Dům s vypůjčeným výhledem

Dům s vypůjčeným výhledem https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343536/bmid_dum-s-vypujcenym-vyhledem-IWt-343536.jpg 4 89 26

Život v rodném městě mohl být pro novinářku Zou příjemný a jednoduchý, kdyby dokázala konečně zakořenit. Jenže Zou to zase táhne pryč. Přijímá proto nabídku sběratele umění, aby se pokusila vypátrat padělatele obrazů. Odjíždí nejprve do New Yorku a poté do Japonska. Ocitá se v neznámém světě, k němuž patří zemětřesení a tajfuny a kde k jejímu zděšení nikdo nemluví anglicky. Japonsko ji sice okouzlí, ale její pátrání nikam nevede. Teprve ve chvíli, kdy se rozhodne vrátit domů, se jí padělatele podaří objevit. Zjišťuje, že Tomohiro je nejen výjimečně talentovaný malíř, ale vlastně i stejný outsider jako ona, opuštěný ostrov ve své ostrovní zemi. Jenže krátkou chvíli souznění střídá doslova boj o život. Zoa totiž nebyla jediná, kdo Tomohira hledal. Musí rychle najít úkryt v prostředí, které nezná a kde na každém kroku vyčnívá. Nebezpečná a osamělá cesta ji zavede do buddhistického kláštera, kde její celoživotní únik skončí. Zoa dospěla na pomyslný vrcholek hory a další cesta vede už jen zpět k sobě samé.... celý text

Přidat komentář

simca9342
09.12.2023 5 z 5

Vtipné napsaný příběh o cestování mi připomíná jinou českou autorku Annu Cinu a podobným stylem napsaná Probudím se na Šibuji.

Vztah Zoe a Adama byl vřelý a dlouhotrvající, ale musel být na nějakou dobu přerušený (později ji osud ukáže opak). Mladá novinářka přijala nabídku cestování od sběratele umění. Bude cestovat po světě, ale přitom nenápadně pátrat po ilegálním prodejci a výrobci původních obrazů. Spolu se sochařem Martinem cestuje po NY, ale když se nezadaří a po padělateli není v USA ani stopy tipy od různých zdrojů jak sděluje svému "šéfovi" ji zavedou až do Tokia a Japonska. Jestli ji země samurajů a sushi dovede až ke Kintarovi se teprve uvidí...

intelektuálka
05.11.2022 4 z 5

Opět jsem příjemně překvapena vypravěčstvím české autorky ....

Je to úvaha o smyslu života, je tu detektivní zápletka s obrazem Modiglianiho, ale hlavně je tu seznámení se zemí vycházejícího slunce a její odlišnou kulturou ....

Setkání novinářky Zoe s malířem Tomohirem zřejmě není zcela náhodné ....
ale stává se inspirujícím....

Líbily se mi zde zenové zahrady v oblasti Kamakury - zřízené podle zásad budhistické nauky o vlivu sil Země na člověka ....

A líbila se mi myšlenka " Au wa wakare no hadžime .... " tzn. že setkání je pouhým začátkem odloučení.... " a v této knize dobře vyobrazené....

A líbil se mi i název knihy :

v našem životě, který je tak krátký oproti tisíciletím, je opravdu vše vypůjčené ....
A my bychom stejně jako hrdinka této knihy Zoa měli mít snahu vypůjčit si toho co nejvíce ....

