Dům z karet

Dům z karet https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344136/dum-z-karet-D8N-344136.jpg 4 136 44

Francis Urquhart série

1. díl >

Dům z karet patří k nejlepším politickým thrillerům historie. Vydán byl v roce 1989 a okamžitě se dočkal obrovského úspěchu u čtenářů i u kritiků. Pojednává o machiavellistickém a bezskrupulózním politikovi Francisi Urquhartovi, jemuž přestane jeho úloha v britském parlamentu stačit a rozhodne se zamířit výš: až úplně nahoru, tedy do křesla premiéra. Přestože je to vážený a alespoň navenek slušný člověk, za svým cílem jde přes mrtvoly. Kniha se dočkala dvou pokračování a do širšího povědomí se dostala i díky dvěma seriálům. První adaptaci provedlo BBC (1990) s Ianem Richardsonem v hlavní roli. Ještě slavnější je však zpracování americké od společnosti Netflix, v němž byla hlavní role svěřena Kevinu Spaceymu. První sezóna proběhla v roce 2013 a následovalo mnoho pokračování.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

House of Cards , 1989


více info...

Přidat komentář

VendulaB
10.01.2024 5 z 5

Lehce pomalejší rozjezd, ale nakonec velká jízda. Celou dobu jsem měla před očima Kevina Spaceyho, knihu jsem si skutečně užila. Rychlé, oddechové, příjemné.

petr_
21.12.2023 4 z 5

Jestli je toto thriller, tak je celým thrillerem politika vůbec.
Je to dobrý náhled do zákulisních jednání, o etických profilech politiků a jejich vazbách na lobistické mediální skupiny.
Vůbec si nedělám iluze o duševních trpaslících, kteří se perou o moc a mají za zády státní i stranické byrokratické aparáty, takový dojem na mě dělá současný stav.

PS. Nechápu jak může někdo fandit takovému haj**ovi


jarin58
20.11.2023 5 z 5

Za mě absolutní špička politického thrilleru.Jak já si přál aby ten parchant Urquhart natáhl brka.Jenže,to by nebylo pokračování.

PaníLenka
15.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Seriál jsem neviděla, takže byl příběh pro mě napínavý až do hořkého konce, ale já fandila Mattie a naivně jsem do poslední stránky doufala, že spravedlnost zvítězí - škoda Trochu jsem taky měla problém se vyznat ve jménech a pozicích docela velkého množství postav, ale pravda je, že politické thrillery nejsou úplně moje parketa, nicméně věřím, že pro fanoušky žánru může být román lahůdkou.

evelýny
19.02.2023 3 z 5

,,Den voleb - den zkázy. Pomsta voličům".

Podvody a čachry machry, nenažranost bezbřehá.
Skryté záměry, politické poměry, přátelství je fraška.
Všem kraluje strach, s hovadama srážka.
Kam se vytratila láska?
Politika byla, je a vždy bude jedna velká sračka.

Vtipně, v důsledku odporně rozehraná politická partie. Z počátku pomalejší rozjezd, ke konci volný pád.
Myslím, že další politický thriller číst již nebudu. Stačí mi ten tuzemský.

,,Z oblohy se snesla osamělá sněhová vločka. Byla krásná, pak ale zmizela..."

P.S.: Naivita a láska do politiky nepatří.

Audiokniha: Igor Bareš čte plouživě, spravedlivě nestranně.

hungryreader00
17.01.2023 4 z 5

Po přečtení knihy jsem si poslechla i několik rozhovorů s panem Dobbsem, který velmi ochotně vyprávěl, jak ho napadl právě tento námět. Na knize jde vidět, že ji psal někdo, kdo se v britské politice dobře orientuje a má dobrý přehled o tom, kdo co ve své funkci dělá. Kniha je překvapivě srozumitelná a napínavá. Dějem nás provází Francis Urquhart, manipulativní politik, který je ochoten překročit všechny meze pro svůj prospěch. Zároveň je ale čtenář stavěn do situace, kdy mu celkem vzato fandí.

