Dům hedvábí

Dům hedvábí https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138545/bmid_dum-hedvabi-LoC-138545.PNG 4 164 45

Sherlock Holmes, nejslavnější soukromý detektiv, se vrací v novém příběhu z pera renomovaného autora thrillerů, detektivek i předloh k detektivním seriálům (Vraždy v Midsomeru, Foylova válka, ad.). Píše se rok 1890 a u dveří bytu číslo 221B v ulici Baker Street zvoní vyděšený obchodník s obrazy - v mrazivých londýnských ulicích ho sleduje záhadný cizinec s čerstvou jizvou v obličeji. Zdánlivě triviální případ, který Sherlocka Holmese zavede z Londýna až do přistěhovaleckých čtvrtí amerického Bostonu, se však záhy mění v drtivou noční můru. Dvojice vyšetřovatelů postupně odhaluje tajemné spiknutí, jehož odhalení hrozí otřást samotnými základy Britského impéria. Anthony Horowitz je renomovaný autor předloh k detektivním seriálům (Vraždy v Midsomeru, Foylova válka a Hercule Poirot) a příběhů pro děti i dospělé z oblasti hororu a fantasy. Ve svém novém románu kongeniálně navazuje na dnes již klasické dílo Arthura Conana Doyla líčící dobrodružství brilantního detektiva Sherlocka Holmese. Anthony Horowitz jako první po mnoha letech získal oficiální svolení od dědiců práv na dílo A. C. Doyla, aby v Domu hedvábí nezapomenutelnou postavu legendárního detektiva opět oživil. Román tak doplňuje slavný kánon případů Sherlocka Holmese a je neocenitelným přírůstkem do knihovničky všech milovníků detektivní literatury.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Argo
Originální název:

The House of Silk , 2010


více info...

Přidat komentář

danuus
24.05.2023 5 z 5

Za mě super kniha, autor dobře vylíčil atmosféru Londýna 19. století. Připomínalo mi to styl jakým je psán Sherlock Holmes. Konec mě překvapil, nečekala jsem takové šokující rozuzlení. Pořád ale u mně vede druhá kniha "Moriarty." Ta je o hodně lepší a nemusíte číst ani první díl.

Rolada88
26.01.2023 5 z 5

Super prostředí úplně jsem si to představoval Londýn 19 století mlha, olejové lampy
Příběh byl trochu už slabší dosti předvídatelný ale super dávám všechny hvězdy


astroweb
05.01.2023 5 z 5

Super milé překvapení od nového, pro mě, autora. Skvělé napodobení Doylova stylu a atmosféry Anglie 19. století.

TomTomis
25.12.2021 4 z 5

U této knihy jsem si zavzpomínal, jak jsem strašně rád kdysi četl detektivky. Stránky pádí jak splašené a detektiv se žene za zlosynem. Tato kniha mě určitě nezklamala a myslím, že v ní Sherlock Holmes opravdu ožil.

kokrokr
06.10.2021 3 z 5

Horowitz psát umí, ale napodobit Doylův styl se mu daří jen částečně. Spojení dvou dějových linek mu trochu skřípe a celé je to mírně překombinované a občas zmatené. Holmes tu své dedukční schopnosti předvádí spíše jako exhibici, než že by je použil k vyřešení případu. Naopak Doyle píše jednoduše a logicky, často používá přímou řeč, jeho výraz je expresivnější a Holmes tu dedukcí případy skutečně řeší. Knihu hodnotím jako lepší průměr.

Blue
16.09.2021 5 z 5

Je to opravdu Sherlock Holmes. Tato napodobenina se skutečně povedla.

Aghatte
18.08.2021 5 z 5

Téměř identický styl.
Dokonalé.
Přečteno za dvě noci, nešlo to odložit. Klasický Sherock se vším, co k němu patří. Zápletka velmi neotřelá, propojení ďábelské. A ten únik! Famózní.
Cítila jsem chlad londýnských ulic, bezmoc, strach, vzrušení, ale i zklamání, že ne každý gauner je po zásluze potrestán.
Jdu na Moriarty.

