Dům číslo 6

Dům číslo 6 https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/215410/bmid_dum-cislo-6-OED-215410.jpg 4 316 122

Novela zavádí čtenáře na periferii města, do polorozpadlého domu schovaného kdesi uprostřed bývalého továrního areálu mezi vysokými pecemi vítkovických železáren. Stejně jako zchátraly, zrezivěly a rozpadly se výrobní haly továrny, sešli také lidé, kteří v domě ještě přežívají.

slečna.k
slečna.k
22.03.2024 4 z 5

Knížka se super ponurou atmosférou, beznaděj a zklamání životem je z postav doslova cítit. Postavy a prostředí jsou vykreslené dokonale, zápletka mi také přišla zajímavá, jen jako detektivka je knížka průměrná, což mi ale v tomto případě vůbec nevadilo. Jediná škoda je, že ten dům ve skutečnosti neexistuje, nebo jsem si ho při svých návštěvách Vítkovic alespoň nikdy nevšimla.

vivula
vivula
20.06.2023 4 z 5

Neměla jsem skoro žádná očekávání a o to víc jsem mile překvapena. Žádné zbytečné psaní, stručné, jasné a s pro mě překvapivým závěrem.


lenka9250
lenka9250
19.06.2023 4 z 5

Taková detektivka oddychovka, žádný horor s potoky krve. Sympatická, z českého prostředí, hezky vykreslené postavy, popsané prostředí.

Marcik7
Marcik7
25.06.2022 3 z 5

Docela uvěřitelný příběh z ostravského předměstí, zabydlený - doslova - figurkami plnými zahořklosti z nepovedených životů, která je dovedla až k účasti a mlčenlivé spoluúčasti na vraždě mladého muže, který chtěl zlepšit prostředí, ve kterém dlouhá léta přežívali a který si neuvědomil, že se ho drží jako poslední jistoty ve svém neutěšeném bytí.

LuckaH2
LuckaH2
21.02.2022 4 z 5

Zajimave osudy lidi v dome, ktery je v urbexove zone stare fabriky. I když je to castecne jako krimi, policejni vysetrovani tu nehraje hlavni roli. Spis panoptikum lidi v dome, co se a bourat a jeden jeho najemce se ztrati. A mlady policista, co pri jeho hledani, hledá i sam sebe. Četlo se to svižně, dobře.

snoopylady
snoopylady
18.12.2021 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha.
Tak tohle bylo pro mě velmi příjemné překvapení.
Neznámá autorka, která dokázala bravurně vykreslit tajemný dům a ještě bravurněji psychologii jednotlivých obyvatel. Celou knihou mě provázelo napětí, které mě nutilo poslouchat dál a dál...
Standardně výborný výkon Martina Zahálky už jen podtrhl výjimečný zážitek.
Doporučuji.

Kerberos
Kerberos
14.12.2021 4 z 5

Společenství lidí ve starém chátrajícím domě na kraji Ostravy, které spojuje minulost a možná i vina. Doufají ,že dostanou nové byty a opustí periferii. Vyšetřování zmizení mladíka ,který chtěl něco jiného, komu vadil? Poslouchala jsem audio namluvené ostravským dialektem.

janina66
janina66
04.12.2021 3 z 5

Nebyla to špatná kniha. Ale než detektivka, to byl popisný náhled do sociálních vrstev obyvatel jednoho domu s detektivní zápletkou. Knize ale něco chybělo. Snad rychlý spád a napětí.

maximus13
maximus13
30.09.2021 4 z 5

Krátká, rychlá, úderná detektivka z Ostravy. Výborný popis charakterů lidí, kteří zde žijí. Z popisované lokality ve které se děj odehrává je šílený a je s podivem, že když tam lidé začnou žít, tak tam chtějí i dožít a to přes všechny strasti co jim život nachystá.

Illaa
Illaa
12.07.2021 3 z 5

Atmosféra špinavého, zchátralého domu stojícího uprostřed průmyslové zóny mě ke knize nejvíce přilákala, děj už nebyl bohužel tak dobrý, jak bych si představovala. Rozkrývání zmizení jednoho obyvatele domu probíhalo velmi pomalu a ani závěr nebyl velkým překvapením. Ale i tak to nebylo špatné a k přečtení bych knihu doporučila.

kamibe
kamibe
22.06.2021 5 z 5

Na několik doporučení z dřívější doby jsem konečně opět sáhla po nějaké detektivce a musím říci, že jsem dobře udělala. Autorčin styl se mi líbí, několikrát mi vyloudil úsměv na rtech a bavilo mě, jak dovedně zabudovala ostravštinu nejen do přímé řeči, ale i do svých popisů. Takže já jsem spokojena a teď mě zajímá, jestli ji dokážu přidat do čtenářské výzvy z roku 2019, kdy jsem nepřečetla žádnou knížku, jejíž děj se odehrává v Ostravě.
Šlo to! To se mi líbí! Takhle mohu doplnit i dřívější ČV z let, kdy jsem neměla splněno.