Maraiser
06.12.2022 5 z 5

Bylo to mé první seznámení s tímto dílem, jelikož TV seriál jsem neviděl. A prostě skvělý. Jistý čas jsem působil v komunální politice a mohu říci, že i v komunálu se najdou postavy z tohoto románu a dokonce bych našel i někoho, koho bych se nebál přirovnat k Francisovi.

jaroiva
14.08.2022 3 z 5

Nemám ráda politické thrillery a protože jsem si nepřečetla anotaci, tak jsem se do toho pustila spíš omylem.
Když jsem zjistila, že jde o politiku, chtěla jsem to odložit, ale šla jsem si sem přečíst názory, a nakonec jsem i došla až na konec.
Na to, že je to politický thriller, je to ještě dobré, ale celkově to na mě působí průměrně. Nějak mi to nepřipadá napínavé.
Je to dost uvěřitelné, ale pro mě prostě průměr.

E_Lan
08.05.2022 5 z 5

Úžasný politický román, který baví a děsí od začátku do konce. Vynikající postavy, skvělý spád, dialogy propracované, prostě všechno v této knize funguje na výbornou.

kopeceli
31.12.2021 5 z 5

Dočteno. Kniha je naprosto skvělá! Začala jsem číst před volbami a to bylo velmi dobré načasování. Pak jsem přemýšlela o výsledku našich voleb a tím, co jsem do půlky knihy přečetla. A o Vánocích v klidu jsem si užila druhou polovinu.
Moje maminka vždycky říkala, že politika je svinstvo. Všude na světě. Vždycky jsem jí věřila.

babouk1918
15.12.2021 5 z 5

Kniha podle mého gusta. Vyhovovala mi obsahem i stylem psaní. Moc se mi líbila.

tami1
09.12.2021 5 z 5

Brilantně napsaný politický thriller, který je děsivý právě proto, že skutečnosti v něm nejsou ani trochu přitažené za vlasy.
Příběh o moci médii a jedné promyšlené pomstě, která rozpoutá bezohlednou politickou bouři, která smete kde koho. Moc jsem fandila hlavnímu padouchovi.

Doporučuji

Daduška
15.08.2021 5 z 5

Skvělý politický thriller, nemohla jsem se odtrhnout.

Metla
20.07.2021 4 z 5

Pominu-li dětské pobláznění atmosférou listopadu 1989, Občanským Fórem a nadšenými projevy plnými optimismu, postupně jsem si k politice a jejím představitelům vypěstovala hlubokou nedůvěru až odpor. Přesto s postupujícím věkem preferuji fiktivní pletichaření, intriky a souboje důvtipu (a sviňáctví) před dříve oblíbeným poměřováním sil pomocí fyzických schopností, ostří čepelí či přesnosti při zacházení se střelnými zbraněmi.
Předpokládala jsem, že „Dům z karet“ mi nenabídne žádnou postavu, které bych mohla držet palce… a mýlila jsem se, k vlastnímu zděšení. Snad za to může Kevin Spacey (ze seriálu jsem tedy viděla akorát kousek prvního dílu), leč můj morální kompas tentokrát nefungoval. To není přesné, zcela vědomě jsem stranila bídákovi!
Pokud bylo autorovým záměrem znechutit či vyděsit čtenáře politickou špínou, v mém případě selhal, jelikož ve svém příběhu nevytvořil nic, co by realita nedokázala hravě trumfnout, čím by mě překvapil. Také finále proběhlo v souladu s očekáváním.
Absence užasle pokleslé spodní čelisti či přinejmenším udiveně pozvednutých obočí poněkud zredukovala volební hlasy ve prospěch Michaela Dobbse, gratulace za povedený debut jsou však rozhodně na místě. 75%

Set123
11.11.2020

Kniha to nebyla špatná, to vůbec ne, ale stejně jsem byl maličko zklamán. A mohu si zato jen a pouze já. House of Cards je můj asi nejoblíbenější seriál vůbec. Zamiloval jsem si Francise Underwooda na první pohled. A přirozeně jsem se těšil na jeho knižní předlohu, protože jak známo, knižní předlohy bývají obecně lepší, propracovanější. Nu a byla to chyba. Měl jsem se od seriálu zcela oprostit, ale nebyl jsem toho schopen, stejně jako toho nebudu schopen v tomto komentáři. Na knihu jsem se až moc těšil a to zavinilo mé zklamání.

