Druhý syn

Druhý syn https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236090/bmid_druhy-syn-236090.jpg 4 32 9

Brinkmannová série

< 2. díl

Po thrilleru Andaluský přítel přichází druhý díl trilogie s ústřední postavou Sophie Brinkmannové. Sophie Brinkmannová hledá své temné já. Mafiánský boss Héctor Guzmán zůstává po divoké přestřelce v kómatu a jeho impérium se pomalu rozpadá. Bývalá zdravotní sestra a Héctorova spřízněná duše Sophie Brinkmannová se najednou ocitá sama mezi jeho lidmi a stává se pěšákem ve hře, v níž nemá loajalita žádné místo. Je vydána napospas světu zrady, násilí a bezedného zla. Aby nepodlehla, musí se stáhnout do sebe a najít své vlastní temné já. Policisté Antonia Millerová a Miles Ingmarsson vyšetřují vraždu v restauraci Trasten. Čím dál se dostávají, tím zřetelněji vyplouvá na povrch Sophiina spojitost s případem. Po raketovém startu Andaluského přítele přichází druhý díl trilogie. Je rychlejší, temnější a ještě zlověstnější než autorův debut.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Host
Originální název:

Den andre sonen , 2014


více info...

Přidat komentář

Dera
30.08.2018 3 z 5

Na civilizovanou severní Evropu hodně thrillerová záležitost. Mafiánské praktiky a opravdu prohnilá policie, autor to hodně šponuje. Měl jsem pocit, že čtu příběh odehrávající se spíše někde v jižní Americe.

Jaruš7
29.08.2017 5 z 5

Pokračování thrillerovým stylem, pro přehled je fajn mít "tahák", jako ve vyšetřování zločinu - "Kdo, s kým, (o čem), pro koho". Aktéři se rozrůstají po příbuzenské i profesní linii.
Vývoj v nových obrátkách má podobu hadího svlékání z kůže, ta nová má na sobě neodstranitelné hříchy.
Citace: Dříve byl policista, manžel, táta, kolega, pro, hloubavý a přes negativní postoj k životu se snažil jednat správně. I teď byl policista, manžel, táta, a kolega a tak dále, navíc byl ovšem kriminálník, vrah a se stejně negativním pohledem na svět, teď cíleně jednal špatně. Tuhle cestu měl vyšlapanou. Nemohl ji změnit, ať chtěl sebevíc.
Na třetí díl se těším.


sagasir
02.11.2016 5 z 5

Viva La Mafia!

Viva la Mafia a třikrát velké ano. Výborné počtení. Rozhodně lepší než první díl z této trilogie a jestli to takhle bude nadále, tak závěrečný díl bude jednoduše pecka. Proč jsem z tohoto díla tak nadšený? Vysvětlení najdete na řádcích níže. Už samotný nápad umístit mafii do severských končin Evropy mně osobně přijde geniální. Vlastně proč ne, proč by musela být mafie symbolem jen pro Ameriku, Itálii a jih Ameriky. Může být a určitě je kdekoliv. Vítanou změnou je i to, že stěžejním příběhem zde není staré známé vyšetřování případu, ale hlavně situace jednoho mafiánského klanu. Milovníci vyšetřování případu, ale rozhodně smutnit nemusí. I tohle se zde najde, ale jak jsem psal výše, tak to není hlavní premisa věci. Obrovsky kvituji ten obrovský zeměpisný záměr, který se v knize vyskytuje. Příběh se odehrává ve Švédsku, Dánsku, Francii, Itálii, Kolumbii a pro potěchu nás i u nás v Praze. Dokonce to vypadá, že by se Praha mohla objevit i v třetím díle. Výborně. Taková inspirace Mankellem. Proč ne, já to jen uvítám. Dalším obrovským plusem jsou postavy. Sophie je taková ta mamá rodu, kterou všichni i vy milujete a držíte ji palce. Zajímavý to kontrast, že je vlastně jednou z hlav mafie a přitom ji všichni čtenáři vesměs vnímají jako dobrého člověka a kladnou postavu. To se jen tak někomu nepoštěstí a autorovi za to náleží obdiv. Obdiv i když negativní naopak zaslouží postava z druhého břehu řeky. Zkorumpovaný, odporný, nechutný, ničeho se neštítí se policista Tommy. Vlastně takový protiklad Sophie. Měl by být ztělesněním dobra, poctivosti ale přitom je to přímo naopak a čtenáři ho vesměs nenávidí. Bez něj by to, ale v příběhu nebylo ono a jednoduše sem patří. I za to by měl autor opět sklízet obdiv. Ostatní postavy jsou také kvalitně napsané a vesměs hýbou dějem. Samotná zápletka také nenudí a rozsahově opět jednoduše klasika. 400 stran víceméně jako obvykle. Oproti prvnímu dílu je Druhý syn už takový uvolněnější, akčnější, propracovanější a jednoduše lepší. Samotný závěr knihy pak končí vesměs otevřeně i když nějaké dveře se uzavřou a onen otevřený děj, tak ten slibuje v třetím díle ještě určitě zajímavou jízdu. Já jsem nadšen a hodnotím toto dílo 95% a nemohu se dočkat jeho pokračování.

tomai
04.09.2016 3 z 5

Slušná detektivka.

