Dům pod jasany

Dům pod jasany https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497496/bmid_dum-pod-jasany-WHT-497496.jpg 4 82 24

Aby se vzpamatovala z nervového kolapsu, následuje Sara Keanová svého muže Damiena z Anglie do jeho rodného Severního Irska. V pěkném domě na venkově se však cítí osamělá a izolovaná, tak trochu jako vězeň. Pak jedné noci zabouchá na dveře zmatená zkrvavená stařena, a nic není jako dřív. Ukáže se, že tato žena je přímo spojená s děsivou historií domu. Vypráví svůj pohnutý příběh, který po desetiletí nebyla s to nikomu sdělit, a Sara se možná konečně odhodlá uvidět v Damienovi jeho pravou podstatu…... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Argo
Originální název:

The House of Ashes , 2021


více info...

Přidat komentář

Kira747
20.04.2024 4 z 5

Hodne smutny. Libil se mi styl vypraveni Mary, bylo mi lito vsech holek i deti. Konec mi prisel takovej ukousnutej az sem byla prekvapena, ze je to fakt konec. Ale jinak jsem spokojena.

SynD
02.03.2024 2 z 5

3* s přimhouřenýma očima

kniha je psaná krásným jazykem, ale zhruba načrtnutý a nedořečený příběh neospravedlňuje enormní množství nechutného násilí, v němž se autor doslova brodí.

ha, teď jsem si vzpomněla na násilí na zvířatech, proto snižuju hodnocení o hvězdu dolů.


lexikon_tf
13.12.2023 4 z 5

Divný starý dům v Severním Irsku s prastarým tajemstvím, to pro mě vypadá jako dobrý recept na kvalitní mysteriózní thriller.

Sara se s manželem přestěhuje do venkovského sídla, aby zde nabrala síly po nedávném nervovém zhroucení. Manžel denně odjíždí za prací a Sara má spoustu času poznat velký tajemný dům, který jí postupně odhaluje svá tajemství. Sara na neobvyklé jevy v domě upozorňuje manžela, ten ji však odbývá a nevěří jí. Ale když jim na dveře zabuší pomatená stařenka, která tvrdí, že Sara s mužem bydlí v jejím domě, teprve se začnou dít věci!

Sledujeme dvě dějové linky, kdy tu z minulosti vypráví dnes již stařičká Mary, která kdysi žila právě v tom domě, jako nyní Sara s manželem. A jak vypráví, postupně odhalujeme spolu s ní otřesnou historii toho, co se v domě kdysi odehrávalo.

Velmi silný a mrazivý příběh o despotických mužích a utiskovaných ženách, které v sobě svou sílu a odvahu musely většinou skrývat v zájmu zachování svého zdraví či dokonce života. Doporučuji!

broskev28
01.10.2023

Dům pod jasany je dost příšerný příběh a jsem ráda, že ho mám za sebou. Severní Irsko po roce 2000, takže v náznacích se ještě vracíme do doby dlouhotrvajícího krvavého konfliktu, který zemi rozdělil. Navíc máme tu „čest“ s nejhorší spodinou lidstva, s lidmi, kteří nedokážou používat jiné argumenty nežli násilí a pro něž touhy, lásky a cíle těch druhých neznamenají nic. Jako by právě je dům pod jasany přitahoval . . .
Naštěstí je tu Mary a později i Sara, dvě silné ženy, které se vzepřou a vytrvají. Brrr, vůbec nedoporučuju. Ale líbí se mi myšlenka Adriana McKintyho na zadní straně obálky.

"Jako maličká jsem si představovala, že když stojíš na pláži, vidíš odtamtud celý svět. Anglii a Francii a Ameriku a Afriku a také všechna další místa, pokavad se díváš pořádně. Přitom odsud vidíš jen vlny a oblohu. Ale to stačí, že?"

knihomolka27
10.07.2023 5 z 5

(SPOILER) No tak tohle mě nejenom bavilo, ale byla to i úplná závislost. Naprosto odzbrojující nervydrásající příběh se špetkou duchařiny, která tu ale nehrála tak velkou roli jak by se mohlo zdát. Já nemám slov....chtěla jsem to číst, bála jsem se to číst. V tom příběhu bylo tolik bolesti...už dlouho jsem u čtení neměla tak urputný pocit někoho zaškrtit. Přitom se jedná o příběh, který má dost děsivou a hlavně reálnou hrozbu, jelikož to co se tam dělo těm nebohým ženám, se ženám ve skutečnosti dělo, děje a bude dít. Bylo mi z toho vážně zle, a klidně bych snesla nějaké vysvětlení proč ti prasáci měli potřebu u sebe ve sklepě zavírat děti a ženské.....přijde mi, že nejvíc za tím byl ten otec, a ty synové se mu prostě neuměli vzepřít. Jak říkám, je to po všech stránkách smutný příběh, dokonce tak smutný, že chvíli litujete i únosce George. Postavy jsou tu neskutečně živé a zajímavé. Ester, Sára a Mery byly za mě zdaleka nejzajímavější. A obzvlášt u Ester jsem si málem pobrečela. Tenhle příběh mě chytil za srdce a nepustil....opravdu mimořádně silné a silně mimořádné.

