Dům, domov, domácnost, dějiny architektury

Dům, domov, domácnost, dějiny architektury https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181157/bmid_dum-6585409a6da16.jpg 5 45 13

Inspirací pro napsání knihy byl pro autora jeho vlastní starý dům - bývalá anglikánská fara v Norfolku. Bryson se začal zajímat o funkci jednotlivých částí stavby a pustil se do zkoumání proměn lidských příbytků od nejstarších dob do novověku. Knížka poslouží jako poutavý průvodce po domech různých epoch, ale zároveň se v ní shromáždilo neuvěřitelné množství informací o provozu domácností v minulosti, o tom, jak lidé domy stavěli, jak se v nich bavili, jak stolovali, konzervovali potraviny, bojovali s nemocemi či jak se věnovali hygieně. Velký prostor je věnován historii vynálezů, které lidem bydlení a každodenní život zpříjemnily (způsob vytápění, osvětlení místností, chlazení potravin apod.). Knížka, při jejímž psaní autor využil mimo jiné dobovou literaturu a deníky a která popisuje především anglické a americké reálie, nabízí neuvěřitelně pestrý obraz každodenního života v minulých staletích.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Pragma
Originální název:

At Home , 2011


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
26.12.2023 5 z 5

Bill Bryson jako vždy přináší zábavné i poučné čtení prokládané mnoha zajímanostmi, drby a perlami. Kniha se čte výborně a rozhodně nejde (jen) o to, co slibuje podtitul "Domov, Domácnost, Dějiny architektury", ale dozvídáme se mnoho zajímavého o lidských dějinách obecně. Míň než plných 5 hvězd prostě dát nejde. 26. 12. 2023.

Lucienka220
30.04.2023 4 z 5

Pěkně napsáno, čtivě a zajímavě. Paul Bryson obývá starou faru, kterou nás provází. Vypráví o jednotlivých místnostech, jejich historii, vybavení, zařízení i lidech, kteří v nich pracovali.
Seznámí nás s historií architektury, životem chudiny, služebnictva, jídlem, dětstvím...
Bohužel knihu jsem četla velmi dlouho, takže některé historky ze začátku zapomínala, trochu jsem se topila v přemíře informací.
A také mě mrzelo, že v knize je málo obrázku,které dokreslují text. Ještě, že máme internet, kde jsem si mohla vše vyhledat.


cirruska
19.11.2021 4 z 5

Lehce napsáno a příjemnou formou podána spousta zajímavostí. Taková všehochuť nejen z domova napříč staletími. Bezesporu poutavé, jen občas mi přišlo že informace sklouzávaly do formy pikantních klepů.

martin9134
10.02.2021 5 z 5

Kniha vlastně o všem. Autor popisuje jednotlivé místnosti v domě a mezitím se dostane třeba k lidským parukám, dětské práci či světové chudobě. Je to zcela logické – domácnosti jsou tím, z čeho vzniká celá lidská historie.

Rubbertrouble
31.10.2019 5 z 5

Neskutečně krásný čtení o věcech, které jste si mysleli, že docela dobře znáte.

InaPražáková
31.10.2019 5 z 5

Historie nejen domu nebo samotné domácnosti, ale obecně vývoje věcí denní potřeby a věd ovlivňujících život - lékařství, stavitelství nebo třeba botaniky. Bryson je vynikající vypravěč, přístupně, zábavně a v souvislostech zprostředkovává informace z množství oborů, kombinuje historii zásadních zlepšováků (kdo z hlavy ví, kdo a kdy vytvořil cement nebo tabulové sklo) se zmínkami o komických zvláštnostech dřívějška a dohromady to dává obraz především 19. století v opravdové šíři technologického i společenského vývoje.

