Duben v Paříži

Duben v Paříži https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36195/bmid_duben-v-parizi-6Fz-36195.jpg 3 191 62

Rakouský autor Michael Wallner vydal už několik zajímavých románů, ale nejnovější, Duben v Paříži, milostný příběh Němce a Francouzky za 2. světové války, se stal okamžitě bestsellerem. Německý voják Roth, milovník francouzštiny a francouzské literatury, pracuje jako tlumočník okupačního vojska v Paříži v roce 1943. V jeho poklidném životě však nastává zvrat: je odvelen, aby tlumočil na gestapu. Brutalita a mučení, kterých je svědkem, ho natolik psychicky ničí, že má vnitřní potřebu oddělit se od svých krajanů. Proto se vydává v nebezpečí a po službě vychází v civilu do ulic jako monsieur Antoine, třebaže by byl přísně potrestán, kdyby se o jeho převlecích někdo dozvěděl. Seznámí se s dcerou knihkupce a začíná se mezi nimi rozvíjet láska pak však Roth zjistí, že jeho vyvolená je příslušnicí francouzského odboje.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

April in Paris , 2007


více info...

Přidat komentář

vikaa
29.01.2020 4 z 5

Tak rozhodně to nebyla špatná kniha, jenom mně zarazil ten pomalý rozjezd. Na to, že má kniha poměrně málo stran, je první polovina kniha bez napětí a jeví se poněkud nudnou. Druhá polovina knihy je naopak akční a napínavá až dost. Rozhodně se nejedná o žádnou červenou knihovnu. Nemohu se ale zbavit utkvělé myšlenky: Roth určitě miloval Chantal, ale milovala Chantal Rotha???
Za mně tři a půl hvězdy.

Magrata15
05.01.2020 4 z 5

Zajímavý příběh z 2.světové války,tentokrát z pohledu německého vojáka,který se nechtěl stát hrdinou,jen se prostě zamiloval do špatné dívky.
Stejně jako předchozímu čtenáři mi vadily německé a francouzské texty,které nebyly dál přeloženy,takže mi občas unikal smysl rozhovorů.
Čekala jsem jiný konec,ale takový je prostě život.


peeetta
31.12.2019 4 z 5

Příběh odehrávající se za druhé světové války. Velmi dobře se čte, stránky rychle ubíhají. Není to pouze popis života pronásledovaných, ale přibližuje život v Paříži během okupace.

HDosoudilová
08.11.2019 2 z 5

Knih na téma 2. světová válka jsem už pár četla a tak jsem se na tuto celkem těšila, ale bohužel jsem zklamaná. Ono, děj sám o sobě super, ale vadily mi tam francouzské dialogy, kterým nerozumím. Dále jsem pořád čekala, co bude dál až jsem se nudila. Ani postavy mi nebyly moc sympatické, byť konec mě hodně překvapil.

lucifess
02.11.2019 2 z 5

Kniha mě bohužel nenadchla, znovu bych ji nečetla. Velmi brzy zapomenu i o čem byla, nevyvolala ve mě žádné emoce, ani sympatie. Vybrala jsem si ji v rámci čtenářské výzvy 2019.

Liduka
24.10.2019 4 z 5

Knihu jsem přečetla kvůli čtenářské výzvě a byla zajímavá. Bylo těžké číst to co se v ní odehrávalo, ale bohužel to takhle ve válce chodilo. SPOILER: Musím ale podotknout, že mi přišlo divné, že by Roth přežil pád ze střechy a navíc, že ho gestapo nenašlo. Také mi připadalo, že Chantal Rotha spíše využila, než aby ho měla ráda, tak mi bylo na konci divné, proč jí chce najít. Za přečtení ale kniha určitě stojí.

Ivka2
17.10.2019 4 z 5

Čtivý, někdy až dech beroucí příběh o lásce Němce a Francouzsky. Na knihu jsem narazila díky ČV a jsem moc ráda, že mi padla do oka právě ona. Jelikož jsem nedávno navštívila Paříž, připadala jsem si jako bych ji procházela s monsieurem Antoinetem znovu. Autor krásně poukazuje na fakt, že nemusíte být tím, kým Vás chtějí mít ostatní. I když někdy zaplatíte cenu nejvyšší.

Vakalik
24.09.2019 3 z 5

Knihu jsem si našla v žebříčku nejčtenějších knih pro dané téma ve Čtenářské výzvě. Jinak bych na knihu nejspíš nikdy nepřišla. Beze studu říkám, že v žebříčku mě žádná kniha nezaujala a vybírala jsem čistě co nejkratší knihu, co bude co nejsnáze k sehnání.
Mladý Němec funguje u Wehrmachtu jako překladatel. V Paříží se nudí a začne po večerech v převleku za Francouze Antoineho navštěvovat město. Zamiluje se do Francouzky Chantal, dcery knihkupce. Když se dozví, že pracuje u odboje... dál nebudu prozrazovat :)
Byly chvíle, hlavně na konci nebo z vězení, kdy jsem knihu nemohla odložit a četla ji jedním dechem. Přišlo mi škoda, že je takových věcí v ději přitažených za vlasy. Například to, že A. uvidíCH hned první den a hned se zamiluje nebo že jde kolem okna a zrovna tam hraje osudová písnička... Trošku červená knihovna, ale úplně špatné to nebylo.