faba
faba
19.04.2021 3 z 5

Knihu jsem objevil zde, v nabídce „Eknihy zdarma ke stažení", a protože se to odehrává v blízkém okolí, a je to detektivka, nabídku ke stažení jsem využil :-).
A nelitoval jsem. Není to úplně detektivka v pravém slova smyslu (třeba já bych to tak asi vyšetřoval :-D ), ale spíš sonda do života „ostravského lidu". Kraj razovity, jak se zpívá.
Četlo se to dobře, zajímavé osudy, ostravština!, jen ten konec hrrr. Ale nevadí... Uvidíme druhou - Děti hněvu.

mynamail
mynamail
02.04.2021 5 z 5

Kdo čeká detektivku, bude zklamán. Linie pátrání po zmizelém není tou hlavní. Jde o proniknutí do osudů jednotlivých obyvatel jednoho zcela obyčejného rozpadlého domu. Lidí, kteří se náhodou sešli v jednom domě. Obávám se, že pro čtenáře neznalého "kraje razoviteho" to možná bude nuda. Možná nebudou příběhy pochopeny. Není se co divit. I kratka ostravština může někomu vadit. Pro mě to však bylo čtení velmi zajímavé, vtáhlo mě do životů hrdinů a autorce jsem to vše věřila. Proto plný počet hvězd.

playada
playada
31.03.2021 5 z 5

Perfektní.

hanka.ucitelka
hanka.ucitelka
13.03.2021 4 z 5

Velmi dobrý detektivní román současné autorky, z prostředí Ostravy počátku 21. století.
Postupný zánik "černé Ostravy", vybydlování paneláku ze 60. let, životní tragédie bývalého špičkového fotbalisty, soužití romáků a gádžů, osobní tragédie stárnoucích žen, nechtěné dítě vychovávané babičkou-pěstounkou, pomatení mysli po ztrátě syna, studium na báňské, Stodolní a tvrdý rock či metal - to všechno tvoří působivé kulisy vraždy mladého muže, který to myslel dobře s panelákem v bruselském stylu a s malým děvčátkem, na které sociálka zapomněla.
Vedle toho se snad dají přehlédnout chyby typu "nordický uzel" (jistě myšleno "gordický..."), "Uzlík nechala svému osudu" (myšleno jistě "jeho osudu") apod., které spadají spíše na vrub jazykové redaktorky než autorky textu.
Čtivé a zajímavé nejen pro znalce Ostravy.
Pokud bych měla známkovat, pak lepší dvojka (tedy "B").

Pebra
Pebra
11.03.2021 4 z 5

Dobře české. Vlastně ostravské.

Awča
Awča
11.03.2021 4 z 5

Také jsem knihu objevila náhodou a byla pro mě příjemným překvapením.
Něco mezi detektivkou a románem, vykreslení postav mi připomnělo Párala v jeho nejlepších letech.
Opravdu vydařená prvotina, rozhodně si přečtu i Děti hněvu.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma.

Valdora
Valdora
20.02.2021 4 z 5

Na knihu jsem narazila náhodou, při stahování knih on-line zdarma na této databázi. Samozřejmě mě zaujala anotace, že jde o detektivní příběh z Ostravy. Mile jsem byla překvapena, že knížka byla velice čtivá, přelouskala jsem ji za dva dny. Spíše než jak detektivku jsem ji ale vnímala jako psychologickou sondu do nitra postav. A rozhodně to bylo přesvědčivé a uvěřitelné.

janka3232
janka3232
13.01.2021 4 z 5

Super napsaná detektivka. Dobré prostředí, postavy uvěřitelné a navíc ostravská atmosféra.

mi-380
mi-380
25.11.2020 4 z 5

Poklidné starosvětské poodhalování záhad jednoho domu na odstřel. Detektivní zápletka, s prapodivným finále jako z béčkového filmu, je minimální. Hlavní důraz autorka klade na život svérázných obyvatel ve čtvrti, která mizí v nenávratnu, stejně jako ostravská doba uhelná a ocelová. Propadlé šachty, zbourané pece, stárnoucí pamětníci. Jakou báseň by dnes napsal Petr Bezruč? Na co by zaměřil svůj ostrý sociálně kritický pohled?
Audiokniha – přesvědčivá četba Martina Zahálky zvedá výsledný efekt z knihy o stupínek výš a upevňuje čtvrtou hvězdu.
75 % (aktuálně 250 hodnocení s průměrem 78 %).