ondra2887
09.04.2018

Američan a spisovatel Bill Bryson žije už nějaký ten pátek v Anglii. Žije v bývalé faře na anglickém venkově a už zapadl mezi místní. Přesto si však uchoval v sobě kus Američana a tak umí dobře rozeznat i popsat britské způsoby myšlení a chování a inteligentně si z nich dělat legraci. A jelikož právě dopsal knihu o vesmíru, uvědomil si jednoho dne na staré půdě jeho domu kam vylezl, protože tam zatékalo, že o svém domě vlastně nic neví. Když se tak zamyslel podrobněji, rozhodl se, že napíše knihu, která se bude věnovat bydlení... Každá z místností jeho 200 let staré fary se tak stává velkou kapitolou věnovanou časům, kdy už lidé přestali hledat skrýše v dutinách skal a začali si stavět vlastní obydlí. Přes paleolit se tak dostává ke starému Římu, středověku, renesanci aby pak nejpevněji zakotvil v 18. a 19. století. Na této cestě nás seznamuje se zvláštnostmi těch dob, tehdejšími zvyky lidí, způsoby bydlení i s velkými lidmi tehdejších dob od vládců a stavitelů po ty nejposlednější z chudáků. Bydlení to není jen architektura. Bydlení má spojitost i s náboženstvím, vzděláním, hygienou, bohatstvím, zdroji surovin atd... Cesta na kterou nás Bill Bryson bere je velkolepá a nesmírně poučná. Pokud máte rádi historii a architekturu, neváhejte ani minutu a knihu si kupte ! Jsem moc rád, že jsem se o ní dozvěděl a že jí mám.

Prey
16.06.2017 4 z 5

Je to bezva populárně naučné čtení, ale člověk nesmí moc přemýšlet, jak by taková kniha mohla být napsána jinak. Protože z původního nápadu, popsat vývoj obývání, univerzálně, to přešlo hlavně k Velké Británii a Spojeným státům posledních staletí. Naopak od konkrétních místností a předmětů se utíká k čemukoliv, co autor považuje za zajímavé vyprávění. Mnohá jména a pikantní životopisy působí nadbytečně. Ale dějinná exkurze je to veselá, víceméně apolitická (nepočítáme-li třídní rozdíly jako základní politické téma), a svoji hodnotu určitě má. Historie vynálezů a „samozřejmostí“ je fascinující i ve zjednodušené formě. (Čteno v překladu Petra Sumcova.)

IHT
11.05.2017 5 z 5

Bryson je brilantni vypravec - skvele jsem se bavil, jako vzdy. A to nejsem zadny fanda architektury ani historie. Mam dojem, ze bych se bavil u cehokoliv, co napise :)
Jedinou vytku mam ke kvalite prekladu. Je mi jasne, ze maloktery prekladatel muze mit stejnou siri zaberu jako autor (ktery ma spoustu spolupracovniku na resersni praci). Presto vsak trvam napriklad na tom, ze kobylky se nekukli v pude (nekukli se ani jinde, kukly proste nemaji) a ze drobnusky nejsou roztoci. Jsem vsak optimista a verim, ze v jinych aspektech (architektonickych, historickych, technologickych, ...) je preklad dobry :)

codeas
07.09.2016 5 z 5

Bill Bryson chytře využívá budovu domu jako strukturu pomyslného vyprávění o historii lidstva. Takže v jídelně se dozvíte o historii jídla v koupelně zase o historii hygiena. Občas chytře odbočí a dostane se někam, kam by jste vůbec nečekali. Dozvíte se tak jako popularita čaje v Británii zvedla cenu cukru, jak ptačí trus pomohl vytvořit novodobé zemědělství, jak italské město bylo inspirací pro americké budovy a proč lidé nosili tak nepraktické oblečení v 18.století

bamba
13.04.2016 5 z 5

Páči sa mi Brysonov zmysel pre logiku, fakty a zmysel pre humor.V takejto trojkombinácii to býva málokedy.

RH faktor
04.02.2015 1 z 5

Frenetický Bill...váhám mezi odpadem a jednou hvězdičkou...Bill Bryson mi připomíná šprta v první lavici, který po vyvolání poví i to, co neví a tak mi ty jeho knihy přijdou, jako frenetická sprška zajímavostí o koze a voze a o všem možným a nemožným, že z toho nakonec je jakási směska všeho a ničeho a...tak dobře, prostě nejsem cílovka no.

Trautenberg
24.02.2014 5 z 5

spousta zajímavostí z historie, kdo má rád dějiny, určitě se nudit nebude

Štítky knihy

architektura civilizace dějiny lidstva stolování

Autorovy další knížky

Bill Bryson
americká, 1951
2003  90%Stručná historie téměř všeho
2002  86%Appalačská stezka
2013  90%Dům, domov, domácnost, dějiny architektury
2003  87%Hlavou dolů - Země sluncem vyprahlá
2010  75%Zápisky z malého ostrova

Kniha Dům, domov, domácnost, dějiny architektury je v

Právě čtených1x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce24x
Chystám se číst53x
Chci si koupit18x
dalších seznamech1x