Duchovia minulosti

Duchovia minulosti https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500266/bmid_duchovia-minulosti-aDs-500266.jpg 4 48 14

Jessica Niemi série

< 2. díl

„Hlboký hrob na morskom dne, nikto viac, princezná, nepríde. Princezná sníva svoj večný sen, skryje ju čochvíľa ľad a srieň.“ Na instagramových účtoch dvoch populárnych influenceriek sa jedného dňa objaví rovnaký obrázok majáka na skalnatom ostrove, ktorý dopĺňa tajomná báseň na rozlúčku. Odvtedy sa po blogerkách zľahla zem. To však nie je jediná záhada, ktorá stojí pred detektívkou Jessicou Niemiovou a jej vyšetrovacím tímom. Na ľadové brehy fínskeho ostrova more vyplavilo telo mladej ženy, pokryté zvláštnymi, akoby okultnými znameniami. Ako to súvisí so zmiznutím obľúbených blogeriek? Začína sa nemilosrdný boj s časom a Jessica robí všetko, čo je v jej silách, aby predišla strate ďalších ľudských životov. Snaží sa sústrediť na nový prípad, v súkromí však zvádza ďalší neľahký boj – nočné mory o smrti jej matky sú čoraz neznesiteľnejšie a zároveň živšie. Snaží sa jej mŕtva mama v spánku pomôcť odhaliť tajomstvá zmiznutých mladých žien? Nový prípad detektívky Jessicy Niemiovej, známej aj z Čitateľa – severskej krimi, ktorá sa predáva už v 40 krajinách sveta.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

Pahan verkko , 2020


více info...

Přidat komentář

stesti.s.knihou
22.02.2022 4 z 5

Druhý díl detektivní série s hlavní vyšetřovatelkou Jessicou Niemi. První díl s názvem Věrný čtenář se mi líbil, recenzi najdete u mě na profilu. A tento další nezklamal!
Helsinská policie vyšetřuje zmizení dvou mladých, populárních blogerů. Zmizení spolu na první pohled nesouvisí, postupně se však začnou odhalovat jisté okolnosti, které pojí nejen zmizení, ale i specifická úmrtí mladých dívek. Zároveň opět nahlížíme do Jessičina osobního života a jejích psychických potíží, se kterými jsme se seznámili již v prvním díle.
Koukám, že kniha má na Databázi o trochu nižší hodnocení, já za sebe ale mohu říct, že se mi líbila. Vraha jsem neodhadla (ale já v tom většinou nejsem moc dobrá :D), hlavní hrdinka mi byla sympatická, kapitoly byly krátké a zkrátka mě to jako celek bavilo. Co mě ale trochu mrzelo bylo to, že jsem zapomněla dost věcí, se kterými jsme se seznámili v prvním díle Věrný čtenář. Ano, dá se to číst i bez znalosti předchozího dílu, ale některé věci se mi bohužel nespojily (a znovu se mi první díl fakt číst nechtěl).
Pokud se do série budete pouštět, doporučuji číst knihy po sobě.

jarin58
08.12.2021 4 z 5

Krutá hra je druhý díl v sérii,první jsem nečetl,ale vůbec není problém se v postavách a vztazích orientovat.Zápletka je zajímavá,velké zvraty se nedějí a závěr je ale překvapivý.


alzbeta4340
02.12.2021 4 z 5

Max Seeck má specifický styl psaní. Jeho detektivní příběhy, jak jsem zatím vypozorovala, jsou relativně složité, přitom psané jednoduše a také snadno pochopitelné. Jejich slabinou jsou ale ne úplně věrohodné závěry.
Krutou hru přes drobné výtky mohu všem čtenářům s klidem doporučit. Inspektorka Jessica Niemi se svým týmem řeší případ zmizení dvou influencerů. Musí se při tom potýkat i se svojí nepřátelsky naladěnou novou šéfovou.

JustWomen
29.09.2021 4 z 5

Dobré čtení, zajímavé zápletky, dobře vykreslené postavy, inteligentní dialogy, vše v pořádku. Nelíbilo se mi jen neuvěřitelné rozuzlení manga kauzy.

