Počátky

Počátky https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438898/bmid_druzina-horskych-selem-5Xa-438898.jpg 4 23 15

Družina Horských šelem série

1. díl >

Tlupy orků vedených nelítostným trollem Tarbanasem plení pohraničí tanabiského baronství. Do jejich zajetí se dostávají i Jagh, Grult, Koré a Ranka, kteří se však na rozdíl od dalších zajatců odmítají smířit se svým osudem. Jakmile se jim naskytne příležitost, prchnou. Pronásledováni skupinami rozzuřených orků se probíjejí divočinou, kde se po několika dnech setkají s Tanabiskými štítonoši, nejslavnější družinou dobrodruhů v pohraničí. Těm se nezdolnost mladých přátel zalíbí natolik, že jim nabídnou svou pomoc. Díky ní vstupují do služeb místního velmože barona z Tanabisu. Ač se mladí přátelé touží pomstít orkům, kteří jim povraždili rodiny, slib daný Tanabiským štítonošům jim nedovoluje tuto touhu naplnit. Když jsou po čase slibu zproštěni, vydávají se na dobrodružnou výpravu, na jejímž konci se jim otevírá možnost žít tak, jak si každý z nich vždy tajně přál.... celý text

Přidat komentář

Martin.Led.
13.03.2024 odpad!

Přečíst knihu až do konce mi dalo opravdu zabrat. Místy jsem myslel, že už to vzdám. Ale nakonec jsem to nějak zvadl. Je to hrozná kniha ve všech směrech. Ani po přečtení netuším co tímto dílem chtěl autor sdělit světu. Pokud by to měl být deník hrdinů sepsaný z DRD světa, nechápu, proč postavy mluví mezi sebou o úrovních v povolání. Nebo čeho a kolik přesně si berou sebou do batohu atd. To kompletně kazí prožitek z příběhu. Nebo to měl být úvodní příběh pro začátečníky pro DRD jako návod? To je zase málo odkazu na pravidla. Ani jedno mi nedává smysl.
A to nemluvím o tom jak ten příběh je dokonale nudný a prvoplánový. Jen se tam honí zkušenosti na finální úkol. Žádné vytvoření napětí. Na všechno je času dost hlavně na taktizování. Skoro to vypadá jako by autor chtěl čtenáře uspat. Myslím, že by si autor měl někdy zajít do čajovny a poslechnout si jiné hráče pro inspiraci. Jak může být jednoduchý příběh zajímavý až strhující, nebo jak hrát různé charaktery alias RP.
Musím uznat, že místy mě i něco zaujalo. Což nebylo těžké oproti zbytku knížky. Jsem rád, že jsem si tu knížku jenom půjčil a nekupoval. Bylo by to vyhození peněz.

KájaKoxík
08.09.2023 4 z 5

Hodnotím 4 z 5.

Jako fanoušek a dlouholetý hráč her na hrdiny jsem konečně objevila tuto sérii.
Začneme tím, co ostatní nejvíc kritizují: výška přesně v cm, čas jako na hodinkách a né úplně výrazy sedící do této doby... jako trochu mě to překvapilo, ale za ty cm jsem dokonce vděčná, pokud autor má jiné míry (lokty, feety nebo tak něco) rovnou to přeskakuju protože nemám chuť si zjišťovat kolik to ve skutečnosti je. Ale souhlasím s tím, že by knize slušelo to mít spíše odhadované (zhruba hodinu atd.).

Jelikož osobně nehraji klasické DnD, přišlo mi to představení úrovní celkem fajn. Pro pochopení jak to funguje a jaká jsou povolání a s tím spojené možnosti. Jakým způsobem se nabývají jednotlivé schopnosti, že to není automatické, ale je na tom třeba pracovat. Že je nutné najít si učitele a stojí to peníze to je fakt super koncept. Ale opět souhlasím s tím, že by se to dalo trochu více zaobalit do fantasy světa a pohrát si s tím víc, aby to nepřipomínalo přepsaná pravidla.

Ohledně to, jak funguje prodávání věcí jsem byla naprosto fascinovaná. Jako hráči, jsme tohle nikdy moc neřešili. Je to super věc čím obohatit hry a získat způsob jak vydělat nebo dokonce přijít o nějaké peníze.

Obecně mám díky této knize spoustu nápadů na vylepšení našich vlastních her. Takže za tom moc díky :)

Ze série jsem nadšená a rovnou jdu na další díl :)


jakub6611
02.03.2022 odpad!