Autorku chválím, ona v Japonsku žila a umí nám tento svět přiblížit ....
A doporučím.


martini.ce
28.03.2022

Dala jsem knížce 100 stran, ale není to ono. Příběh mě nebaví, postavy taky ne. Docela fajn mi přišel popis prostředí, ale bohužel to nestačí, abych měla chuť číst dál. Škoda, odkládám.

freejazz
16.01.2022 4 z 5

i když těch „náhod“ bylo v tomto příběhu na můj vkus poněkud více, bylo to čtivé a dávalo to smysl. rozhodně je to knížka, která neurazí, ale potěší.

veriszv
28.06.2021 4 z 5

Téma padělků obrazů zasazené do prostředí New Yorku a Japonska v kombinaci s autorčiným originálním stylem psaní mě chytlo hned od začátku.
Užívala jsem si skvěle vykreslené prostředí Japonska a kontrasty kultur.
Na druhou stranu se tu stane jedna tak obrovská neuvěřitelná náhoda, že mi to dojem z příběhu trochu pokazilo. I postavy mi přišly trochu moc povrchní a málo vykreslené.
Nicméně příběh je to zajímavý, originální, a skvěle jazykově ztvárněný. Navíc potěší všechny milovníky Japonského prostředí v knihách.

jitka7326
26.06.2021 2 z 5

Zajimavé téma ale prapodivně zpracované. Postavy lehce neuchopitelné a konec nedotažený.

gretl74
01.05.2021 3 z 5

Přečteno úplně náhodou. Od knížky jsem nic moc neočekávala a přitom se mi dostalo docela příjemného čtení. Tak ano, má to své mouchy, ale když si to pěkně sedne do nálady, dají se nad nimi přivřít oči. Na Japonsko i Japonce je pohlíženo trochu růžovými brýlemi - pár let jsem pro ně pracovala, tak mám možná trošku zkreslený pohled ,) Ale jinak zajímavé hlavní téma, netradiční prostředí, celkem efektní závěr. Pěkných 3,5*

Gracian1964
17.04.2021 5 z 5

Román o hľadaní, nachádzaní, strácaní, pochopení a o smrti. Plus nás autorka prevedie cez Prahu až do New Yorku, Washingtonu a hneď vzápätí do Japonska, kde môžeme jemne nahliadnuť do tamojších reálií. Veľmi zaujímavé a pekne napísané.

tomsokar
12.02.2021 5 z 5

Kniha navnadí zajímavým obalem a pak ještě překvapí svou vrstevnatostí a neobvyklým příběhem. Zajímavé prostředí Japonska je pak bonusem k příběhu zločinu a lásky. Už se těším na další knihu autorky.

clarkens
27.11.2020 3 z 5

Při čtení této knížky se mi mísili v různých částech různé pocity. Začátek velmi chytlavý a čtivý, spousta zajímavých poznatků o Japonsku, přijemná oddechovka... ta relaxační část pro mě nic moc zajímavého - zdlouhavé, zmatené. Konec se spádem a zajímavým rozuzlením. Za přečtení to určitě stálo, ale na více než 3 hvězdy to bohužel nevidím.

emilieselden
11.11.2020 3 z 5

Neměla jsem od ní velká očekávání ale nakonec jsem byla příjemně překvapená. I ta meditativní část nebyla tak špatná a prostředí Japonska bylo velmi zajímavé.

czerwa
02.03.2020 3 z 5

Vcelku nenásilné skloubení detektivního žánru s romantickým ke konci ústí v meditativní pasáž. První dynamičtější část se čte lépe, druhou se čtenář možná spíš prokousává.
Ač mě příběh úplně nepohltil, byla jsem zvědavá, jak dopadne. I reflexivní pasáž mi připadala zajímavá.
Nicméně bych řekla, že jde o mix žánrů, který není úplně pro každého.

MarceD.
25.11.2019 4 z 5

Pro mě překvapivě dobré čtení, nevěděla jsem, co od knihy očekávat. Ze začátku jsem se tím trochu prokousávala, ale setkáním s Kaiserem to všechno nabralo takové správné grády a děj začal pořádně odsýpat. Za mě nejlepší částí knihy bylo osamělé putování Japonskem...

marketa6511
04.11.2019 4 z 5

První dvě třetiny mi přišly skvělé, pak už se mi to četlo hůř, ale nemohla jsem knihu nechat, na to jsem si hrdinku příliš oblíbila :) zkrátka prima čtení.