Katania
25.09.2021 3 z 5

Mám opravdu smíšené pocity. Děj je překombinovaný, Jessica je mi nesympatická. Ale čte se to rychle a svižně. Opravdu nevím, zda další díl zkusím.

annettka1098
15.09.2021 4 z 5

KRUTÁ HRA mne zaujala svou anotací detektivky s velmi moderní zápletkou.
Hned v první kapitole knihy jsem měla trochu problém se jmény. Celý příběh se tak trochu točí okolo Japonska a jména Akifumi a Asuna mi dala opravdu zabrat, protože jsem nevěděla, kdo je kdo (natož kdo je žena a kdo muž). Příjmení hlavní vyšetřovatelky Niemi a zmizelé bloggerky Jamamoto tomu taky moc nepřidalo. Naštěstí jsem se do toho časem dostala.
Kniha mi přišla velmi zajímavá především tím, že vyšetřování zmizení bloggerů je spíše na pozadí. Na co autor klade důraz, je charakteristika jednotlivých členů vyšetřovacího týmu, což mi vyhovovalo. Postupně se mi všichni členové vyšetřovacího týmu dostali pod kůži a velmi mne bavilo odkrývat jejich životy. Myslím, že to není vůbec špatná strategie v případě detektivních sérií, protože vyšetřovatel, který vám něčím přiroste k srdci vás většinou přesvědčí, že si chcete přečíst pokračování.
Příběh se bohužel neobešel bez klasických detektivních klišé. Hlavní vyšetřovatelka Jessica má záhadnou minulost, trpí psychickou poruchou, má problém s autoritami a nová šéfová jí opravdu nevyhovuje. Rivalita mezi šéfkou a hlavní vyšetřovatelkou je navíc vzájemná. Jessica mi ze začátku sympatická nebyla, nicméně postupně jsem si k ní našla cestu, a to nejen k ní. Mám takový pocit, že to bude přesně ten případ, kdy si autor pojistil, že si budu chtít přečíst další díl.
HODNOCENÍ: 70 %

jahlina
09.09.2021 4 z 5

Hodnotím jako velmi čtivý krimithriller s mrazivou atmosférou a originální zápletkou i hlavní vyšetřovatelkou. Ráda si přečtu pokračování.

MMacicekk
20.08.2021 4 z 5

Autor se chopil moderních prvků, které do svého příběhu zakomponoval, čímž vytvořil zajímavou a předem neodhadnutelnou zápletku, která mi ve svém závěrečném rozuzlení přišla bohužel přitažená za vlasy. Začátek je trochu rozvleklejší a knize by neuškodilo, kdyby byla tak o sto stran kratší. Rozuzlení a odhalení vraha bylo překvapivé, ale v podstatě se žádné velké zvraty v knize neodehrávaly. Plusem jsou krátké kapitoly (ovšem i tentokrát musím vytknout číslování římskými číslicemi, které mi občas zavaří mozek) končící vždy v napínavém momentě, takže musíte číst dál. Lepší průměr.

nada3314
28.07.2021 5 z 5

Opět jsem velmi nadšená! Věrný čtenář se mi líbil moc, a proto jsem se hned pustila do druhého dílu a musím říct, že byl snad ještě o chloupek lepší! Už při čtení anotace jsem věděla, že to tentokrát bude trochu něco jiného.

Inspektorka Jessica Niemi pátrá po dvou mladých úspěšných influencerech z instagramu, po kterých se slehla zem. Tito dva se zúčastní křtu slavného rapera a na after party již ani jeden z nich nedorazí. Ze začátku to vypadá, že se jedná o podvod, aby nasbírali více followerů. Negativní reklama je taky reklama. Ale vše je jinak, než se zdá…

Moc se mi líbilo spojení mrazivých Helsinek a online světa instagramu. Ještě jsem nic takového nečetla, tak mě toto moderní originální spojení nadchlo. Autorův styl psaní mi velmi vyhovuje – krátké úderné kapitoly, které mě nutily číst dál a dál.

Postavy jsem si zamilovala už ve Věrném čtenáři, tak jsem měla radost, že zůstali více méně stejné a šli jsme tentokrát do hloubky a dozvěděli jsme se i něco víc z osobního života inspektorky Jessici. Jediná nová postava je Helu – jejich nadřízená, a ta nám to trochu okořenila, takže vztahy na pracovišti byli trochu napjaté.

