Dům drobných radostí

Dům drobných radostí https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23485/bmid_dum-drobnych-radosti-Btz-23485.jpg 5 105 24

Deník malého francouzského děvčátka z pařížského předměstí o drobných radostech i trampotách, které prožije za nepřítomnosti maminky se svými sourozenci, kamarády i obyvateli starého činžáku v němž bydlí.

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Příběhy

Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

La maison des petits bonheurs , 1954


více info...

Přidat komentář

Majtinkacočte
09.09.2021 5 z 5

Moc pěkná kniha ! četla jsem si jí asi šestkrát.

tez80
04.03.2020 5 z 5

Knížku jsem měla moc ráda jako dítě a mám dosud. Asi před 15ti lety jsem podle ní dělala program pro děti z druhých tříd o útěcích z domova. Velmi se na to hodila, ale zjistila jsem, že pro děti je už tahle kniha příliš zastaralá. Pak jsem ji asi před 6 lety předčítala svým dětem. Trochu je zaujala, ale nakonec jsme ji nedočetli. Ty reálie příběhu jsou opravdu současnosti moc vzdálené.


H.anicka
19.11.2019

Moje nejoblíbenější knížka z dětství. ❤❤

stanza
30.05.2018 5 z 5

Znovu objevená a stále stejně krásná, veselá i smutná, dojemná i rozpustilá. ❤
Moc pěkné i obrázky Dagmar Berkové.
Veselé rozpočitadlo -
Rududu je neženatý,
nechce platit ženě šaty !
Proto říká Rududu :
" Já se ženit nebudu !"
.

ferdada
06.02.2018

Knížka, kterou jsem si tak nějak načerno koupila úplně sama v druhý třídě. Byl z toho průšvih, že jsem se rozhodla bez porady s rodiči.
A ona mě provázela celým dětstvím, četla jsem ji několikrát, zvláštní bylo její grafické zpracování, to se mi moc líbilo. A pak se mi nějak ztratila!!! Jak je to možný - půjčila jsem ji - a už nenašla cestu zpátky, ke svý mámě, věrný čtenářce?! Inu, zkrátka už nebyla. Vloni jsem si na ni vzpomněla a začala po ní zas toužit. Podařilo se mi ji sehnat v jakémsi antikvariátu a já měla dost velkou radost. I z toho, že si zachovala takovou tu svoji vůni, jak si ji pamatuju. A tak ji budu číst znovu. Bude to svátek.

Žirafa5000
04.01.2018

Super knížka, četla jsem jí desetkrát. (Asi tak )
Je nádherná a pořád se k ní vracím. Poprvé jsem ji s nadšením zhltla do dvou dnů.

knihovnička007
04.10.2017 5 z 5

Tuto knihu jsem v dětství četla několikrát, měla jsem ji hodně ráda.
Nedávno jsem si na ni vzpomněla a určitě si ji budu chtít zase někdy přečíst. Tetu Mimi jsem z duše nesnášela, Riqueta mi bylo líto. Pořád jsem doufala, že se maminka už brzy vrátí.
Vzpomínám si na "paní Bídu". Na ztracenou peněženku s bajkou o želvě...
Moc hezká. Milé a příjemné čtení.

MichelleS
13.04.2017 5 z 5

Po letech jsem si znovu přečetla jednu z nejoblíbenějších knížek mého dětství. Neztratila nic ze svého kouzla.

LideCtete
08.03.2017 5 z 5

Tak tohle je klasika mého dětství a zaujímá čestné místo v knihovně. Od té doby pro mě život ve Francii vypadal tak, jak byl popsaný v knize - včetně ilustrací Dagmar Berkové. Jako dítě jsem si vůbec neuvědomila, že kniha byla napsaná na začátku druhé světové války. Vlastně to ani nepoznáte, tak moc jste pohlceni všedními i svátečními radostmi a starostmi sourozenců Dupinových. Snad jen v momentě, kdy maminka odjíždí do Toulonu, protože zahynul její bratr, a rodina se těžce skládá na lístek na vlak.
Teta Mimi je synonymem pro upjatost, bezcitnost a nespravedlnost. Jak já ji nenáviděla! Každý má přece právo na svoje bzí-bum.

