedošlo. Až duo sehraných pokračovatelů dovedlo sérii k velkolepému finále, které ukončuje všechny rozvětvené linie. Tím pádem španělská vesnice pro neznalce, naopak pro skalní fanoušky v podstatě nezbytnost.
Jenže navázat tam, kde skončil kánon, není nikdy jednoduché. Přestože se autoři v kulisách dlouhodobě a úspěšně pohybují, závěrečný díl nepatří mezi jejich vrcholné kousky. Začátek se snaží po vzoru prvního dílu rozehrát děj řádně ze široka, jenže množství postav a frakcí zmate i ostřílenějšího hráče. Nemluvě o všech těch klonových reinkarnacích, nebo obehraných intrikách. A místo toho, aby zápletka šla ve vlastních šlépějích, snaží se za každou cenu zapasovat do sebe všechny ty události, které se dosud odehrály a vygradovat je do tragédie gigantických rozměrů. Dlužno však podotknout, že finální bitva je hodně povedená, jen tu hipísáckou tečku si mohli tvůrci odpustit.

Bubenec
23.11.2013 4 z 5

No když se WawerRewoldovi nelíbí, nechme mu jeho názor. Jestli chce ,klidně jí od něj koupím, přišel jsem o ní a ještě o Předehru Harkonenové, při stěhování, jinak mám komplet vše a rád bych sbírku doplnil.

WawerRewold
23.10.2013

Tahle kniha je totální průser. Nejradši bych jí roztrhal a narval ji Brianovi do chřtánu. Kniha je napsaná, jako hollywoodský scénář pro Bčkové scifi. Postavy se chovají tak moc idiotsky, že mi je blbě jenom o tom přemýšlet. Prosím všechny milovníky předchozích dílů, aby přestali číst u Lovců a dál se nepouštěli, protože to co Herbert junior a Anderson udělali se dá přirovnat k tomu, jako když starej tlustej spocenej plešatej chlupatej chlápek zprzní nádhernou osmnáctiletou nevinnou krásku.

V obraze: Mentatské schopnosti jsou v této knize smrštěny na odhadování, jak dlouho vydrží zásoba toaletního papíru na vesmírné lodi, Benegesseriťanky se chovají jako tupá banda pitomcýh holek, zápletky jsou tak povrchní a průhledné, že na to přijde i totální blb a vrcholem všeho je, že celé snažení nejvelkolepějších postav celé série (Paul, Červ) je v závěru zašlapáno do země jakousi třetí neznámou entitou (Orákulum času- nečetl jsem žádné předmluvy), kde nakonec zjistíte, že všechno, co dělali, byla obyčejná kokotina, protože vůbec nepochopili, o co jde. Děj je splácaný tak hovadsky, že člověk přemýšlí, jestli to není celé nějaký vtip. A to co provedli ty dva Milesovi Tegovi, mé nejoblíbenější postavě celé sréie? Ani na to radši nemyslím... Já jako milovník prvních šesti dílů tuto knihu považuji za obyčejnou prachsprostou svatokrádež.

PS: A já jsem se tak moc těšil na to, co všechno udělají ti oživení gholové, tolik potenciálu k velkoleposti, tolik možností... a nic z toho...

Arrizabalaga
24.07.2013 1 z 5

Co stačilo na Předehry už nestačí na vyvrcholení celé série. Závěr (respektive to, co pravděpodobně bylo v osnově F. Herberta) je dobrý, ale jinak je to nesmyslné a Anderson s Brianem dělají z postav blbce. Ani jejich předchozí kniha navazující na Kapitulu nebyla příliš povedená, ale proti tomuhle je ještě krásná.

Destil
20.02.2011 4 z 5

Lovci Duny byly pomalý rozjezd, ale Červi Duny byli důstojné zakončení celé ságy. Spolu s oživenými gholy slavných osobností Duny jsem rád zavzpomínal na celou sérii od dob Služebnického Džihádu až po Kapitulu. Závěr docela překvapil. Jenom jsem čekal větší bitvu - bylo dobojováno vcelku rychle.

Štítky knihy

space opera

Autoři knihy

Brian Herbert
americká, 1947
Kevin J. Anderson
americká, 1962

Kniha Píseční červi Duny je v

Právě čtených2x
Přečtených173x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených10x
Knihotéce179x
Chystám se číst114x
Chci si koupit64x
dalších seznamech2x