Velký špatný. Občas mám pocit že čtu úplně jiné knihy než zdejší čtenáři. Knihu jsem přečetl pouze z 1/3. Tohle jako opravdu? Miluji Dračí doupě a TTRPG, dodnes jsem hráčem a miluji knihy z herních světu. Chtěl jsem oddechovku, líbil se mi i námět. Ale tohle jako fakt ne, věty jako "jelikož jste postavy na 3. úrovni", "v tuto chvíli nemáte dost zkušeností orky pobít", nebo popis povolání jako z pravidel....na 3 stránky prodej kožešin. "K ohni se posadil 220cm velký barbar...". Fff. Možná bych to zkousl u knihy z 90. let dnes ale ne. Pokud chce něco s TTRPG tematikou tak šáhněte na knihy ze ságy Dragonlance, Drizzta, knihy od Feista. Pokud hledáte něco s nadsázkou /kterou jsem očekával i tu, ale tohle rozhodně není nadsázka) tak doporučuji například Králové Wyldu.

Anett525
17.09.2021 5 z 5

Asi mi je 12. Bylo to skvělé. :)
Po dlouhé době pěkná putovní fantasy a ještě od českého autora.
Za mě super.

stgeorge
28.06.2021 2 z 5

Komplikovanost děje a postav, asi tak na úrovni pohádek Boženy Němcové. Za sebe mohu doporučit čtenářům max. do 12 let.

Arsinoe_06
09.01.2021 4 z 5

Musim uznat ze na to ze je to prvotina, tak se mi to moc libilo, i presto ze draci doupe me uplne minulo. Jasne, obcas me stvalo nadmerne pouzivani a opakovani nekterych slov, ty prechodniky taky nejsou nic moc pro me a slovicko "vsak", tam kde proste by se mnohem vic hodilo "avsak" :-D ale to jsou fakt spis drobnosti, autor ma svuj styl a pribeh byl fajn. Za me 3,5*. Takze jen tak dal :)

smithynka
12.11.2020 4 z 5

Zajímavá kniha. Nejvíce mě baví postava Grult :)

lassse
26.10.2020 4 z 5

Pěkná pocta Dračímu doupěti, ve které je vlastně všechno, i trochu té naivity z hraní her na hrdiny.

Mickhesh
23.10.2020 3 z 5

Klasická fantasy vycházející z Dračáku. Ničím nepřekvapí ani neurazí. Chválím dobrý sloh autora. Trochu mi splývaly charaktery Ranky a Koré a nevěděl jsem která daná postava se jak jmenuje a co je horší bylo mi to úplně jedno.. (jedna magička a druhá hraničářka) Jinak už se těším na pokračování, které může být jenom lepší. 70%.

david0742
07.07.2020 4 z 5

Jelikož znám autora osobně a zažili jsme spolu xy dobrodružství ve světě Dračího Doupěte, nemůže být mé hodnocení nezaujaté:)

Každopádně je třeba říci, že jsem se u knihy bavil, protože autor má velice specifický smysl pro humor:) a v myšlenkách jsem se vrátil až s nostalgickou náladou do mladých let, kdy jsme stejně jako družina zažívali bájná dobrodružství.

Příběh není nijak složitý, postavy a jejich zařazení je ve stylu DD, ano kniha jako prvotina trpí určitýma chybama, ale to nemění nic na mém hodnocení a již se těším na další díly.

Orin Sowert

katttes
23.04.2020 5 z 5

Super kniha

OlafDemonsson
04.04.2020 5 z 5

Skvěle napsaný příběh, který vychází z hraní Dračáku. Četl jsem ho jedním dechem a nemůžu se dočkat pokračování. Je fajn, že nakladatelství dá možnost vydávat knihy i mladým a neznámým autorům, doufám, že nezůstane jen u jednoho dílu.

Bawor135
04.04.2020 5 z 5

mno ještě jsem ji nedočetl, ale protože jsem fanouškem DrD a mám rád i historii (Autor vystudoval Archeologii a jeho koníčkem je šerm -)), tak si tento kousek určitě nenechám ujít a dočtu jej ... zatím je to na zdárné cestě... . Až ji přečtu celou, napíšu ostatním do "Recenze" postřehy aby i ostatní věděli jestli má smysl utratit kulatý chechtáky za tuto novinku a nebo je raději "prolít hrdlem"... . Zatím (za mne) dobrý, proto ono ohodnocení 5-ti hvězdami ... bavím se u toho.

Ognis
03.04.2020 5 z 5

Skvělá kniha! Pro milovníky Dračího Doupěte dvojnásob!

terezamuf
03.04.2020 5 z 5

Konečně pěkná česká fantasy. Sympatické postavy, napínavá dobrodružství, nechybí vtipné momenty. Nejlepší je Fous :-). Už se těším na pokračování!