Handulenka
15.04.2021 5 z 5

Moje první kniha od Horowitze mě pohltila.Moc pěkně se četla a příběh byl velmi zajímavý.Určitě si ještě nějakou přečtu.

rumund
30.03.2021 3 z 5

Knihu hodnotím průměrně. V první půlce jsem byl trošku z děje zmatený a připadal jsem si ztracený, ale druhá půlka se docela rozjela a kniha se už pak četla docela dobře.

Leona333
14.01.2021 5 z 5

Říká se: ,,Že když dva dělají totéž, nemusí to být ve výsledku, vždy totéž..." Tady tomu tak rozhodně není. Kniha Dům hedvábí mě vážně dostala, stejně jako její autor. Při čtení jsem si párkrát musela ověřit, že jí vážně napsal Anthony Horowitz a ne sir Doyl. Každopádně po dočtení mohu jen zkonstatovat, že se za A. C. Doyla, našla víc jak kvalitní náhrada, která jemu i tomuto příběhu ostudu rozhodně neudělala.
Vážně skvělé čtení. Mohu jen doporučit.

Medicka19
10.04.2020 5 z 5

Po dlouhé době nejlepší detektivní roman.
Jakoby A.C. Doyl vstal z hrobu a stal se ještě čtivějším a rafinovanějším ...
Ta atmosféra,jazyk, styl....10 z 10 hvězd ????

Nikolla
04.04.2020 5 z 5

Komentář obsahuje spoilery.
Tento příběh je psaný srdcem někoho, kdo je skvělý spisovatel a fanoušek Sherlocka Holmese. V knize je spousta odkazů na předešlá díla ( které jsem jako velký fanoušek neměla problém odhalit včetně postavy tajemného profesora Moriartyho). Děj je velmi napínaví, šokující a skandální. Samotné postavy se téměř neliší od originálu, kdybych neznala autora, myslela bych si že je příběh psaný samotným Doylem. Jen v jednom případě jsem našla odchylku od původního díla a to v případě, kdy se Sherlock baví s Johnem o postavě detektiva Dupina z příběhů Edgara Allana Poea. V povídce Studie v šarlatové Watson řekne, že mu Sherlock tuto postavu velmi připomíná. Sherlock mu ovšem odvětí, že Dupina považuje za velice podprůměrného člověka a Watson je z toho velmi smutný, protože detektiva Dupina obdivuje. V Domě hedvábí začne o postavě Dupina hovořit samotný Holmes s tím, že přirovná své dedukční postupy k jeho. Watsonovi přitom vyčte, že příběhům Poea nikdy nepřišel na chuť a vyjadřoval se o nich s mírným posměchem. V téhle nesrovnalosti ale nevidím chybu nýbrž záměr autora odkázat na skutečnost inspirace. Doyl se totiž při vymýšlení postavy Sherlocka inspiroval detektivem Dupinem a jeho metodami.

Credo
18.03.2020

Příběh je poutavý, konec překvapivý a nápaditý.

ZUZANA-123
23.11.2019 5 z 5

Témĕř jako by to opravdu napsal sir Artur Conan Doyl,vyšlo i v edici NEJLEPŠI SVĔTOVÉ ČTENI, což bývá záruka dobrého čtení.

Koka
09.08.2019 5 z 5

Autorovi se - snad až na pár výjimek - povedlo jazykem, stylem vyprávění i fabulí navodit takovou atmosféru, že jeho příběh je k nerozeznání od tvorby historického originálu, v jehož stopách Horowitz s úctou kráčí. Vložil sice do textu několik postřehů, které se na dění roku 1890 spíše dívají dnešním pohledem, ale na napětí a "doylovské" autenticitě to nijak neubralo.
Jedinou pochybnost mám, zda opravdu již v roce 1890 a zrovna v Anglii při zatýkání zločinců povinně odznívaly věty, které všichni známe z amerických detektivek 20. století: "Máte právo nevypovídat. Cokoliv řeknete, může být ..."
No a ty náznaky, jak v Anglii nejšpinavější zločiny vedou do "nejvyšších pater" a jak jsou díky tomu vždy zametány - ty také kráčejí ve stopách britské literární tradice.
Bylo to moc dobré čtení, velmi doporučuji!

