Dům Tibeťanky

Dům Tibeťanky https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92713/dum-tibetanky-92713.jpg 4 69 14

Jen velmi málo znamenají pro mladou architektku Dolkar její kořeny, jež vězí v dalekém, tajemném Tibetu. Sice se hlásí k buddhistickým tradicím své rodiny, ale narodila se a vyrostla ve Švýcarsku a její matka Sonam s ní o vlasti a svém odchodu do exilu nikdy nemluví. Pevně rozhodnutá odhalit pravdivou historii své rodiny se Dolkar vydává do Lhasy. Ale co tam nalezne? Zachovalý dům předků, nebo pouhý přelud? Potká konečně velkou lásku, nebo pouze její stín?... celý text

Přidat komentář

gabriel375
18.03.2024 5 z 5

Architektka Dolkar má svoj život a to, že je z Tibetu veľa neznamená. Narodila sa a vyrástla vo Švajčiarsku, a hoci jej rodina vyznáva budhizmus, Dolkarina matka Sonam o svojej vlasti nerozpráva, dokonca nespomína ani to, ako sa jej odtiaľ podarilo dostať do exilu. Až keď sa Dolkar náhodou dozvie o príšerných jazvách na matkinom chrbte a spýta sa na ne, Sonam sa pred ňou otvorí a vyrozpráva jej, aké hrôzy zažila po čínskej okupácii z Tibetu, kým sa jej podarilo utiecť... Aj po rokoch ma bolí, keď vidím, čo všetko stratil obrovský národ, ktorý sa Číňania systematicky pokúšajú už 70 rokov zlomiť, zničiť, rozdrobiť. Prečítala som dosť o Tibetskej mentalite, táto kniha celkom pekne vystihla výrez jedného obdobia a aj zbytočnosť brutality ,akou Čína ukradla tak obrovskú zem.

Filomena1961
27.09.2022 5 z 5

Tibet – střecha světa, pro nás Evropany exotická krajina. Ponořila jsem se do této oblasti a života lidí díky knize Dům Tibeťanky. Autorka nás provází jednotlivými generacemi rodiny, která žije v domě Ve Vrbinách, napadením Tibetu Čínou, hrůzostrašnými metodami sadistických čínských vojáků - bojem vedeným pod rudou vlajkou, jehož cílem bylo zničit kulturu, náboženství a způsob života celého národa. Čeho všeho se Číňané dopustili - zabíjení, mučení , ponižování, krutosti, zesměšňování, totální destrukce, to všechno vyvolává u čtenáře silné emoce. Prostřednictvím Sonam se postupně odkrývá tajemství rodiny a její dcera Dolkar – architektka navštěvuje Lhasu, aby po téměř šedesáti letech viděla rodný dům své matky. Zůstala ji pouze fotografie domu, kterou získala od tety Lhamy a rovněž ji ovlivnilo setkání s mnichem. Tibet osudově zasáhl do jejího života a Dolkar nachází svou životní lásku, jehož rodina má své kořeny taktéž v Tibetu, ale žije stejně jako Dolkar ve Švýcarsku. Kniha má strhující děj, doporučuji k četbě.


vladka321
25.09.2019 4 z 5

"Bojem vedeným pod rudou vlajkou, jehož cílem bylo zničit kulturu, náboženství a způsob života celého národa." ...toto je nejenom výňatkem z této knihy, ale velkým faktem, co působila a způsobila čínská okupace tibetského národa.
Tato kniha, tento příběh je smutnou zpovědí silného národa, kde morální kodex, slušnost a tolerance byla hnací silou k pokoře, lásce a porozumnění. Nechápu tu zrůdnot toto chtít zničit ve jménu čeho, pro koho a proč? Copak může člověk, člověku být tak nebezpečným?
Kniha mě velice zasáhla, jak nezdolností, láskou, tak hrůznými útrapami... Vím, že to není ve světě ojedinělé, o to více je to smutné, nepochopitelné a špatné.
Zpočátku mi trochu trvalo se začíst. Kniha se rozjížděla zvláštním směrem, ale vyplatilo se vytrvat. Pro ten krkolomný začátek beru jednu hvězdičku.