Eidalon
29.02.2016 4 z 5

Román je druhým dílem z trilogie a pera pana Söderberga. Jeho zcela otevřený konec tentokrát jasně naznačuje, že knihy (Andaluský přítel – 2013, Druhý syn – 2015) budou mít pokračování v díle třetím, nic méně se mne nepodařilo zjistit, jak se poslední část trilogie bude jmenovat a kdy na českém trhu vyjde (info z února_2016).

Druhá kniha navazuje přímo na díl první – Andaluský přítel, a to jak v čase, tak dějem, číst tento díl bez znalosti prvního sice lze, ale vše podstatné čtenáři vlastně jaksi uniká – proč se tak děje a jak k tomu všemu došlo, jak jsou jednotlivé postavy provázány společnou minulostí. . .

Oba dva díly jsou především strhujícími thrillery z prostředí organizovaného zločinu. Děj se odehrává v několika zemích, čtenář sleduje osudy lidí a hlavních hrdinů, kteří se snaží o jediné – přežít.

V druhé části příběhu je řada významných postav, které znáte povětšinou z dílu prvního, žádná z nich ale tentokrát nijak nevyčnívá, dostávají přibližně stejný prostor, v průběhu děje se vyvíjejí a mnohé z nich dost překvapivě. Žádná nehraje vysloveně kladnou či zápornou roli, jakoby všichni měli od každého kousek, a tak je jen na čtenáři, komu bude fandit v pokračujícím boji dvou konkurenčních rodin působících ve stejném teritoriu organizovaného zločinu.

Druhý syn má opět silný příběh, promyšlené zápletky a značnou dynamiku. Otevřená dějová linka z prvního dílu je doplněna o další a tak v ději figuruje několik mafiánských organizací z různých částí světa, které se vzájemně nenávidí a to vše doplňuje hrstka zkorumpovaných policistů, kteří se, co do praktik, zločincům z podsvětí plně vyrovnají. Proto se nelze divit, že má kniha spoustu akce a ne každý se dožije konce příběhu.

Všechny dějové linky dílu prvního díl druhý neuzavírá, jen je posouvá dále v čase a rozvíjí a k tomu všemu vytváří další – nové. Prostě, kdo chce vědět, jak to nakonec všechno dopadne, musí přečíst i román třetí.

Druhý díl je dle mne ještě temnější, akčnější a dynamičtější, než úvodní kniha trilogie. Nezbývá, než se těšit na díl třetí. Za mne tentokrát 4 hvězdy.

vincek1
01.12.2015 5 z 5

Knihu Andaluský přítel jsem zatím nečetl, takže úvodní charakteristiky postav mi nebyly známy, přesto jsem knihu přečetl jedním dechem, tedy skoro. Věkem se přece jen dech krátí. Děj knihy pádí obrovským tempem a někdy jsem se skoro ztrácel v jednotlivých místech děje a konečně i množstvím postav. Nakonec jsem vše překonal a na závěr jsem uvítal to co mi jindy vadí. Nedokončený příběh. Už se těším na pokračování a všem vřele doporučuji. Nejedná se o žádný román s velkým R, ale četba vynikající.

happy-smile
20.11.2015 3 z 5

Narozdíl od přechozí knížky, která sa dala pokládat za samostatnou, Druhý syn je neuzavřený a jasně říká: Já popisuju jen část děje, další věci se dozvíš až v dalším dílu. Přestože mě první knížka nebavila, tak jsem si ze setrvačnosti přečtla i tento díl... Popisný styl se možná trochu zakčnil, Sophie už je ve víru organizovaného zločnu, a tak není třeba přemýšlet nad tím, co ji k tomu vedlo, navíc už člověk zná postavy z předchozího dílu. I tak mi ale přišlo, že se tady nic nedělo a že je tato kniha úplně zbytečná... Navíc se zde vrací postava vyšetřovatelky Antonie Millerové, která byla na konci Andaluského přítele představena jako neschopná naivka, kdežto tady je ambiciózní inteligentní detektiv, který si nedá pokoj, dokud nenajde pravdu. Alexandře, to sis mezitím rozmyslel její charakter? To si ji měl z knihy radši rovnou vystříhat, když se v prnímu dílu jenom mihla, a dosadit jinou vyšetřovatelku, bylo by to uvěřitelnější!

Disease
18.11.2015 2 z 5

Kmotřička Brinkmannová se ujala rodinného byznysu a chce čtenáře unudit k smrti. Nebo to chce autor? Třetí díl klidně vynechám.

konicekbily
02.11.2015 4 z 5

Naše milovaná zdravotní sestřička je vtažena do děje a i vlastním přičiněním chystá problémy sobě i druhým. Souboj gangů je okořeněn soubojem policajtů a akční thriller pokračuje ještě větším násilím než díl první. Čte se to dobře, počkám na díl třetí.

Autorovy další knížky

Alexander Söderberg
švédská, 1970
2013  80%Andaluský přítel
2015  83%Druhý syn

Kniha Druhý syn je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce57x
Chystám se číst19x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x