Duchové vesmíru aneb třináctero příběhů o neutrinech

Duchové vesmíru aneb třináctero příběhů o neutrinech https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470797/mid_duchove-vesmiru-aneb-trinactero-pri-AVc-470797.jpg 5 14 3

„Duchové vesmíru“ volně navazují na předchozí tituly „Jak vznikal svět“, „Z kuchyně do vesmíru“ a „Blýskání“. V knížce naleznete ve třinácti příbězích poutavá svědectví o neutrinech, nejpodivnějších částicích, které kdy lidé objevili. Neutrina tvoří svůj vlastní svět procházející vším, co známe. Kniha je určena každému, kdo se zajímá o přírodu a vesmír.... celý text

Přidat komentář

Tomas@S
04.05.2022 5 z 5

Poté co se mi tuto knihu nepodařilo vyhrát v rozhlasové soutěži (narozdíl od předchozí autorovy knihy), obdržel jsem ji jako nenápadně vyžádáný dárek a navíc s autorovým podpisem a věnováním :-)

Velmi zajímavé téma neutrin, nevěděl jsem, že tak hodně experimentů je zaměřeno na jejich výzkum. Inspirován získanými znalostmi se zapojím a pokusím se zachytit za svůj život i to druhé neutrino :-) Jinak samozřejmě tradičně kvalitní výklad jinak látky doplněn úsměvnými zážitky ze života. Zvláště oceňuji jeden šrapnel schovaný mezi odborný výklad, který vztahovačná osoba neobjeví, jelikož se tak daleko neprokouše.

parxel
13.01.2022 5 z 5

Kniha Duchové vesmíru pro mne byla velmi podnětným a inspirativním překvapením. Dozvěděl jsem se mnoho nových poznatků o neutrinech, ale hlavně jsem si uvědomil, že výzkum neutrin je nesmírně zajímavou vědeckou oblastí. Správné pochopení těchto částic může mít významný dopad nejem do částicové fyziky, ale rovněž do našeho chápání vzniku a vývoje vesmíru.

Zkrátka za mne jsou Duchové vesmíru velmi zdařilou knihou. Petr Kulhánek mne opět přesvědčil, že je člověk na správném místě. Knihu bych doporučil všem zájemcům o vědecko populární literaturu. Přestože je kniha orientovaná na velmi úzké téma, tak má významný přesah. Pokud vás téma zaujme, tak rovněž doporučuji volně dostupnou přednášku na youtube Neutrina v částicové fyzice a v kosmologii. Za mne plný počet hvězd.


Zknihydohlavy
29.06.2021 3 z 5

Byl jsem na několika přednáškách Petra Kulhánka v pražském Planetáriu a přečetl od něj jeho předchozí knihu „Jak vznikal svět“. Když jsem proto v knihkupectví uviděl tuto jeho novou knihu, bez váhání jsem po ní sáhnul. A to i přesto, že neutrina mě nezajímají tolik, jako téma Kulhánkovy předchozí knihy.

Kniha je místy poměrně technická, přesto, že jde stále o populárně naučnou knihu určenou především laické veřejnosti. S ohledem na téma, které mě osobně nemotivuje natolik, abych věnoval větší úsilí pochopení techničtějších pasáží, jsem z knihy nedokázal nejspíš vytěžit maximum. Toto je důvod nižšího hodnocení, byť přiznávám, že to není tak úplně férový přístup. Nicméně každé hodnocení je subjektivní. Čtenář této recenze (pokud se takový najde), nechť laskavě toto vezme v úvahu, pokud by se snad na jejím základě rozhodoval, zda si knihu přečte.

Petr Kulhánek prokládá výklad o neutrinech osobními (více či méně) vtipnými historkami a svými postřehy a povzdechy o světě. Kniha je jinak psána srozumitelně a čtivě. Čtenáři je vcelku přístupnou formou podáno jakési shrnutí stavu poznání v této oblasti fyzikálního bádání.

Výzkum neutrin – těchto „malých elektronů“ – je podle všeho ve fyzikálních kruzích populární a slibné odvětví. Obzvlášť velký potenciál vnímám ve vztahu k neutrinové komunikaci. Signál, který není v podstatě ovlivněn žádnými hmotnými překážkami či elektromagnetickým zářením? To zní jako budoucnost.