Jana09
23.09.2019 4 z 5

Útlá knížka a tolik emocí ...
Krásný, smutný, nepochopitelný.

_Michelle_
20.09.2019 3 z 5

Převážně smutně laděná kniha, která vás přenese do temných časů Francie. Zajímavý (mnohdy i poměrně napínavý) příběh o dubnové lásce, smělosti a neopatrnosti mládí, bolesti, smrti, beznaději, ale také odvaze. Možná bych oželela některé pasáže s detailními popisy mučení a ocenila podrobnější vylíčení šťastných společných chvil hlavních hrdinů. Knihu neřadím mezi to nejlepší, co jsem kdy četla, ale propadák to také nebyl.

barca9312
14.09.2019 1 z 5

Četla jsem kvůli čtenářské výzvě, nuda, romantický příběh, zbytečně detailne popsany, naštěstí byla kniha krátká a dalo se to tak nějak přežít.

ladyka
14.09.2019 4 z 5

Čteno v rámci ČV. Tahle love story na pozadí 2.sv.války byla sice zvláštně pojatá,ale mně se líbila. Zaujala mě ta dualita,kontroverznost,neotřelost. Stručné, ale dostatečně výstižné. Knížka dokázala skvěle navodit atmosféru i vzbudit emoce.

denny276
26.08.2019 3 z 5

Oceňuji věty ve Francouzštině. Opravdu jsem byla jejich použitím mile překvapena. Kniha zvolena kvuli čtenářské výzvě. Sama od sebe bych si ji nejspíš nepřečetla. Kniha průměrná.

Zdenas5
24.08.2019 3 z 5

Knihu jsem také přečetla kvůli čtenářské výzvě, čekala jsem zamilovaný příběh, ten jsem také dostala. Knize se dá ledasco vytknout, ale přečíst se dala. Hodnotím tak 2,5.

v.r.b.o.v.a
20.08.2019 4 z 5

Prvních 100 stran mě knížka nebavila a do čtení jsem se musela nutit, ale posledních 80 stran jsem přečetla jedním dechem. Není to vůbec špatná kniha, ale na druhou stranu jsem četla i lepší.

kamila5406
16.08.2019 3 z 5

Není to špatný výběr, ke knížce jsem se dostala náhodou, až ke konci je příběh zajimavej

DJANKA
15.08.2019 4 z 5

I já se ke knížce dostala díky čtenářské výzvě a musím říct, že vůbec nelituji. Je pravda, že nepřeložené francouzské věty mi také vadily, ale čestla se mi dobře hned od prvních stran. Po dočtení poslední stránky, jsem o "nich" stále musela přemýšlet. Bylo to moc kruté období.

JmenujiSeZuzla
14.08.2019 1 z 5

Ke komentování této knihy se dostávám až zpětně. K tomuto příběhu jsem se vlastně dostala díky čtenářské výzvě (jako většina), jinak bych na knihu ani nesáhla. Z anotace knihy se mi nápad dost líbil. Sice nejsem moc velká fanynka literatury z válečného období, ale samotný obsah vypadal opravdu poutavě. No...nakonec bych knihu shrnula jako čistý propadák. Absolutně mě čtení nebavilo. I při těch nejbrutálnějších scénách jsem z toho neměla nejmenší pocit lítosti či žalu - nebo v podstatě žádný pocit. Autor očividně neumí moc dobře psát, protože za celou knihu ve mě jeho slova neprobudila jakoukoli emoci. Vůbec jsem například nechápala chování zamilovaných hrdinů (Rotha a Chantal). Hrdinové byli příšerně nesympatičtí a skoro jsem nedokázala pojmout styl jakým žití? Většina jejich rozhovorů mi nedávala smysl a vše bylo tak ''tajemné'' až nereálné. Naopak mi jako většině nevadily věty ve francouzštině. Francouzsky neumím, ale díky tomu, že jsem si je vždy musela přeložit, mi tyto části přišly atraktivní.
Kdyby byl námět knihy lépe pojatý, měla by kniha velký potenciál. Autor, ale za mě neumí psát a jeho styl přemýšlení je poněkud zvláštní.
Celkově je kniha opravdu špatná. Toto už jsem dlouho nemohla říct o žádné knize, ale v tomto případě to platí.

zimka.r
04.08.2019 2 z 5

Četla jsem kvůli čtenářské výzvě a ikdyž díky ní jsem už narazila na pár dobrých tipů ke čtení, tak tohle mezi to patřit nebude. Občas jsem se ztrácela, ale šlo to přečíst a jsem ráda, že mám dočteno.

Páájinka
02.08.2019 4 z 5

Jiný pohled na válku, který je dobré si také přečíst. Kniha se mi líbila, i když zpočátku jsem se nemohla začíst.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Paříž milostné příběhy válečné romány

Autorovy další knížky

Michael Wallner
rakouská, 1958
2010  65%Duben v Paříži
2012  63%Lucky girl

Kniha Duben v Paříži je v

Právě čtených2x
Přečtených275x
Čtenářské výzvě182x
Doporučených7x
Knihotéce77x
Chystám se číst65x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x