Za mě můžu doporučit celou sérii Jessica Niemi – jedná se o velmi promyšlené thrillery, které nadchnou i muže!

Nikollinka
26.07.2021 3 z 5

Na druhý díl jsem se moc těšila, protože Věrný čtenář byl naprosto skvělý, ale Krutá hra mě bohužel zklamala...některé kapitoly jsou úplně zbytečný.. Zkrátila bych celou knihu tak o 200 stran, pak by to byla dobrá detektivka.

oblakaknih
16.07.2021 2 z 5

Do druhého dílu této série jsem se pustila okamžitě po dočtení toho prvního. Ten mě poměrně zklamal, takže jsem doufala, že tento bude lepší. Bohužel mi ale nejspíš nesedl styl psaní, jakým jsou tyto thrillery napsány. I tento díl mě totiž zklamal.

Námět jako takový je skvělý a velmi originální. Celý případ je postavený na zmizení dvou influencerů, takže vyšetřování se soustředí i na sociální sítě. Problém byl, že jsem vraha odhalila okamžitě, takže jsem v průběhu čtení nebyla ani trochu překvapená.

Co se postav týče, ani tady mi žádná nijak nepřirostla k srdci. Hlavní vyšetřovatelka mi nesedla, nebyla mi sympatická a sledovat její příběh mě moc nebavilo. Navíc zde přibyla z mého pohledu naprosto zbytečná nová postava.

Kniha se sice čte dobře a rychle, ale samotné zpracování thrilleru mě prostě nechytlo a nesedlo mi. Věřím, že toto je můj osobní problém se sérií a proto nechci odrazovat další čtenáře od jejího přečtení.

Děj mi připadal strašně moc zdlouhavý! Myslím, že kdyby byla kniha poloviční, bude to úplně stačit.

Za mě bohužel ne, ale rozhodně to neznamená, že se nebude líbit jiným čtenářům.

Ronnie Sparks
12.07.2021 5 z 5

Jedná se o hodně dobře propracovanou detektivku, která je i dost napínavá. Bohužel neobsahuje šokující zvraty, i když jsem vůbec nečekala, kdo je padouch. Při řešení případu se hodně probírá život hlavní vyšetřovatelky, proto je dobré číst sérii od prvního dílu. Více v mé recenzi.

Danago
24.06.2021 4 z 5

Na knížku jsem se hodně těšila a byla jsem zvědavá jestli autor dokáže udržet šokující a napínavou laťku z předešlé knihy. Bohužel druhý díl série byl pro mě slabším. Šokující momenty zde chybí. Tentokrát se jedná o celkem běžnou detektivku , sice zajímavou a velice dobře propracovanou , ale už ne tak moc napínavou. Taky vztahy mezi vyšetřovateli se zde proměnily už se i sem dostávají intriky a boje mezi Jessikou a její nadřízenou, což mi trochu narušovalo plynulost vyšetřování.
Myslím , že i když se zde vyšetřuje nový případ je dobré mít přečtenou knihu Věrný čtenář, protože právě vztahy mezi vyšerovateli se k minulému příběhu vrací.
Knížka se kromě vyšetřování právě více věnuje těmto vztahům.
Příběh má tentokrát pomalejší tempo, i když vyšetřování je zde opět velice logicky propracované a konec je překvapivý.
Já jsem ho teda rozhodně nečekala.
Přestože pro mě je tento díl slabší , další knihu z této série si ujít nenechám. Jessika je postava,kterou jsem si oblíbila a chci vědět jak to s ní bude pokračovat. 3,5*

Kizuizi
11.06.2021 4 z 5

Přiznám se rovnou, že ač jsem se na knihu velmi těšila, i jsem se trochu bála. Po poměrně šokujícím konci předešlého dílu jsem Krutou hru začala číst velmi opatrně, ale obavy byly naprosto zbytečné. 450 stran neskutečně čtivého textu mě nadchlo, i když ubylo děsivých momentů a děj byl o něco klidnější – to ovšem neznamená, že byl méně mrazivý! Opět zde najdeme velmi kvalitní psychologické prvky a poměrně nečekaná odhalení. Kapitoly jsou krátké, což nás nabádá k tomu, přečíst si další, a další... a je to skvělá „jízda“!