Denisa_
16.07.2018 4 z 5

Skvěle vystavěná zápletka

MartyManCZ
12.03.2018 5 z 5

Skvělý Holmes! Horowitz to zkrátka umí na jedničku a navíc jak je to psané současným jazykem, tak se to čte mnohem lépe než Doylova díla. Asi tomu vážně nic nechybí a Sherlock Holmes se zde nebojí postavit se hlubokému podsvětí, potká ho spousta nepříjemností a samozřejmě geniálně vyřeší vážný případ. Určitě mohu doporučit!

anna2328
14.10.2017 5 z 5

Skvělá pocta A. C. Doylovi, výborně vystavěná zápletka od začátku do konce. Dvě vyústění, obě dvě stejně překvapivé. Lákavý obraz společenských rozdílů a mravního úpadku zdánlivě šedivé viktoriánské Anglie. Dědicové práv A. C. Doyla rozhodně neprohloupili, že svěřili důvěru právě tomuto spisovateli. Pokud si chcete u něčeho odpočinout a zároveň se nechat unášet napínavým, avšak ne dějově chudým příběhem, vřele doporučuji.

S. Sincilery
02.06.2017

Anthony Horowitz je výborný scenárista. Podieľal sa na seriáloch ako Robin of Sherwood, Agatha Christie: Poirot a vytvoril seriál Vraždy v Midsomeru (najprv adaptoval romány Caroliny Grahamovej a potom vytvoril aj pôvodné scenáre). Preto som bol trochu zvedavý na jeho nový príbeh so Sherlockom Holmesom. Bohužiaľ veľké sklamanie kvôli neznalosti predlohy. Len tak som sa začítal niekde do prostriedku prvej kapitoly a narazil som tam na časť, v ktorej Sherlock Holmes chváli detektíva Dupina (viď E. A. Poe). Nuž pokladám za trapný paradox, že prvý román Anthonyho Horowitza je, čo sa Holmesovho zmýšľania o detektívovi Dupinovi týka, v protichodnom postavení s Holmesovým zmýšľaním v prvom románe Arthura Conana Doyla (Štúdia v červenom: II. kapitola - Dedukčná metóda). Možno si poviete, že je to drobný detail, lenže práve na takýchto detailoch by mali stáť pokračovania pôvodných sérií (podobný prípad neznalosti predlohy: Hercule Poirot od Sophie Hannah). V mojich očiach preto veľké sklamanie.

Majdule
04.03.2017 5 z 5

Nový příběh Sherlocka Holmese? Skoro se chce vykřiknout: Svatokrádež! Nebo děkuji, raději ne, známe ta pokračování … A přeci se svět zbláznil a Horowitz tohoto prvního z Velkých detektivů oživil, a to věrohodně. Vyvstává před námi viktoriánský Londýn, Holmes i Watson v nejlepší formě a zapeklitý případ, který vede až do nejvyšších společenských pater. A řešení je, zdá se daleko, neboť je tak hrozné, že si ho detektiv ani nechce představit. Úchvatná atmosféra, strhující tempo, doponění několika bílých míst v životě hrdinů a hlavně neskutečný pocit, že Holmes skutečně ožil. Klobouk dolů, pane Horowitzi.
90 % A těch deset procent dolů si nechávám, protože jsem už dlouho nečetla žádného doylovského Holmese, tak abych měla rezervu :-)

Štítky knihy

Sherlock Holmes

Autorovy další knížky

Anthony Horowitz
britská, 1955
2007  84%Krkavčí brána
2006  86%Stormbreaker
2012  86%Dům hedvábí
2009  74%Horory na dobrou noc
2010  84%Horory na dobrou noc 2

Kniha Dům hedvábí je v

Právě čtených4x
Přečtených213x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených17x
Knihotéce107x
Chystám se číst70x
Chci si koupit18x
dalších seznamech4x