mone
19.05.2019 2 z 5

Dala jsem tomu stostránkovou šanci, ale prostě mě to nebaví číst. Je to takové, nevím, bez šťávy. Neoslovilo mě téma a chybí mi tam humor, aspoň troška, nebo nějaké trefné postřehy, pasáže, které má čtenář chuť si opsat do deníčku... Po formální stránce je to OK, je vidět, že to napsala vypsaná novinářka, ale chybí mi tam nějaká přidaná hodnota, což je samozřejmě subjektivní záležitost, vím. Věřím, že někdo další z tohoto románu může být nadšený, já to ale nejsem.

ruzickova-kate
23.03.2019 3 z 5

Prvni polovina knihy byla perfektni, s hlavni hrdinkou jsem se hodne szila, protoze sama rada cestuji a prislo mi, ze to, co se ji honi hlavou, se honi hlavou i mne. Tato cast koncila happy endem, laskou, vyresenim ukolu, kvuli kteremu jela hlavni hrdinka do Japonska. Kdyby ta kniha tady skoncila, dam ji klidne vsech sest hnezdicek. Jenze ona neskoncila. Jako by autorku nekdo vzbudil v polovine noci, kdyz si vzala hodne oblbovaku na spani, a rekl ji, ze je kniha kratka a ona ji musi necim nadstavit. A tak vznikla druha pulka, ktera naprosto zmatecne skace z jednoho deje do druheho, aby nakonec nejdramatictejsi cast pribehu zpodobnila spis jako sen hlavni hrdinky nez vzpominku na realnou udalost, takze mnoho stranek nevite, co je realita, co sen a co se vlastne stalo nebo nestalo. Az uplny konec prozrazuje, ze to asi sen nebyl. Kdyby byl pribeh vypraveny vic chronologicky, drama by do nej asi skvele zapadlo a nebylo by co vytknout. Takto je to jen na tri hvezdicky...

alabra
09.03.2019 4 z 5

Zajímavé téma, přítažlivé místo, skvěle zachycená atmosféra Japonska, hůře byl zpracovaný osobní život hlavní hrdinky, nedotažené postavy v jejím okolí. Přesto se mi kniha četla dobře. Nepovažovala bych ji za detektivku.

Martin1900
03.12.2018 5 z 5

Pozoruhodná a velmi čtivá kniha, která strhne čtenáře svým příběhem, japonskou kulturou, pravdivostí autorky i jejího textu. V několika vrstvách lze nalézt informace o Japonsku, napínavý děj, prožitý vztah a klid, kterého se v dnešních knihách nedostává.

honza66
07.10.2018 3 z 5

Detektivní část knihy je pitomoučká a naviní. Postavy jsou šablonovité a nepřesvědčivé. Vykrelesní reálií Japonska a některé úvahy o výtvarných dílech a obchodu s uměním jsou výborné. Takže velká škoda, protože základ pro nadprůměrnou a originální knihu tu byl, ale nic pořádnýho se na něm bohužel nepostavilo.

Luciefever
30.05.2018 2 z 5

Příliš velká náhoda, natrefit v desetimilionovém Tokiu na jednoho galeristu a hned chytit stopu záhadného Kintara. Tomu jsem se musela až zasmát... Povídání o Japonsku bylo milé, zajímavé a - jak už zaznělo v komentářích níže - zenové. Jinak spousta rozvláčných míst, bloudění mysli, jako kdybych četla v deníků sedmnáctileté romantické holky (což Zoa už rozhodně nebyla). Kvůli tomu jsem čas od času v textu přeskakovala a navazovala v dějové lince o několik odstavců později, aniž bych o něco přicházela.

Autorovy další knížky

Martina Leierová
česká, 1967
2021  78%Tohle město, tahle řeka
2017  74%Dům s vypůjčeným výhledem

Kniha Dům s vypůjčeným výhledem je v

Právě čtených3x
Přečtených116x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených6x
Knihotéce57x
Chystám se číst69x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x