čef
20.08.2018 5 z 5

Knih o Tibetu a strašném osudu Tibeťanů po "osvobození" Číňany je jistě mnoho např. Černá thangka není vůbec špatná. Tento dobrodružný příběh dvou rodin z novodobé historie je zajímavý možná tím více, že dokáže vyvolat emoce nad hrůznými činy okupantů v porovnání s naším blahobytným životem, alespoň u mne to tak fungovalo. Starý svět zmizel i v tak odloučené zemi a není jisté, jestli je to dobré a když tak, pro koho vlastně.

gigi77
02.08.2018

Tibet, lákavé téma. Jenže kniha mě nevtáhla, odkládám nedočtené.

Fallen
25.07.2018 4 z 5

Moc hezky sepsaná kniha, která člověku přiblíží události ( a zvyklosti) v Tibetu možná i mnohem lépe než kdejaká bichle o historii. Bohužel styl psaní mne až tolik neoslovil.

Květinka008
05.09.2017 4 z 5

Silný příběh, děj chronologický, dobře se čte. Jen jsem potřebovala dělat pauzy a vstřebávat velké množství informací a reálií. Kniha je tak "hustá", že se jí člověk musí ke konci doslova probrodit. Ale za to ho odměňuje fascinujícím světem, který již neexistuje... (A ta pomalá, rádoby nenásilná devastace je tady umně vykreslená!)

Andrea81
24.06.2017 4 z 5

Je potřeba si přečíst něco o tom, nad čím skoro celý svět, bohužel, mhouří oči.

Celebration
17.05.2017 4 z 5

Styl psaní mě příliš neohromil, ale příběh nedostatky naprosto vyvažuje. Pro mne srdcová záležitost. Byla jsem stále myšlenkami ve Lhase, kterou už znám jako krabicový patvar, ale i tak má svoje kouzlo. Asi každá Tibetská rodina má příšerné osudy o kterých jen málokdo mluví. Je strašně smutné, že situace v Tibetu se nemění, spíše zhoršuje. Doporučuji všem, kteří se o tuto krásnou zemi zajímají, i když kniha často není příjemné čtení....

Manyna
04.12.2015 4 z 5

FREE TIBET, co víc dodávat. Přitom to předtím musel být tak nádherný kus země. Věřím, že příběh vychází ze skutečného příběhu, protože takhle detailní líčení všeho zvěrstva si nikdo vymyslet nemůže. Líbí se mi, jak všichni pořád jen zmiňují Hitlera za největšího diktátora všech dob, upřímně, myslím si, že mu můžou přesvědčivě sekundovat i Stalin s Mao Ce Tungem. Nevím, který z nich je nejstrašlivější, ale všichni to byli pěkní všiváci.

valentýna
10.09.2013

Hezké čtení, román nám připomene historické události a kulturu Tibetu. Je dobře, že taková kniha vyšla a tyto události se tak dostanou do širšího povědomí lidí, protože okupace tohoto území dosud trvá ! ....

Jajula
25.06.2013 5 z 5

Perfektní kniha - musím souhlasit s recenzí od Consolate. Hluboký jímavý příběh, perfektně vylíčené prostředí. Jakmile se člověk začte do děje, čte již jedním dechem. Už dlouho jsem nic tak hlubokého a dojemného nečetla. Doporučuji všem, nejen ženám!

Consolate
04.04.2013 5 z 5

Kniha,kterou musíte přečíst na posezení.Smyšlená sága babičky,matky a dcery odehrávající se na pozadí skutečných historických událostí.Naprostá znalost reálií Tibetu,šokující informace,které se člověk běžně nedočte a vnitřní síla jednotlivých postav......Při čtení prožíváte s hlavními hrdinkami každý moment a nemůžete se od knihy odtrhnout.

Verymach
05.10.2012 3 z 5

Kniha mě nadchla akorát tak v anotaci a když mi kniha přišla domů.Bohužel jsem ji nezvládla dočíst a to nedělávám.Byly i pasáže kdy sem si říkala,to není špatný,ted se to rozjede ,ale pak mě to nebavilo:( Dávám 3 hvězdy za nápad a za styl psaní...