Francis Urquhart, hlavní antagonista, ale co si budeme nalhávat, i protagonista knihy, mi byl velice sympatický, stejně jako Francis Underwood. Ale zdálo se mi, že je pan Urquhart zbytečně brutální, moc manuální, přímý. Politické intriky jsou podle mého lépe vystihnuty v seriálu.
Tento nešvar má podle mě ovšem celkem jasnou příčinu. Děj knihy se odehrává v roce – nemýlím-li se – 1994, či 1995. Seriál začíná rokem 2013. Člověku se to mážná nezdá tak moc, ale technologie se za těch dvacet let saakra posunula. To, co panu Urquhartovy procházelo bez nejmenšího problému v roce 1994, nemohlo by mu projít v roce 2013. Samozřejmě i poměry UK a USA jsou rozdílné.

Samotný charakter Francise Urquharta mě fascinuje. Jeho prima mobilia není ambice. On chtěl být spravedlivě odměněn za svou službu a byl podveden. Chtěl pouze sloužit jako ministr, podvedli ho, nu tak budiž! Měl-li bych Francisovy pohnutky vyjádřit, citoval bych LaVeye: „Oko za oko, zub za zub, vždy čtyřnásobně, stonásobně! Staňte se pro svého protivníka zosobněním hrůzy, a až vám půjde z cesty, bude o něco moudřejší a bude mít o čem přemítat.“ Tento charakterový rys mě na Francisovi fascinuje a mám ho rád. Možná je to důvod, proč je vůbec možné někoho takového mít rád.

Kniha se čte rychle a hladce, s tím nebyl problém, ale jednoduše není tak propracovaná jako seriál. Mé pocity jako takové mi říkají, že mám udělit spíše tři hvězdy, ale objektivně si kniha zaslouží čtyři hvězdy.

Marfiel
26.10.2020 5 z 5

Jak chutná moc aneb karierní cesta vzhůru odvyprávěná bez příkras, bez sentimentu...Výborně vykreslené prostředí, přesvědčivý vývoj postav, prostě skvělý politický thriller.

Pan_Skala
15.10.2020 4 z 5

Doopravdy se to rozjíždí hodně pomalu, ale pak to hodně hezky zrychluje. Přiznávám, že jsem měl problém se pořádně začíst a vydržet číst. Na druhou stranu o to více byla druhá půlka knihy krásně chytlavá. Jen ten závěr jsem čekal trošku jiný takový více happy-end, ale na druhou stranu tenhle dělá tu knihu víc uvěřitelnější.

Edgar
26.07.2020 5 z 5

Kniha se odehrává v pomalém tempu a nikam nespěchá, což může mnohé odradit. Když se jednou člověk pořádně začte, tak ho to už nepustí, a musí se dočíst do konce. Hlavně ke konci kniha dostane rychlý spád. Francis Urquhart je sice záporná postava, ale přesto je těžké mu nefandit. Francis jde během své cesty nahoru doslova přes mrtvoly. Neštítí se ničeho a nikoho se nebojí. Během jeho cesty se člověk dozví hodně o fungování anglického parlamentu. Nevím proč, ale knižní záporák se mi zdál víc hrozivý, než jeho americký seriálový ekvivalent.

Parwana
15.07.2020 5 z 5

Na tuhle knihu jsem se hodně těšila a nezklamala mě, byla dechberoucí od začátku až do konce. Těším se, až si pustím seriál.

DuchDoby
06.07.2020 5 z 5

Bezpáteřní Frrancis jde tvrdě za cílem. Nehledí vlevo, nehledí vpravo, jen sleduje cíl.
Mistrně napsaný thriller z politického prostředí.
Člověk by až řekl, že autor měl předlohu postavy.... Babiše.

Štítky knihy

zfilmováno politické thrillery

Autorovy další knížky

Michael Dobbs
britská, 1948
2017  84%Dům z karet
2018  85%Hra králem
1995  64%Dotyk neviňátek
2000  87%Hra o zeď
2002  90%Město v obležení

Kniha Dům z karet je v

Právě čtených2x
Přečtených182x
Čtenářské výzvě33x
Doporučených9x
Knihotéce83x
Chystám se číst80x
Chci si koupit15x
dalších seznamech3x