Dubrovský

Dubrovský https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26886/mid_dubrovskij-gOw-26886.png 4 18 2

Na jednom statku žil starý ruský pán proslulého rodu Kirila Petrovič Trojekurov, jenž byl velice bohatý, ale bohužel i prudké povahy a dost omezeného rozumu. Se sedláky a čeledí zacházel přísně a po svém. Měl sedmnáctiletou dceru Mášu a malého syna, levobočka Sášu. Přátelil se jen se svým sousedem, zchudlým šlechticem Andrejem Gavrilovičem Dubrovským. Jenže Dubrovského jednou urazil Trojekurovův psovod a Dubrovský žádal omluvu. To Trojekurova, kterému si nikdo nikdy nedovoloval odporovat, rozlítilo a rozhodl se Dubrovskému pomstít tím, že ho vylhanou soudní pří připraví o jeho majetek - statek a vesničku Kistěněvku, což se mu také povedlo. Stará chůva dopisem přivolala na pomoc Dubrovského syna Vladimíra, kolem kterého se točí celý další příběh.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , J. Otto - Ottovo nakladatelství
Originální název:

Дубровский (Dubrovskij) , 1841


více info...

Přidat komentář

Hebrey
31.01.2023 5 z 5

Puškin opět nezklamal. Kdysi jsem přečetla Oněgina (v originále). Tehdy jsem se bále, že mě román ve verších nebude bavit. Mýlila jsem se, byl skvělý. Když se mi dostala do rukou tato drobná povídka, těšila jsem se a ne nadarmo.

meluzena
09.03.2021 5 z 5

„Nastalo hluboké ticho a sekretář začal jasným hlasem předčítat rozsudek soudu.
Umístíme jej sem doslova, předpokládajíce, že každý rád pozná jeden ze způsobů, jakými můžeme být zbaveni na Rusi statku, na nějž máme nesporně právo.“

Puškin si v tomto díle vzal na mušku fakt, že dostatečně bohatý a mocný člověk, který je zároveň samolibý a zákeřný, může zničit kohokoli, na koho si ukáže, protože si dokážet ohýbat právo podle svého. Že tím potopí i řadu dalších, ho samozřejmě nezajímá, a osobní tragédie jednotlivců už vůbec ne.
Kdybychom neměli tolik důkazů, že tohle se skutečně dělo a děje, bylo by to „jen“ dobré literární dílo. Takhle je ještě mrazivější.