Sylvanas
08.02.2017 5 z 5

Knížku mi doporučila mamka a musím říct, že jsem z ní byla opravdu nadšená. Četla jsem už spoustu dobrých knížek, ale jen málo z nich bylo tak dobrých, jako právě tahle - proto se mi taky tak moc líbila.

juannita
04.02.2017 5 z 5

Krásná knížka, kterou jsem dostala kdysi od našich pod stromeček a mám ji dosud, a když je mi smutno nebo jsem nemocná.. vracím se k ní. A nikdy ji z knihovničky nevyřadím.

Gayatri
16.04.2016 5 z 5

Naprosto kouzelná knížka, kterou jsem zdědila po mamce a ke které se i teď v dospělosti strašně ráda vracím! Ještě teď si naprosto přesně vzpomínám, jak moc jsem měla ráda Alinu a Riqueta, jak jsem litovala Marii, zlobila se na Estellu a nenáviděla tetu Mimi :) A jak moc jsem se těšila, až se ta jejich maminka vrátí a byla celá rozhořčená nad těmi všemi křivdami! Otevřít tuhle knížku vždy znamená dojemný návrat do dětství, kdy člověk mnohem lépe dovedl ocenit všechny ty drobné radosti...

davra
16.03.2016 5 z 5

Jako malá holka , snad devítiletá jsem běžela ze školy domů, abych si konečně mohla číst mou oblíbenou knížku. Sžila jsem se s Alinou , zlobila jsem se na Estellu , jak byla zahleděná do sebe a bála jsem se o Riqueta .Tetičku Mimi jsem z duše nesnášela a plakala jsem s Alinou nad tou nespravedlností. Dojemná kniha plná lásky, soucítění , nahlédnutí do dětské duše a pohledu do světa dospělých citlivým dětským pohledem .

JAnD
29.02.2016 5 z 5

Četl jsem asi v patnácti, když jí četly moje sestry. A už se těším, až budu číst svým dětem před spaním - nebo si jí od nich půjčím :-)

jakafe
09.10.2015 5 z 5

Jedna z knih mého dětství, milovala jsem ji, četla jsem ji mnohokrát. Mamka se mě ptala, proč ji čtu znovu a znovu, když je to tak smutná kniha. Smutná? Fakt? Tak jsem to nevnímala, Colette Vivier dokázala napsat knihu pro dívky stylem půvabným, poutavým a autentickým, kdy jsem s Alinou prožívala její rodinné a školní příhody zachycené formou deníku. Určitě se ke knize i teď v dospělosti z nostalgie vrátím, protože pamatuji, jak mě tato kniha chytla za srdce. Stala se mou přítelkyní, kterou jsem s sebou tahala jak kočka koťata :-).

JuVo
05.09.2015 5 z 5

Také jsem tuto knížku milovala a občas po ní sáhnu i dnes :)

Gold351
02.09.2015 4 z 5

Přesně tohle vydání jsem dostala k narozeninám, byla jsem skoro stejně stará jako hlavní hrdinka. Četla jsem ji ráda, po čase se k ní vracela. Jen mé dcery moc neuchvátila. Přečetly ji a vrátily se zas ke svým Ransomovkám a Verneovkám... Asi jim přišla málo akční, ale já ji měla ráda.

makovapanenka
28.07.2015

Prázdninový rituál. Dojedu k babičce a k dědovi a sáhnu po této knížce. Už odmala.

petrulka
06.06.2014 5 z 5

Nádhera..Riquet chytne za srdce a tetu Mimi by člověk nejraději přetáhl potěhem. Krásná kniha, kterou jsem četla s dětmi až teď, v dospělosti, přesto měla co říct nám všem.

Olia
20.01.2014 5 z 5

I já jsem tuhle knížku jako dítě milovala a četla dokola.. hodně jsem tu holčičku bez maminky prožívala.. zajímavé, že mým dcerám už k srdci nepřirostla.. možná jsem o ní moc básnila.. :-))

Štítky knihy

francouzská literatura předměstí

Autorovy další knížky

Colette Vivier
francouzská, 1898 - 1979
1971  93%Dům drobných radostí
1979  80%Malé divadlo
1962  80%Severka

Kniha Dům drobných radostí je v

Právě čtených3x
Přečtených140x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených19x
Knihotéce61x
Chystám se číst34x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x