JustWomen
17.06.2023 3 z 5

Děsivý příběh s tématem domácího násilí a teroru ve stylu: chyť si ženu a můžeš si s ní dělat, co chceš, poslouží ti kdykoliv a jakkoliv budeš chtít. Hnus, ale nejhorší jsou osudy jejich dětí. Vadil mi ten mysteriózní prvek, ale čtivé to bylo.

Pavčule
08.06.2023 5 z 5

Naprostá spokojenost. Regulérní mrazení v zádech .

Renatecka
03.06.2023 5 z 5

Velmi povedené a napínavé, moc se mi knížka líbila.

daniela7398
05.05.2023 5 z 5

Skvělé, skvělé.. dlouho jsem necítila v knize takové napětí a tu chuť číst dál a dál. Tento román to nabízí a všechny postavy při něm žadoní každou stránkou víc a víc o svobodu.

Nika.
09.04.2023 5 z 5

Nádherná kniha, avšak vcelku náročná na psychiku.
Z obou dějových linek mrazí. Líbilo se mi, že se děj odehrává v Severním Irsku, byť tomu v knize nebyl kladen až takový důraz.

petrarka72
09.04.2023 4 z 5

Výborný mysteriózní thriller. Jestliže jsou ženy vnímány jako dobytek - a děti jakbysmet, nedopadne to dobře. Před více než půlstoletím stejně jako dnes.

konicekbily
18.01.2023 5 z 5

Dvě dějové linky - časově od sebe vzdálené cca 60 let- jsou pěkně propojeny a i při různém pohledu vyprávění z hlediska různých postav je vše srozumitelné a pochopitelné. Krátkými kapitolami je napětí postupně stupňováno a kniha je velice dobrá.

radus
28.12.2022 5 z 5

Velice dobře napsaný thriller o lidských zrůdách, které se dopouštějí násilí a nic jiného v životě neznají. Sice je to čtení, ze kterého mrazí, ale doporučuji přečtení, je to silný příběh. Určitě nějakou chvíli v mysli zůstane.

ArwenAragorn
03.12.2022 4 z 5

80%
Mary:
Děti chodily za mnou z jednoho světa do druhého a pak zase zpátky. Zpočátku si držely odstup, jako by si mnou nebyly jisté, ale zanedlouho přišly blíž. Stále ani jedno z nich nepromluvilo, jen se dívaly.
___________________________________________________________________________________________________________
Výborný mysteriózní thriller s tématem domácího násilí. Příběh vyprávějí střídavě Sara v přítomnosti a Mary, občas Ester a Joy z minulosti. Příběh je hodně temný, děsivý, emotivní, jsem docela ráda, že už ho mám za sebou. Ale jedná se o velmi dobře napsanou knížku, doporučím ji.

zuzana2599
21.11.2022 4 z 5

Kvalitní mysteriózní thriller ze Severního Irska, kde Dům pod jasany skrývá hrůzostrašné tajemství. Emotivní, místy drsný i děsivý příběh s tématem domácího násilí a teroru, který je dobře napsaný. Je velmi čtivý, čtenář sleduje příběh vyprávěný střídajícími se hlavními hrdiny, což je atraktivní.
Je to knížka, která se jen stěží odkládá, ale příběh samotný, ať již ten z minulosti nebo i současný, ten by nechtěl prožít nikdo. Jsem ráda, že jsem se s takovým zlem setkala jen na stránkách knížky !

Sidonka3
17.11.2022 4 z 5

Povedený thriller, který se mi dostal pod kůži a opravdu mi bavil. Postavy i prostředí jsem viděla před očima, trpěla s nimi a nemohla knížku odložit. I když se mi zprvu po dvou třech kapitolách nechtělo vzhledem k výčtu trápení hrdinů číst dál, čtení je to natolik napínavé, emotivní a přitom dobře napsané, že po chvilce už mě prostě nepustilo. Autora chválím a doporučuji, a to i přesto, že je téma únosů, domácího týrání, v některých případech až krutého otročení, v dnešních detektivkách či thrillerech časté.

Nevěřila v Boha. Žádný milující Bůh by s ní přece nezacházel takhle, nepřipravil jí o tolik věcí a nenechal na takovém nevhodném místě.

Pepina19
03.11.2022 4 z 5

Smutné, drsné a velmi emotivní. Stojí za přečtení. Příběh týraných žen a je celkem jedno, že to v tomto příběhu byly z Irska, protože se to děje všude. Pravděpodobnější nám bude připadat příběh Sary, toto týrání si člověk dovede představit i když je stejně nepřijatelný jako příběh Joy, Noreen a Mary, který je naprosto otřesný.

Olous1
31.10.2022 5 z 5

Hodně emotivní, mám toho plnou hlavu a zároveň je mi z této knihy smutno. Musím říct, že je to skvěle napsané, kniha se nedá odložit. Hlavní hrdinku příběhu jsem si oblíbila,ale muži mě doslova...srali. Omlouvám se za ta slova,ale až budete číst,tak mě pochopíte. Jinak chválím pana autora, kniha je moc dobře napsaná. Plných 100%.

Hvězdinka
12.10.2022 3 z 5

Tragické životy všech žen, nad kterými vládli muži. Za mě průměr, děj plynul pomalu, co se přihodilo tehdy, víme od začátku, pouze se vše postupně vysvětluje.

rodak
09.10.2022 4 z 5

Téma zneužívání žen v thrillerech je hodně častě.Celkem povedená kniha o dvou příbězích a mužích,kteří nejsou zcela normální.